Veteriner klinik dışı satışımız bulunmamakta olup, veteriner hekimseniz sitemize üye olarak tüm fiyatlarımızı görebilir, site üzerinden sipariş verebilirsiniz.
Mikroçip, içerisinde özel okuyucuları sayesinde okunma özelliğine sahip 15 haneli numara barındıran, hayvanın kürek kemikleri arasında derinin altına anestezi uygulamadan enjekte edilen, uygulama sırasında ve uygulamadan sonra ve hiçbir şekilde ağrı vermeyen ve hayvanı rahatsız etmeyen pirinç tanesi büyüklüğünde bir materyaldir.
Mikroçip, hayvanın kimlik numarası, mikroçip numarası, iletişim için anten ve elektroniği korumak için cam ile birlikte bulunur.
Mikroçip ne tür bilgiler tutar?
Hayvanda bir mikroçip tespit edilirse, EPN veri tabanlarında bilgileri aranır.
Teknik Şartname
Pet Mikroçip Sorgulama Nasıl Yapılır?
Daha önce mikroçip uygulanmış olan hayvana mikroçip okuyucu ile sorgulama yapıldığında mikroçip veri tabanında daha önce o hayvana ait yapılmış tüm işlemler ve kimlik bilgileri yer alır.
Mikroçip Aşılama Nedir?
Mikroçip aşılama yöntemi ile enjekte edilen minik mikroçip hayvanda ömür boyu kalır ve herhangi bir enerjiye ihtiyaç duymaz. Bu işlemi sadece "veteriner hekimler" yapmaktadır.
Hayvanlara Mikroçip Uygulanması Nasıl Yapılır?
Kedi, köpek gibi tüm pet hayvanlarına rahatlıkla uygulanabilir küçüklüktedir. Türkiye de birçok veteriner klinik bu uygulamayı yapmaktadır.
Mikroçip aşılama sadece veteriner kliniklerde, belediye veterinerlikleri ve barınaklarda veteriner hekimler tarafından yapılmaktadır!
Mikroçip kayıp ya da çalınan hayvanların bulunmasına yarayan bir elektronik sistem olarak geliştirilip üretilmiştir. Evcil hayvanların boynunun arkasındaki omuz bıçaklarının arasına deri dibine implante edilmek üzere kullanılabilmektedir. Benzeri olmayan bir kimlik numarası taşıyan, bir pirinç tanesinin büyüklüğü kadar olan bir aygıttır. Bir radyo frekansı tanımlaması olan transponderidir. İşlemi oldukça az ağrılı ve hızlıdır. Yapılan işlemden sonra hayvanın normal bir şekilde günlük yaşamına devam etmesini engellemez. Pile ihtiyaç olmaz ve hareketli bir parça değildir. Bu mikroçipler veteriner hekimler tarafından ya da barınaklar tarafından tarandığı zaman kimlik numaralarına erişim sağlamaktadır. Mikroçipin asıl amaçları ise kayıp olan evcil hayvanları kolay bir şekilde tekrardan sahipleriyle buluşturmaktır. Bir diğer amacı ise sahiplenilen hayvanların bir süre sonra sokağa bırakılması ya da terk edilmesi gibi durumlarda kolay bir tespit sağlamaktır. Bu tespit sayesinde hayvanın sokağa terkedilmesinin bir cezai müeyyidesi de olabilecektir. Yapılan amaçlar doğrultusunda desteklenmesi gereken bir uygulamadır ve çoğu hayvan sever destek vermeye başlamıştır.
Evcil hayvanınızla seyahat yapmayı düşünüyorsanız mikroçip uygulamasını yaptırmak zorundasınız. Diğer durumlarda ise Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, köpek sahipleri 1 Ocak 2021, kedi ve gelincik sahipleri ise 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren kimliklendirme işlemini yaparak bakanlığa bildirmeniz gerekecektir. Veteriner hekimler tarafından kolaylıklar yapılan bir uygulamadır. 5199 Sayılı hayvanları koruma kanununda pet hayvanları için yasal kimliklendirme ekipmanı mikroçip olarak belirlenmiştir.
Mikroçip uygulaması hayvanınız 8 haftalık olduktan sonra veteriner hekiminize danışarak ve onay verdikten sonra sakınca görmediği herhangi bir tarihte yaptırılabilir. Ya da bir evcil hayvan sahiplendikten sonra veteriner hekim kontrolünden sonra yaptırabilirsiniz. Bu uygulama hayvanlar kaybolduğunda etkin bir biçimde onları bulabilmenin en iyi yollarındandır.
Mikroçiplerin ömürleri zorlu koşullarda ve şartlarda değişiklik göstermektedir. Ama mikroçiplerin ömürleri yaklaşık olarak 25 yıl kadar dayanması için tasarlanmıştır. Yıpranmaya, aşınmaya ve zor koşullara dayanıklıdır.
Mikroçip uygulaması yapılırken özel bir enjektör yardımı ile deri altına yerleştirilmektedir. Bu enjektör normal kanüllerden biraz daha kalındır. Yapılan uygulama, aşılama işlemine benzediğinden dolayı uygulama yapılan hayvanın canı yine aşılama işlemindeki kadar yanmış olacaktır. Hayvana yapılmış olan bu işlem güvenli, basit ve hızlı bir işlemdir. Mikroçip takılırken bazı hayvanlar çekinebilir ama korkacak ya da endişe edilecek bir durum değildir. Ağrı kısa süre içinde unutulur.
Mikroçip, evcil hayvanın vücudunda kalan bir uygulamadır. Ama, kesinlikle bir izleme cihazı değildir. Mikroçip uygulamasının amacı, bulunduktan sonra evcil hayvanla temas etmesi için evcil hayvanın veterinere veya barınağa getirilmesidir. Ayrıca evcil hayvanların sahiplenilmesini ve mikroçipler aracılığıyla sokağa atılmasını önlemeyi amaçlamaktadır.
GPS ile yapılan uygulamalarda ise; evcil hayvanın tasmasına asılabilen bir cihazdır. Bu cihaz darbe alır, hasar görürse ya da başka sebeplerden bir problem yaşanırsa takibi yapılamaz. Yaka üzerinde yazılı olan bilgilerden dolayı zarar görmemişse sahibiyle iletişime geçilebilir. Bununla birlikte, kayış kazayla kaybolur veya koparsa, bu yaklaşım bir yedek alternatif olarak düşünülebilir. Ama mikroçip uygulaması daha güvenli bir uygulama olarak bilinmektedir ve kullanılmaktadır.
Mikroçip uygulaması basit bir işlem olduğundan hayvana anestezi yapılmasına gerek duyulmaz.
Hayvanınıza mikroçip uygulaması yapmış olan veteriner hekiminizle iletişime geçmeniz gerekmektedir. İletişim halinde olduğunuz uzman veteriner hekiminiz sizi hayvanınızın kayıtlı olduğu mikroçip numarasını listeleyen bir veri tabanına yönlendirecektir. Bu şekilde doğrudan bir iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca bazı klinikler web siteleri üzerinden bilgilerinizi değiştirme seçeneğini size sunmaktadır.
Kaybolmuş olan evcil hayvanınız onu bulan kişiler tarafından bir veteriner kliniğine ya da bir barınağa götürdüyse evcil hayvanınızda mikroçip varsa onu bulmanız kolaylaşacaktır. Çünkü bulunan hayvandan önce mikroçip olup olmadığını kontrol edeceklerdir. Eğer hayvanınızda mikroçip varsa sistemden sizin bilgilerinizde ulaşıp irtibata geçip hayvanınızı sağ salim almanıza yardımcı olacaklardır.
Mikroçip İşlemini Hayvan Sahipleri Yapabilir Mi?
Kesinlikle hayır. Bu işlem sadece uzman veteriner hekimler ve veteriner klinikleri tarafından yapılmaktadır. Bu işlemi başka bir yerde yaptırmayın.
Mikroçip Uygulamasında Verilerin Önemi Nedir?
Veri tabanına kayıt edilmesi için vermiş olduğunuz bilgiler önem teşkil etmektedir. Bunun sebebi ise evcil hayvanınızın kaybolması ya da başka durumlar halinde sizinle kolay bir şekilde iletişime geçilmesi açısından önemlidir. O yüzden veri tabanındaki bilgiler daime güncel olmalıdır ve değişiklik halinde bunun bildirilmesi gerekmektedir.
Mikroçiplerin Taraması Kimler Tarafından Yapılmaktadır?
Tarama işlemi veteriner hekimler tarafından ya da barınaklar tarafından yapılmaktadır.
Hayvan sahiplerinin ve hayvan severlerin belki de en çok korktuğu ya da çekindiği durumlardan birisi hayvanlarının kaçmasıdır. Kedi ve köpekler kaçtıkları ya da kayboldukları zaman bulunmaları uzun sürmektedir. Bazı durumlarda da hayvanlar sahiplerine geri dönemiyorlar. Bu gibi durumlar hem hayvan sahipleri için hem de can dostlarımız için oldukça sıkıcı ve üzücü bir durumdur. Oluşabilecek bu durumların önüne geçmek için yeni bir uygulama geliştirilmiştir. Evcil hayvanlarda yakında zorunlu olacak bu uygulamanın adı mikroçiptir. Mikroçip uygulaması hem hayvanlar için oldukça önemlidir hem de kaybolma gibi durumlarda sahiplerine ulaşımının kolaylaşması açısından da önemlidir. Bugünkü yazımızda sizlere mikroçip uygulamasının ne olduğundan ve neden hayvan dostlarımız için önemli bir uygulama olduğundan bahsedeceğiz.
Mikroçip hayvanların kimliklendirilmesini sağlayan bir elektronik tanımlama yöntemi olarak bilinmektedir. Mikroçipin boyutları oldukça küçüktür. Yaklaşık olarak boyları bir pirinç tanesi kadardır. Evcil hayvanların boyunlarının arka kısmına deri altı implante yöntemi yapılarak uygulanmaktadır. Mikroçiplerde her hayvana özel olarak verilecek olan kimlik numarası bulunmaktadır. Hiçbir kimlik numarası birbiriyle aynı değildir ve verilen hayvana özel numaralardır. Mikroçipin bir diğer özelliği ise içerisinde hem hayvanınızın bilgileri hem de olası durumlar için sizin bilgileriniz de kaydedilir. Bu sayede hayvanınız kaybolduğu zaman tek yapmanız gereken hayvan barınaklarına ya da veteriner kliniklerine giderek mikroçip taraması yaptırmanız olacaktır. Daha sonrasında ise veri tabanında bulunan bilgiler sayesinde hayvan sahiplerine ulaşmak ve bilgi vermek daha kolay bir durum olacaktır.
Hayvan sahiplerinin sıklıkla düşündüğü ve sorduğu ‘Neden hayvanıma mikroçip uygulaması yaptırmalıyım?’ sorusunu cevaplayıp size detaylı bir şekilde açıklayalım.
Hayvanınıza bu uygulamayı yaptırmanız için size birden fazla neden sayabiliriz. İlk olarak hayvanlara takılan tasmalar ve bu tasmalarda bulunan bilgiler kaybolabilir ya da hayvanınızın üstünden düşebilir. Ama mikroçip uygulamasında böyle bir sıkıntınız olamaz. Deri altı implante yoluyla uygulandığı için mikroçiplerde kaybolma ya da bozulma ihtimali yoktur. Mikroçip uygulamasını yaptırmanız için bir diğer sebep ise hayvanınız kaybolduğu ya da kaçtığı zaman mikroçip sayesinde onu kısa bir sürede bulabilirsiniz. Mikroçip uygulamasının yapılmasının bir diğer amacı ve belki de en iyi amaçlarından bir tanesi ise hayvan sahiplendikten sonra sıkılan ya da bakımı zor geldikten sonra sokağa atılan kişilerin tespiti bu mikroçipler yardımıyla artık çok kolay bir şekilde yapılacaktır. Tespiti yapılan kişiler için gerekli cezai işlemler uygulanacaktır. Hayvanınıza yapılacak bu uygulama ile artık onun da kendine ait bir kimlik numarası olacaktır. Yani hem hayvanınız için hem de kötü durumların önüne geçmek için hayvanınıza mikroçip uygulaması yaptırmanız en iyisi olacaktır.
Mikroçip uygulamasını yaptırmak istemeseniz bile maalesef öyle bir şansınız olmayacak. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimler Birliği aralarında imzalanan protokolle birlikte köpek, kedi ve gelinciklere mikroçip uygulamasının yapılması zorunluluğu getirilmiştir. İmzalanan protokole ve resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre köpekler için bu yıl sonunda kadar, gelincikler ve kediler için ise 2022 yılının sonuna kadar mikroçip uygulamasının yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu uygulamanın yapılmasının amacı ise çalınan/kaybolan hayvanların bulunması ve sahiplenildikten sonra sokağa atılan hayvanların sahiplerinin bulunması ve cezai işlem uygulanmasının kolaylaştırılması amaçlanmıştır.
Mikroçip uygulaması bakıldığı zaman birçok yönden hem hayvanları korumaktadır hem de hayvan hayatını önemsemeyen insanların tespitinin yapılmasının kolaylaşmasına olanak sağlamaktadır. Aklınızda mikroçip uygulamasıyla ilgili kalan soru işaretlerini ortadan kaldırmak için bu uygulamayı ve prosedürlerini sizlere daha detaylı bir biçimde açıklayalım.
Mikroçip uygulaması ve deri altı implante işlemi hayvanınızın canını en minimum oranda acıtacaktır. Aynı aşı olduklarındaki gibi ufacık bir acı hissedebilirler. Mikroçip uygulaması hayvanınızı rahatsız etmez çünkü mikroçiplerin boyutu bir pirinç tanesi büyüklüğündedir. Bu uygulama için hayvanınıza anestezi yapılmasına gerek yoktur. Kısa ve neredeyse acısız bir işlemdir.
Hayvanınızın kontrolleri için gittiğiniz veteriner hekiminiz bunun için bir program yapacaktır. Genel olarak hayvanınız 8 haftalık olduktan sonra istenilen ve uygun bir zamanda mikroçip işlemi uygulanabilmektedir. Bu işlem veteriner hekimler hayvanı kontrol ettikten sonra ve veteriner hekim tarafından yapılmalıdır.
Mikroçip uygulaması hayvanınızın en yumuşak ve onu rahatsız etmeyecek bölgesine uygulanmaktadır. Bu bölge hayvanın omuz kemiklerinin tam orta noktasıdır. Mikroçipler hayvanın omuz kemiklerinin tam ortasına implante edilir ve bu uygulama veteriner hekimler için oldukça kolaydır.
Mikroçipler oldukça uzun süre dayanacak şekilde tasarlanmış ve üretilmiştir. Bu süre yaklaşık olarak 25 yıl kadardır. Mikroçipler yıpranmaya ve aşınmaya karşı dayanıklıdır. Bir güç kaynağına ya da pile ihtiyaçları yoktur. Bu yüzden de uzun süre kullanımları mümkündür.
Mikroçiplerin içerisinde hem hayvanınızın bilgileri hem de olası durumlar için sizin iletişim ve gerekli bilgileriniz de bulunmaktadır. Sizin bilgilerinizin güncel ve doğru olması son derece önemlidir. Olası bir kaybolma ya da hayvanınızın çalınması durumunda kayıtlı olan verilerden size ulaşım sağlanacaktır. O yüzden mikroçiplerde kayıtlı olan verilerinizin güncel olduğundan emin olun. Ve adres değişikliği ya da telefon numarasınız değiştirmeniz gibi durumlarda da veteriner hekiminizle iletişime geçin ve bilgileri güncelleyin.
Mikroçiplerin içerisine hayvanınızın yapılan aşıları, hangi cins olduğu, kaç yaşında olduğu, herhangi bir şeye alerjisinin olup olmadığı gibi önemli bilgiler ve daha birçoğu kaydedilmektedir. Ayrıca sisteme sizin de bilgileriniz kaydedilmektedir. Olası durumlarda sizinle en kısa sürede iletişime geçilmesine olanak sağlanır.
Mikroçip uygulaması bir gps ya da bir takip cihazı değildir. Hayvanınız kaybolduğu zaman başkaları tarafından bulunduktan sonra veteriner hekimlere ya da barınaklara götürüldükleri zaman mikroçip taraması sonucu size ulaşım sağlanmasını hedefleyen bir uygulamadır. Gpsi hayvanınızın tasmasına takıp nerede olduğunu bulabilirsiniz ancak tasma koptuğu ya da gps hasar gördüğü zaman takip etme şansınız mümkün olmayacaktır. Mikroçip uygulamasında böyle şeylerle karşılaşmazsınız.
Mikroçip uygulaması veteriner hekimler tarafından ve yetkili barınaklar tarafından yapılabilmektedir. Bir implante işlemi olduğu için bu uygulamayı kendi başınıza hayvanınıza yapamazsınız. Mikroçip uygulaması içi veteriner hekiminizle irtibata geçin ve uygun bir gün belirlendikten sonra veteriner hekim uygulamayı hayvanınıza kolaylıkla yapacaktır.
Mikroçiplerin pillere ya da başka güç kaynaklarına ihtiyaçları yoktur ve hareketli birer parça değillerdir. Hayvanınız kaybolduğunda ve bir barınağa teslim edildiği zaman mikroçip taramasından sonra kimlik numarasına erişim sağlanmaktadır. Ve sistemde kayıtlı olan bilgilerinize erişim sağlandıktan kısa bir süre sonra sizinle iletişime geçilir.
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununda pet hayvanları için yasal kimliklendirme ekipmanı olarak mikroçip ve uygulaması belirlenmiştir. Mikroçip uygulaması için yapılan istatistiklere bakıldığı zaman mikroçip uygulanmış köpeklerde sahiplerine geri dönme oranının %52 olduğu tespit edilmiştir. Mikroçip uygulaması yapılmış olan kedilerde sahiplerine geri dönüş oranı ise %38 ve üzeri olduğu tespit edilmiştir. Bu oranlara bakıldığı zaman mikroçip uygulamasının hayvanlar için ne kadar önemli olduğunun görmekteyiz. Bu uygulama evcil hayvanları koruduğu kadar sokağa terk edilen hayvanları da korumaktadır. Evden sokağa terk edilen hayvanların sokakta yaşama olasılığı maalesef ki oldukça düşüktür. Bu durumların önüne geçmek ve hayvanları korumak adına mikroçip uygulaması zorunlu bir hale getirilmiştir. Mikroçip uygulamasını, mikroçipin ne olduğunu ve ne işe yaradığını sizlere detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştık ve umarız aklınızdaki sorulara birer cevap sunmuşuzdur. Eğer bir evcil hayvanınız varsa hem onun güvenliği için hem de size olası durumlarda kolay ulaşılabilmesi için mikroçip uygulamasını yaptırmayı ihmal etmeyin.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.