Can dostumuz olan kediler bizlere yaşamlarımız boyunca eşlik etmektedir. Bu süre zarfında da onların tüm sorumlulukları ve gerekli ihtiyaçları bizler tarafından karşılanmaktadır. Kedilerimize iyi bir yaşam, sevgi ve ilgi verdiğimiz kadar onların sağlıklarını da ön planda tutmalıyız. Hayatımızda kendimize ne kadar iyi bakıyorsak kedilerimize de aynı özeni göstermeliyiz. Bu sebeple de düzenli olarak aşılarının ve muayenelerinin yaptırmalıyız. Kedilerin aşıları onların sağlıkları ve hayatlarını iyi sürdürebilmeleri için oldukça önemli bir faktördür. Kedi aşıları hem onların bünyesini kuvvetlendirir hem de oluşabilecek hastalıkların önüne kesmede büyük bir etkendir. Bugün sizlere kedilerin aşı fiyatlarından bahsedeceğiz. Ama öncesinde aşıların neden önemli olduğundan, ne zaman yaptırılması gerektiğinden, kedi aşılarının neler olduğundan, yan etkileri gibi konulardan bahsedeceğiz.
Kedilere ilk 45 günden sonra aşıları yapılmaya başlanabilmektedir. Yavru olan kediler ilk 45 gün annelerinin sütünden aldıkları antikor sayesinde bünyeleri güçlüdür. Ama 45 günden sonra anne sütünün etkisi vücutlarından geçmeye başlar. Bu sebeple de kediler bulaşıcı olan hastalıklara ve virüslere karşı zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olur. Tam bu noktada kedilere yapılan aşılar devreye girmektedir. Kedilere uygulanan aşılar onların vücutlarında olan antikor seviyelerini düzenler ve bu sayede bağışıklık kazanmış olurlar. Aşıları kediler için hayati öneme sahiptir. Aşıları düzenli yaptırılmayan ya da hiç aşı olmamış kediler virüslere, bakterilere ya da ölümcül hastalıklara yakalanma riskleri daha yüksek bir grupta yer alır. Ve aşısız, hasta olan kedilerde maalesef ki ölüm oranları oldukça yüksektir. Böyle durumlar yaşanmaması için kedinize aşı takvimi oluşturmalı ve düzenli olarak aşılarını yaptırmalısınız.
Kedi aşıları onların vücutları için gerekli antikorları sağlar ve bağışıklık sistemlerinin güçlenmesinde önemli rol oynar. Aşılar kediler için hayati önem taşımaktadır ve lütfen bunu unutmayın. Kedinizin aşılarını yaptırmaya başlamadan önce parazit tedavisini yaptırmanız iyi olacaktır. Çünkü parazit kedinizin bağışıklık sistemine saldırır ve onu zayıf düşürür. Kedilerde zorunlu olan ve yapılması zorunlu olmayan aşılar grubu bulunmaktadır. Kedilere yapılması olan aşılar her senede 1 kere de olsa yapılmalıdır. Zorunlu olmayan aşılar ise kediniz bir hastalığa yakalandığı zaman veteriner hekimin tedaviyi ve yöntemini belirlediği zaman yapılan aşılar kapsamında yer almaktadır. Kedinizin aşıları için veteriner hekime gittiğiniz zaman bir aşı takvimi oluşturmanız ve bunu düzene oturtmanız faydalı olacaktır.
Aşı/Uygulama Adları
İzmir
İstanbul
Ankara
İç ve Dış Parazit Uygulaması (15 dakika)
Dış Paraziter İlaç Uygulaması (0 - 20 kg kadar): 400 TL
İç Parazit İlaç Uygulaması (0 - 20 kg kadar): 350 TL
Praziquantel İçeren Enjektabllar (10kg kadar olan kediler için): 660 TL
Sprey ya da Dökme İlaç İle Dış Parazit: 390 TL (ilaç ücreti eklenebilir.)
Damlatma İle İç ve Dış Parazit Küçük Boy: 1100 TL
Damlatma İle İç ve Dış Parazit Büyük Boy Kedi: 1200 TL
Kuduz Aşısı (15 dakika)
700 TL
960 TL
850 TL
Karma Aşı (15dakika)
900 TL
1200 TL
1100 TL
Lösemi Aşısı (15 dakika)
FIV Aşısı
1350 TL
İmmun Sistem Aktivatörleri Uygulaması : 1500 TL
NOT: Aşı fiyatları İzmir, İstanbul ve Ankara Veteriner Hekimler Odasından illere göre alınmıştır. İzmir fiyatları İzmir Veteriner Hekimler Odası tarafından belirlendikten sonra güncellenecektir.
İç ve Dış Parazit Uygulaması
(15 dakika)
Karma 1
Karma 2
Kuduz Aşısı
Lösemi Aşısı
Mantar Aşısı
45 günlük olduğu zaman
60 günlük olduğu zaman
75 günlük olduğu zaman
90 günlük olduğu zaman
105 günlük olduğu zaman
120 günlük olduğu zaman
Aşıların tekrar vurulacak dozları arasında en az 15 gün, en fazla 21 gün aralığında yapılması gerekir. Kedinizin aşı takvimi dozlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Ama dikkat etmeniz gereken yer diğer aşı günü kaçırmamak ya da fazla geciktirmemektedir. Çünkü dozlar arası gerektiğinden uzun bir süre geçerse yapılan aşının tekrarlanması durumu ortaya çıkacaktır. Ve bu da kediniz için yorucu ve gereksiz bir süreç demektir.
Kedi Karma Aşısı
Kedi Kuduz Aşısı
Kedi Lösemi Aşısı
Kedi İç Parazit Uygulaması
Kedi Dış Parazit Uygulaması
Her yıl 1 kez
Her 2 ayda 1 kere tekrarlanmalı
1 yaşından büyük olan kedilerin aşıları hayatları boyunca ve düzenli bir şekilde yaptırılmalıdır. Kedinizin aşı takvimindeki günleri kaçırmamaya dikkat edin. Kedinize karma aşısının uygulanması için veteriner hekiminize danışın. Çünkü her yıl 1 kez yaptırılan karma aşı daha sonrasında veteriner hekim kontrolünde 3 yıl içerisinde 1 kez olarak uygulaması yapılabilmektedir.
Veteriner hekim kontrolünde kedinizin aşı uygulamalarına başlanmadan önce iç ve dış parazit uygulamasının yapılması önemlidir. Böylece kedinizin direnci ve bünyesi aşılar için kuvvetlenmiş olacaktır. Bir diğer unsur ise eğer kediniz hamilelik sürecinde ise bu dönemde veteriner hekiminizin onayıyla aşılarını daha ileri bir tarihe almak daha uygun bir seçim olacaktır. Eğer kedinizin aşı öncesinde yaşadığı ya da yaşamış olduğu bir sağlık sorunu ya da hastalığı varsa aşı uygulamalarından önce lütfen böyle durumları veteriner hekiminize bildirin. Kedinizin gerekli kontrolleri ve muayeneleri yapıldıktan soran veteriner hekiminiz aşı uygulamalarına geçiş yapar ve bir aşı takvimi oluşturulur.
Sizlere bu aşıların neler olduklarını, neden kedilere uygulandığını ve önemini şöyle bir kısaca açıklayalım.
İç ve dış parazit uygulamaları kediler için hayati önem arz etmektedir. Çünkü bu uygulama onların koruması, vücut dirençleri ve tedavileri için yapılan bir uygulamadır. Ayrıca bu uygulamanın hayat boyunca tekrarlanması gerekmektedir. Kediye yapılan iç parazit uygulamasının amacı idrar keselerinde, bağırsak kısımlarında, böbreklerinde ya da akciğerlerinde oluşabilecek ve bulaşıcı olan parazitlerin önüne geçmesi için yapılmaktadır. Dış parazit uygulamasının amacı ise kedinizi uyuzdan, kenelerden, pirelerden ve bitlerden koruma amaçlı yapılmaktadır. Bu sebeple de kedilerin iç ve dış parazitleri yapılmazsa ortaya ciddi ve ölümcül olabilecek sağlık sorunları çıkmaktadır. Düzenli olarak iç ve dış parazit uygulamalarının yapılması için veteriner hekime götürülmelidir.
Kedilere yapılan kuduz aşısı hem onların sağlığı için hem de sizin sağlığınız için çok önemli bir aşıdır. Kuduz hayvanlar arasında bulaşıcı olan ve viral olan bir hastalık olarak bilinmektedir. Kuduz hızla bulaşan ve kısa sürede ölümcül olabilen bir virüstür. Maalesef ki tedavisi bulunmamaktadır. Bu sebeple de kedilerde ve diğer hayvanlarda kuduz aşısı kesinlikle yapılmalıdır. Kediniz 3 aylık olduğu zaman kuduz aşısı yapılabilmektedir.
FIV aşısı zorunlu olmayan aşılar kategorisinde bulunmasına rağmen kedilerin sağlığı için önemli olan bir aşıdır. FIV hastalığı kediler için ciddi sonuçları olan ve ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Veteriner hekiminizle konuştuktan ve kedinizin gerekli muayeneleri yapıldıktan sonra bu aşıyı yaptırabilirsiniz.
Karma Aşıları
Karma aşıları 2 doz halinde uygulanmaktadır. Bu aşılar kedinizin iç ve dış parazit uygulaması yapıldıktan sonra yaklaşık 1 hafta sonra yapılmaktadır. Karma aşı hayvanlar arasında yaygın bir biçimde görülen viral olan enfeksiyonlara karşı yapılmaktadır. Kısacası kediler için yapılması gereken en temel aşılardandır. Her yıl düzenli ve aksatılmadan yaptırılması gerekmektedir. Aşı sonrası kendinizde bazı yan etkiler görülebilir. Eğer yan etkiler 2 ya da 2 günden fazla sürerse en kısa sürede veteriner hekim kontrolüne götürün.
Lösemi kediler arasında yaygın bir hastalık olmasından dolayı, lösemi aşısı kedilerde her yıl düzenli olarak uygulanmalıdır. Virüse karşı koruyuculuğu vardır. Yapılan bu aşı lösemi hastalığı için net ve kesin bir sonuç vermeyebilir. Ama düzenli olarak aşısını yaptırmak kedinizin korunma olasılığını arttırır.
Kedilerin yapılan aşıların onları %100 oranında koruduğu düşünülmektedir. Pek tabi ki bu düşünce yanlıştır. Aşılar kedileri %100 korumasa da bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirir ve belli bir oranda onlara koruma sağlar. Kedilere vurulan aşıların onlara zararlı olduğu ya da hastalıklara sebebiyet verdiğini düşünenler de bulunmaktadır. Aşıların kedilere zarar verdiği bilimsel olarak kanıtlanmamış bir iddiadır sadece. Aşıların temel amacı kedileri korumak ve bağışıklığının güçlenmesine yardımcı olmaktır.
Kedi Aşıları Sonrasında Oluşabilecek Yan Etkiler
Kedilere yapılan aşılardan sonra yan etkilerin görülmesi gibi bir durum söz konusudur. Tabi bu durum kediden kediye göre farklılık gösterebilmektedir. Aşı sonrası kedinizde görülebilecek yan etkiler şunlardır;
Bu saydığımız yan etkiler kedinizde 24 saatten fazla sürüyorsa vakit kaybetmeden veteriner hekiminizle iletişime geçin.
Kedilerde Aşı Sonrasında Dikkat Etmeniz Gereken Unsurlar
Kedinize dış parazit uygulaması yapıldıktan sonra uygulama yapılan bölgeye yaklaşık olarak 3 ya da 4 saat boyunca temas etmemelisiniz. Ayrıca onu bölgenin ıslanmaması için birkaç gün sudan uzak tutmanızda fayda vardır. Kedinizin aşıları ve uygulamaları tamamıyla bitmeden onu diğer hayvanlarla bir araya getirmeyin. Ayrıca böyle durumlarda sizin de diğer hayvanlarla temas etmemiz daha doğru olacaktır. Çünkü hastalıklar sizin aracılığınızla da kedinize geçebilir. Aşı uygulamasından sonra kedinizi eve getirdiğiniz zaman onu stresten uzak ve olabildiğince rahat hissettirmeniz bu süreçte ona yardımcı olacaktır. Aşı uygulamaları sonrası olası yan etkiler için gözünüz kedinizin üstünde olsun. 24 saati geçen yan etkilerde mutlaka veteriner hekiminizle irtibata geçin. Kedinizin sağlığı için ve hayatını iyi bir şekilde devam ettirebilmesi için aşı takvimlerini ve veteriner hekim kontrollerini lütfen aksatmayın ya da ihmal etmeyin. Kedilerde aşı sonrası yaşanabilecek her türlü durum için ilgili blog yazımıza mutlaka göz atın. Eğer veteriner hekimseniz web sitemizdeki veteriner malzemelerini inceleyebilir ve dilediğiniz zaman sipariş verebilirsiniz.
Bir kedi sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca kedinizi ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz
* Yazının son güncellenme tarihi: 09.01.2024
İrem KAPLANER İçerik Editörü
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.