Cerrahi İplikler
Hayvan dostlarımız var olduğundan beri çeşitli hastalıklarla mücadele etmiştir. Gelişen teknoloji ve düzenle birlikte hayvan dostlarımız için yeni ve daha kolay işlemler artmaktadır. Hayvanların vücudunda kullanılmak için üretilen tekstil ürünü cerrahi iplikler, tıp alanında sıklıkla kullanılan ürünlerdir. Vücudun yapısıyla ve çevresel koşullar ile uyumlu, ihtiyaca göre doku içerisinde eriyip kolayca kaynaşabilen ya da sürekli doku desteği sağlayabilen, işlevsel olan, steril özellikli, dayanıklı, sağlam türde cerrahi iplik hayati bir öneme sahiptir. Sürekli gelişim gösteren ve çeşitlenen cerrahi ipliklerin üretiminde, günümüzde ayrı bir sektör dalı olarak faaliyet gösterilmektedir.
Cerrahi İplik Nedir?
Cerrahi iplik nedir sorsu her zaman merak edilen bir konudur. Cerrahi iplik vücutta meydana gelen kesik, derin yara veya ameliyat sırasında her zaman ihtiyaç duyulan dikiş atma veya bağlama gibi işlevlere yarayan canlı sağlığı için çok önemli bir tıbbi malzemedir. Cerrahi iplik ile yapılan dikiş veya bağlama işlemine dikiş atma işlemi denir. Cerrahi iplik mutlaka bulunması gereken malzemeler arasındadır. Bir cerrahi iplik, cerrahi sebepler yüzünden açılan veya tesadüfen kesilen vücut dokularını, yaranın iyileşmesini sağlanıncaya kadar birbirine yaklaştırmak, protezleri dokulara birleştirmek, kanamayı veya diğer akışkan sızıntıları önlemek amacıyla kan damarlarını veya kanal gibi ayrılmış boru şeklindeki yapıların uçlarını bağlamak için kullanılan doğal veya sentetik orijinli, steril cerrahi dikiş malzemesidir. Cerrahi ipliklere tıp dilinde sütür (sutur) adı verilmektedir.
Cerrahi İplik Ne Demek?
Cerrahi iplik sağlık medikal ve sağlık sektörü için vazgeçilmez olan cerrahi malzemeler arasındadır. Cerrai iplik vücut üzerinde meydana gelmiş olan derin olan yaraların, kesiklerin ve cerrahi operasyonlar sırasında dikiş atma işlemleri sırasında kullanılmaktadır. Cerrahi iplik sağlık alanlarının birçoğunda kullanımı yapılmaktadır.
Cerrahi İplik Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?
Cerrahi iplik veteriner kliniklerinde, hastane ortamlarında ve hayvan hastanelerinde aktif olarak kullanılmaktadır. Cerrahi iplik veteriner kliniklerinde hayvanların sağlığında kullanılmaktadır. Cerrahi iplik veteriner hekimler tarafından, hayvanların cerrahi işlemlerinde ve vücutlarında oluşan kesiklerin dikilmesi işlemlerinde kullanımı yapılır.
Cerrahi İplikler ve Özellikleri Nedir?
Cerrahi ipliklerin özellikleri yapısına ve üretiminde kullanılan malzemelere göre değişmektedir. Ama genel olarak özellikleri şu şekildedir;
- Cerrahi iplikler sağlam yapıdadır.
- Kolay kullanışlı.
- Ameliyat işlemlerine uygun.
- Dokuların birleştirilmesine olanak sağlar.
- Sağlam yapıları vardır.
- Hayvanlarda ve insanlarda kullanılmak üzere farklı modeller üretilmektedir.
Cerrahi ipliklerin genel olarka özellikleri bu şekildedir. Farklı cerrahi iplikler kullanım için, sizlere farklı özellikler sağlamaktadır.
Cerrahi İplik Neyden Yapılmaktadır?
Cerrahi iplik gelişen teknolojiler ve üretimler sayesinde, farklı malzeme içeriklerinden üretilmektedir. Cerrahi iplik sentetik ve doğal olan malzemelerden üretilen üründür. Cerrahi iplikler temel olarak birbirlerinden ayrılmış veya zarar görümüş olan dokuların birleştirilmesi için kullanıldığından, kalın ve sağlam yapıda yapılmaktadır. Cerrahi iplikler sentetik ve doğal olmak üzere 2 farklı materyalden üretilmektedir. Ayrıca cerrahi iplikler emilebilen ve emilemeyen olarak da 2 farklı gruba ayrılmaktadır. Emilebilen cerrahi iplikler genellikle doğal maddeler ve setetik polimerlerden üretimleri yapılmaktadır. Emilemeyen cerrahi iplikler ise ipek, pamuk ve keten gibi doğal maddelerden ve polyester ve naylon gibi sentetik yapılardan, paslanmaz çelik ve gümüş gibi olan malzemelerden de üretilmektedir. Cerrahi iplik çeşidi kullanılacak işleme, bölgeye ve yapıya uygun olarak seçilmektedir.
Cerrahi İplik Ne İşe Yarar?
Cerrahi iplik veya ameliyat ipliği sayesinde vücutta açılan yara dikilir, dokular bir araya getirilir. Kanama dindirilir, dokunun bütünlüğü korunur. Ayrıca protezlerin vücuda eklenip doku ile kaynaşması da cerrahi iplik kullanımı suretiyle gerçekleşir. Kullanım amacına göre değişiklik gösteren cerrahi iplik çeşitleri sayesinde en ince kan damarları bile birbirine bağlanabilir. Ameliyatlarda ve cerrahi müdahalelerde çok önemli bir yeri bulunmaktadır.
Cerrahi iplik neyden yapılır diye düşünüldüğünde, gelişen teknolojik koşullar sayesinde doğal veya sentetik malzemeden üretilen farklı kalınlıklarda ipliklerin varlığından söz etmek mümkündür.
Cerrahi iplik kullanılırken esas hedeflenen; hasar gören veya parçalanan vücut dokusunun, herhangi bir mekanik takviye olmaksızın, gerilmesinin engellenip bir arada tutulmasıdır. Cerrahi iplikler, dokunun iyileşme süresince, sağlamlığını koruyacak şekilde üretilir. Doku kendisini onarmadan, yara kapanmadan erimemesi için biyolojik bozulma süresinin uzun tutulması gereklidir. Uzun sürede eriyen ve fazla dayanıklı bir ameliyat ipliği dokuyu kesebilir. Bu sebeple optimum kalınlık ve sağlamlığın araştırılması önemlidir.
Cerrahi İplik Çeşitleri Nelerdir?
Cerrahi iplik materyali: Doğal ve sentetik olmak üzere 2 çeşittir.
Cerrahi iplik yapısı: Monofilament ve örgülü (multifilament) olarak ikiye ayrılır.
Dokuda erime düzeyi: Absorbe olabilen ve olamayan olacak şekilde ayrışır. Absorbe olabilen iplikler doğal materyal ve sentetik polimerden üretilir. Absorbe olamayan iplikler ise pamuk, keten ve ipek olmak üzere doğal maddelerden, naylon ve polyester olmak üzere sentetikten, gümüş ve paslanmaz çeliğin kullanıldığı metalden üretilir.
Cerrahi İplikler Nasıl Numaralandırılır?
Cerrahi iplik numaraları USP (United States Pharmacopoeia) ve EP (Eurpean Pharmacopoeia) olmak üzere iki farklı standarda göre belirlenir. İpliğin numaralandırılması üretimde kullanılan maddenin çapına göre yani cerrahi iplik kalınlıkları göz önünde bulundurularak yapılır. USP standardı EP standardına kıyasla daha çok kullanılır. 2/0 ve 3/0 şeklindeki kodlamalarla ipliğin kalınlığı ifade edilir. Rakam arttıkça kalınlık aynı ölçüde azalır. EP standardında 0.1’den 10 kadar kodlar çeşitlenir.
Cerrahi İplik Numaraları Nelerdir?
Cerrahi iplikler farklı numaralandırmalara sahiptir. Farklı numaraları olmaları sayesinde, ipliğin kalınlığı kolaylıkla anlaşılmaktadır. Cerrahi ipliklerin kalından inceye doğru sıralanışı aşağıdaki gibidir.
- 2-1-0-2 /0-3 /0-4/ 0-5/ 0
Cerrahi İplik Nasıl Kullanılır?
Cerrahi iplikler dikiş atma ve doku birleştirme işlemlerinde kullanılan malzemedir. Cerrahi iplikler işlemler sırasında portegü ile birlikte kullanılmaktadır. Portegünün uç kısmına yerleştirilen iğne ve iplikler, portegünün sağlam ve kaydırmaz yapısı sayesinde işlemlerin kolayca yapılmasını sağlar.
Veteriner Cerrahi İplik Nedir?
Veteriner cerrahi iplik modelleri veteriner hekimlerin kullanımına ve hayvanların yapısına uyacak şekilde özel olarak üretilmektedir. Veteriner cerrahi iplikleri sadece hayvan sağlığında kullanılır. Veteriner cerrahi iplik veteriner kliniklerinde, hayvan hastanelerinde ve veteriner muayenehanelerinde kullanılmaktadır. Veteriner hekimler tarafından hayvanların kesik veya ayrılmış dokuların birleştirilmesi için, veteriner cerrahi iplikleri kullanılmaktadır.
Cerrahi İplik Fiyatları Ne kadar?
Cerrahi iplik fiyatları üretimde kullanılan materyale, ipliğin kalınlığına, dokusuna, dayanıklılığına göre değişkenlik gösterir. Veterinermalzeme.com adresinde tüm veteriner üyelerimiz için özel ayıracılar ve ona göre önemli kampanyalar ile aramış olduğunuz ürünleri kolaylıkla bulacaksınız. Sitemizin telefon uygulaması sayesinde sadece internet sitesi değil ayrıca uygulama üzerinden de aradığınız ürünleri kolaylıkla sipariş verebileceksiniz. Veterinermalzeme.com adresinde Cerrahi iplik fiyatları en uygun ve kalitesi önde ürünleri sizlerle buluşturmaktayız.
Cerrahi Ameliyat İpliği ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular