Genel olarak her sağlık kuruluşunda ve veteriner kliniklerinde bulundurulması gereken malzeme çeşitleri bulunmaktadır. Bu malzemeler hem sağlık için önem taşımaktadır hem de yapılacak uygulamalar için gerekli olan ürünlerdir. Eksiksiz ve tam bir şekilde bu ürünler hazır bulundurulmalıdır. Bu malzeme gruplarından bir tanesi ise veteriner laboratuvar malzemeleridir. Veteriner laboratuvar malzemeleri veteriner kliniklerinde kullanılan birden fazla malzemelerin genel adıdır. Veteriner laboratuvar malzemeleri grubu oldukça geniş ürün yelpazesine sahiptir. Farklı amaçlar doğrultusunda kullanılan ürünler grubudur. Veteriner laboratuvar malzemeleri veteriner kliniklerinde bulunması gereken ürünleri içerisinde barındırmaktadır. Bu ürünler sağlık amaçlar, kontroller için ve yapılan testler için kullanılan malzemeler bulunmaktadır. Bu malzemeler ve aletler yapısal olarak, özellik olarak ve kullanım amacı olarak birbirlerinde farklıdır. Bugün veteriner laboratuvar malzemelerinin neler olduklarından, kısaca içeriklerinden ve neden veteriner kliniklerinde bulundurulması gerektiğinden sizlere bahsedeceğiz. Umarın bu içeriğimizden sonra kafanızda oluşan soruların hepsini yanıtlamış oluruz. O zaman hazırsanız veteriner laboratuvar malzemelerine giriş yapıyoruz.
Veteriner laboratuvar malzemeleri farklı şekilde kullanılan ama aynı amaç için kullanılan ürün grubudur. İçerisinde birden fazla ürün bulunmaktadır. Bu malzemeler test kitleri, jelli tüpler, edtalı tüpler, idrar bardakları ve daha birçok ürün veteriner laboratuvar ürünlerine dahildir. Veteriner kliniklerin bu malzemelerin eksikliğinde ve yokluğunda gerekli işlemler yapılamamaktadır. Bu sebeple de her durum için malzemeler bulunmalı ve stokları tutulmalıdır.
Veteriner Kliniklerinde bulunması gereken veteriner
Listesini yapmış olduğumuz malzemeler veteriner laboratuvar malzemeleri grubunda yerini almış malzemelerdir. Hepsi işlev olarak ve kullanım yeri olarak farklıdır. Şimdi listelemiş olduğumuz bu ürünlerden bazılarının içeriğinin ne olduğunu ve neden kullanıldığını sizler için açıklayalım.
Santrifüj cihazı genel olarak elektrikli motorla yardımıyla çalışan ve dairesel dönme hareket yapısına sahip olan bir laboratuvar aleti olarak bilinir. Santrifüj cihazında yüksek devir sayıları bulunmaktadır. Bu devir sayıları içirişine yerleştirilmiş olan karışımların veya sıvıların çökelme prensiplerine göre ayrılmasına yaramaktadır. Tüpün içerisinde bulunan ve hafif ağırlığı olan parçalar tüpün üst kısımda kalmaktadır. Tam tersi şekilde ise ağır kısımda tüpün altında kalır.
Mesela kanın ayırması şu şekilde olur;
Santrifüj cihazı aşağıdaki işlemler için kullanıma uygundur.
Kullanım işlemleri istenene göre farklılık göstermektedir. Santrifüj veteriner laboratuvarlarında bulunan bir cihazdır.
İdrar bardağı idrar örneklerini muhafaza etmeye yarayan çeşitli boyutlarda bulunan bir malzemedir. İdrar bardağı alınan örneklerin güvenli bir şekilde saklanmasına olanak sağlamaktadır. Kapak kısımları genellikle vidalı şekilde bulunur. İdrar bardaklarının sızdırmazlık özellikleri bulunmaktadır. İdrar bardaklarını boylarının farklılık göstermesinin yanında ise steril ve steril olmayan çeşidi de bulunmaktadır. Veteriner kliniklerinde hayvandan alınan idrar örneği bu kaplara konur. Daha sonrasında ise veteriner laboratuvarlarında gerekli malzemelerle testler yapılmaktadır. İdrar bardakları hafif ve kolay taşınabilir yapıdadır. Veteriner laboratuvar malzemeleri arasında bulundurulması gereken ürünlerdendir.
Veteriner laboratuvarında testler için kullanılan ve kanı almak için kullanılan tüplere vakumlu jelli tüp denmektedir. Hayvana yapılacak testler için örnek alınması gerektiğinde bu tüpler kullanılır. Vakumlu jelli tüplerin içerisinde çok az miktarda özel bir sıvı bulunmaktadır. Sızdırmazlık özellikleri yüksek seviyededir. Vakumlu jelli tüp veteriner laboratuvarında bulundurulması gereken malzemeler arasında yerini almıştır. Çünkü alınacak örnekler mesela kan gibi testler için bu tüplerde muhafaza edilir.
Pastör pipetleri sıvıları karıştırmak için kullanılan bir veteriner laboratuvar malzemesidir. Laboratuvarda kullanıldığından dolayı kimyasal ve kimyasallara dayanıklılığı yüksek bir malzemedir. Genellikle şeffaf olarak üretilir. Böylece hangi sıvıyı ve ne kadar aldığınızı rahat bir şekilde görebilirsiniz. Poliptopilenden üretilmektedirler. Pastör pipeti baş kısmında bulunan pompalama ünitesiyle sıvıyı içine çeker. Daha sonrasında hangi sıvıyla karıştıracak ya da hangi testi yapacaksınız pompayı tekrar sıkarak sıvıyı dışarı atabilirsiniz. Plastik olan pastör pipetleri genellikle tek kullanımlıktır. İlk kullanımdan sonra tekrar kullanılmaması gerekir. Pastör pipetleri yapılacak sıvı işlemleri için veteriner laboratuvarlarında bulundurulması gerekir.
Yapılacak olan kan testleri için kanı almada kullanılan veteriner laboratuvar ürünüdür. Kan alımı sırasında size en iyi odaklanmayı sunacak bir malzemedir. Şeffaf olarak üretilmektedir. Yüzeylere sağlam bir şekilde tutunur ve kaydırmaz. Kan alma işlemleri kolay ve güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. İğne ve tüp arasında sağlam bir bağlantı kurulmasına yardımcı olur. Sterilizasyon işlemleri için uygundur.
Refraktometre katı veya sıvı ortamların kırılma endeksinin ölçülmesine olanak tanıyan bir cihazdır. Refraktometre sıvı halde olan maddelerin içerisinde bulunan katı olan maddelerin miktarının bulunmasında ve bu maddelerin kırılma indislerinin ölçülebilmesine yardımcı olur. Bu cihaz sayesinde testler sırasında bir maddeyi teşhis etmek ve bulmak daha kolaydır. Refraktometre oldukça geniş bir kullanım alanına sahip cihazdır. Sağlık alanı dışında eczacılık alanında, gıda bölümlerinde ve kimya alanlarında da sıklıkla kullanımı tercih edilen bir cihazdır. Veteriner laboratuvarlarında maddelerin teşhisini yapmak için bu cihazdan yararlanılmaktadır. Veteriner kliniklerinde kullanılan refraktometre hayvanlardan alınmış olan kan örneklerinde, içerisinde bulunan toplam üre özgül ağırlıklarının ve toplam bulunan plazma proteininin bulunmasında ve hesaplanmasında kullanılmaktadır. Veteriner laboratuvar malzemeleri arasında bulunan ve testlerde alınan örneklerde hangi maddelerin bulunduğu öğrenmek için yardımcı cihaz olarak kullanımı yapılır.
Lam: Mikroskop altında inceleme yapılacak olan madde veya maddelerin üzerine koyulduğu ya da yayılmasına olanak sağlayan, yassı, dar ve uzun şekillerde olan bir cam parçasına denir.
Lamel: Lamel lam parçasının üstüne koyularak mikroskop altında incelenmesi planlana cismin veya sıvının üstüne kapatılarak konan yuvarlak, küçük veya dört köşe şeklinde bulunan aşırı ince olan bir cam parçasına denir.
Veteriner laboratuvar malzemeleri arasında kesinlikle bulunması gereken malzemelerdir. Aksi halde mikroskop altında yapılacak işlemler yerine getirilemez. Lam ve lamel birlikte kullanılacağı için bir malzeme alınırken diğer malzemenin de alınması gerekir.
Vakumlu İğne Ucu (Kan Alma İğnesi) Nedir?
Vakumlu iğne ucun veteriner kliniklerin kan alma işlemleri sırasında kullanımı yapılan malzemedir. İğne ucu ince olduğundan ve özel olarak yapıldığından dolayı hayvanda batma acısını en aza indirmektedir. Kan alma işlemi kolay ve sorunsuz bir şekilde tamamlanmaktadır. Vakumlu iğne ucu işlem sırasında adaptöre tam takılacak şekilde yapılmıştır. Bir diğer ucu ise vakumlu tüpe uyumlu takılabilmektedir. Kan alma işleminde sonra sızdırmazlığı yüksek olduğundan herhangi bir sorun yaşanmaz. Laboratuvarda yapılacak kan testleri için örnek alımlarına uygundur.
Ependorf tüpleri farklı boyutlarda çeşit seçenekleri sunar. Ependorf tüpü alınan numunelerin güvenli, basit ve hızlı bir şekilde işlenmesine olanak sağlamaktadır. Ependorf tüplerinin hacimleri 15ml ve 50ml konik tüpler arasında değişmektedir. Ependorf tüplerinin vidalı kapaklı ya da emniyet kapaklı şeklinde bulunması önemlidir. Böylece alınan numunelerin saklanması, hazırlanması ve yapılacak diğer işlemler güvenli ve daha kolay yapılabilir. İşlemlere uygun boylar ve hacim seçilmesi daha doğru olacaktır. Diff Quick Boya Seti Nedir? Diff quick boya kan elementlerini farklılandırılarak boyanmasını olanak sağlayan ve çabuk olan bir boyama yöntemi olarak kullanılmaktadır. Kullanılan boyama sonuçları ise May Grunwald Giemse yöntemi ile karşılaştırılması yapılarak sonuç alınabilir. Diff quick boya setini içerisinde ayrı çözeltiler mevcuttur. Bunlar fiksatif a çözeltisi, eosin b çözeltisi ve thiazine c çözeltisi olarak bilinir. Hızlı ve çabuk sonuçlar elde edilmesine imkan sağlar. Veteriner laboratuvar malzemeleri arasında testler için önemlidir.
İmmersiyon yağı veteriner laboratuvarlarında mikroskoplar için kullanılan bir yağ olarak bilinir. Mikroskopta yapılan objektif büyütmelerinde bazen meydana çıkan görüntüde bozulmalar görülmektedir. Bu gibi durumlarda objektif ve cisim arasına bir miktar immersiyon yağı dökülerek bu durumun önüne geçilir. Çözünürlükten ve görüntüden maksimum verim alınabilmesi için bazı durumlarda immersiyon yağı kullanılması gerekir. Mikroskop aletinin devamlı ve sorunsuz kullanımı için veteriner laboratuvar malzemeleri arasında bulunması gereken malzemelerden bir tanesi de immersiyon yağıdır.
Veteriner laboratuvarlarında ölçümler, analiz işlemleri, hayvanlardan alınan örneklerin gerekli testleri ve örneklere deneyler yapılmaktadır. Bu işlemlerin yapılabilmesi için de veteriner kliniklerinde gerekli malzemelerin ve aletlerin bulunması gerekmektedir. O yüzden de veteriner laboratuvar malzemeleri kliniklerde devamlı olarak bulunması gereken malzemeler grubudur. Bir ürünün eksikliğinde yapılması planlanan testler ve işlemler yerine getirilememektedir. Bu durumda hayvan sağlığının etkilenmesine yol açabilecek durumlar oluşturmaktadır. Bu yazımızda size bahsetmiş olduğumuz veteriner laboratuvar malzemeleri hayvan sağlığı için önem arz eden ürünleri bünyesinde bulundurmaktadır. Umarız bu yazımız aklınıza takılan sorulara cevaplar bulmanıza imkan sağlamıştır. Bizlerin sağlığı önemli olduğu gibi hayvanlarımızın sağlığı da aynı derecede önem taşımaktadır.
Sizin de veteriner kliniğiniz var ve veteriner malzemeleri ihtiyaçlarınız oluyorsa web sitemizde ki ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.
https://www.veterinermalzeme.com/blog/icerik/veteriner-klinik-ekipman-ve-malzemeleri
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
İrem KAPLANER İçerik Editörü
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.