Dünya geneline bakıldığı zaman kediler en çok beslenen hayvanlar sıralamasında ilk 3’te yer almaktadır. Kediler ev ortamında beslemesi en kolay canlılardan bir tanesidir. Ayrıca hem görünüş olarak hem de kişilik bakımından birçoğumuzun kalbini çalmışlardır. Kedi sahipleri hayatları boyunca kedilerine sağlıklı birer yaşam sunmaya çalışmaktadır. Beslenmesinden, oyun oynamasına ve düzenli olarak veteriner hekim kontrolünde olmasına kadar her şeyi yapmaya çalışmaktadırlar. Kedi sahipleri tarafından verilmesi gereken bir kara ise de kedilerini kısırlaştırma operasyonu yaptırıp yaptırmayacaklarıdır. Kedilere yapılan kısırlaştırma operasyonlar onların hem hamile kalmasını hem de kızgınlık dönemlerine girmesini engellemektedir. Yani kedinizi kısırlaştırmadan önce bu konuyu iyice düşünmeniz hem sizin için hem de kediniz için sağlıklı olacaktır. Eğer kısırlaştırma operasyonu için kararınızı verdiyesiniz ve kedilerin kısırlaştırma ücretlerini merak ediyor iseniz doğru yerdesiniz. Bugün siz kedi sahipleri için kedilere yapılan kısırlaştırma uygulamalarından ve kedilerin kısırlaştırma ücretleri hakkında bilgi vereceğiz.
Dişi ve erkek kedilere yapılan kısırlaştırma işlemleri farklılık göstermektedir. Dişi kedilere uygulanan kısırlaştırma işlemleri, erkek kedilere göre biraz daha zordur. Dişi kedilere yapılan kısırlaştırma işlemleri genel olarak açık ameliyatlar şeklinde yapılmaktadır. Bundan dolayı da dişi kediler, erkek kedilere göre biraz daha geç iyileşebilmektedir. Ve bu dönemde dişi kedinizin bakımına ekstra önem göstermelisiniz. Erkek kedilerde yapılan kısırlaştırma operasyonlar, dişi kedilerdeki gibi açık bir şekilde yapılmamaktadır. Erkek kedilerde kısırlaştırma operasyonlarında testiler alınır ve bölgeye dikiş atılarak işlem tamamlanmaktadır. Dişi ya da erkek kediniz kısırlaştırma operasyonundan çıktıktan sonra belli bir süre kendinde olmayacaktır. Çünkü narkoz verilmesi durumundan kaynaklıdır. Kediniz kendisine geldiği zaman ise rahat etmesini sağlamalı ve ani hareketlerde bulunmasını engellemelisiniz. Ayrıca kısırlaştırılan dişi ve erkek kediler kilo almaya meyilli olacaktır. Fazla kilo almalarını engellemek için düzenli, dengeli ve kısırlaştırılmış kedilere uygun mamalar ile beslemelisiniz.
ANKARA
Ovariohisterektomi Uygulaması
Ücret
Küçük Irklar İçin
6300 TL
İşlem
Orşiektomi (Kastrasyon) Küçük Irk
4500 TL
Orşiektomi (Kastrasyon) (İnguinal kriptorşidi durumunda)
NOT: Yukarıda sizlere bahsetmiş olduğumuz fiyatlar Ankara Veteriner Hekim Odasının asgari ücret odasından asgari ücret tarifeleri referans alınarak düzenlenmiştir. Klinikler fiyat konusunda oda fiyatlarının dışında daha indirimli yapabilmektedir. Aynı zamanda spesifik durumlarda daha yüksek ücretler ödemenizde mümkün. Yukarıdaki fiyatlar net fiyatlar olmamakla beraber sadece "referans alınabilir fiyatlar" olarak değerlendirilebilir.
İSTABUL
Kastrasyon (Orşidektomi) Uygulaması
Kediler İçin Ücret
Orşidektomi (Kastrasyon) İşlemi
4050 TL
Kısırlaştırma (Ovariohisterektomi) Uygulaması
Ovariohisterektomi İşlemi
6250 TL
NOT: Yukarıda sizlere bahsetmiş olduğumuz fiyatlar İstanbul Veteriner Hekim Odasının asgari ücret odasından asgari ücret tarifeleri referans alınarak düzenlenmiştir. Klinikler fiyat konusunda oda fiyatlarının dışında daha indirimli yapabilmektedir. Aynı zamanda spesifik durumlarda daha yüksek ücretler ödemenizde mümkün. Yukarıdaki fiyatlar net fiyatlar olmamakla beraber sadece "referans alınabilir fiyatlar" olarak değerlendirilebilir.
İZMİR
Orşidektomi (Kastrasyon) İşlemi (0 – 20Kg Arasında Kediler İçin)
3000 TL
Orşidektomi (Kastrasyon) İşlemi (İnguinal Kriptorşit Durumlarında)
Orşidektomi (Kastrasyon) İşlemi (İntraabdominal Kriptorşit Durumalarında)
8000 TL
Ovariohisterektomi İşlemi (0 -10Kg Arasında Kediler İçin)
3750 TL
İzmir Veteriner Hekimler odası tarafınden alt sınır ücret tarifesi belirlendiği zaman güncellenecektir.
NOT: Yukarıda sizlere bahsetmiş olduğumuz fiyatlar İzmir Veteriner Hekim Odasının asgari ücret odasından asgari ücret tarifeleri referans alınarak düzenlenmiştir. Klinikler fiyat konusunda oda fiyatlarının dışında daha indirimli yapabilmektedir. Aynı zamanda spesifik durumlarda daha yüksek ücretler ödemenizde mümkün. Yukarıdaki fiyatlar net fiyatlar olmamakla beraber sadece "referans alınabilir fiyatlar" olarak değerlendirilebilir.
Evet dişi ve erkek kediler için ücretsiz olarak kısırlaştırma yapan yerler bulunmaktadır. Bunlar genel olarak Hayvan Barınakları olarak bilinmektedir. Bulunduğunuz ildeki hayvan barınaklarını ile iletişime geçerek bu konu hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz. Bu uygulama ise sokak kedilerine ve köpeklerine ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Kedilerin kısırlaştırma işlemleri genel olarak 6 aylık oldukları zaman yapılmaktadır. Ama bu durum zaman içerisinde değişiklik göstermeye başlamıştır. Kediler erken olgunlaştığından ve cinsel olgunluklarına eriştikleri zaman kısırlaştırılması gerekmektedir. Bu sürede yaklaşık olarak 4 aylık oldukları zamanlardır. Kedinizin net kısırlaştırılması gereken zamanı ise sizlere veteriner hekiminiz söyleyecektir. Kedinizin rutin kontrolleri sırasında veteriner hekiminize kendinizin kısırlaştırmaya uygun zamanı ve bu konu hakkında detaylı bilgileri kendilerinden alabilirsiniz.
Dişi ya da erkek kedinize kısırlaştırma işlemleri yapıldıktan sonra onlara gerekli özeni göstermelisiniz. Özellikle dişi kediler için kısırlaştırma sonrası ağrılı veya acılı olabilmektedir. Ev içerisinde koşturmasını ya da yüksek yerlere atlamasına engel olmalısınız. Ayrıca kısırlaştırılan kediler kilo almaya meyilli olmasından dolayı da kedinizin doğru beslendiğinde de emin olmalısınız. Kısırlaştırılmış kediler için özel olarak üretilen mamalardan faydalanabilirsiniz. Ek olarak da dişi ve erkek kedinizi kısırlaştırma operasyonlarında sonra evde güvende ve huzurlu hissetmesini sağlamalısınız. Dişi ve erkek kedinizin kısırlaştırma işlemlerinden sonra neler yapmanız gerektiğine dair bilgi edinmek istiyorsanız aşağıdaki yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Kaynaklar:
Bir kedi sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca kedinize ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.
* Yazının son güncellenme tarihi: 02.08.2024*
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
İrem KAPLANER İçerik Editörü
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.