Hayat boyu bizim yanımızda olan, bize eşlik eden ve hayatımıza yeni maceralar katan can dostumuz köpeklerin sağlıklarını ön planda tutmalıyız. Köpeklerin de tıpkı kediler gibi düzenli olarak vurulması gereken aşıları ve uyulması gereken aşı takvimleri bulunmaktadır. Köpekler yavruluk, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerinde belli başlı aşılar olmak zorundadır. Yavru köpekler doğdukları zaman anne sütüyle beslenmeye başlarlar. Anne sütünün içerisinde bulunan antikorlar sayesinde bağışıklık sistemleri güçlenmiş olur. Belli bir yaşa anne sütünün koruyucu etkisi devam etmektedir. Yavru köpeğiniz büyümeye başladığı zaman antikorların koruyuculuğu biter ve aşı işlemlerine başlanması gerekir. Bugün sizleri köpek aşı fiyatları hakkında bilgilendireceğiz. Ama onun öncesinde köpeğinizin neden aşı olması gerektiğini, hangi aşıların yapıldığın, aşı öncesi ve sonrasında nelere dikkat etmeniz gerektiğinden biraz bahsedelim.
Köpekler yavruluk dönemlerinde anne sütünde aldıkları antikorlar sayesinde vücut ve bağışıklık dirençleri yüksek bir şekilde yaşayabilirler. Tabi bu durum köpeğiniz biraz büyümeye başlayınca son bulacaktır. Büyümeye başladığında ise aşı işlemlerinin ve aşı takviminin oluşturulması oldukça önemlidir. Çünkü köpeklerin vücutları ve bünyeleri ne kadar dayanıklı olursa olsun bazı hastalık türlerine ve virüslere karşı savunmasız kalacaklardır. Bu sebeple de can dostlarımızı hastalıklardan, virüslerden, bakterilerden ya da olası sağlık sorunlarından korumak adına aşılarını yaptırmamız gerekir. Aşılar köpeğinizin bağışıklığını, bünyesini ve vücut sistemini destekleyecek etkiyi sağlamaktadır. Veteriner hekimiz köpeğinizin kontrollerini ve muayenesini yaptıktan sonra bir aşı takvimi oluşturmanız sağlıklı olacaktır. Yapılan bu aşı takvimine uymaya ve aksatmamaya lütfen özen gösterin. Aşılar köpeklerin sağlığı için önemli birer etkendir.
Köpek aşı takvimi ve aşılar köpeklerin sağlığı için oldukça önemli bir etkendir. Köpeklere yapılan aşılar onların hastalıklara karşı güçlü, dirençli ve sağlam bir bağışıklık sisteminin olmasına yardımcı olur. Köpeklere birer aşı takvimi oluşturulmadan önce yapılması gereken ilk şey veteriner hekimlerin köpeklere parazit uygulamalarını yapmasıdır. Parazitler köpeklerin bünyesini ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olmaktadır. Bundan dolayı aşı takvimleri oluşturulmadan önce parazit uygulamalarının yapılması gerekir. Köpeklere yapılan aşılar ve oluşturulan aşı takvimleriyle birlikte köpeğinizin sağlıklı bir yaşam geçirme oranı daha da yükselmektedir.
İç/Dış Parazit
(15 dakika)
Karma Aşısı 1. Doz
Karma Aşısı 2. Doz
Kuduz Aşısı
Mantar Aşısı
Lyme
Bronshine Aşısı
Distemper Aşısı
Yavru köpek 45 günlük olduğunda
Yavru köpek 60 günlük olduğundan
Yavru köpek 75 günlük olduğunda
Yavru köpek 90 günlük olduğunda
Yavru köpek 135 günlük olduğunda
Yavru köpek 120 günlük olduğunda
Yavru köpek 105 günlük olduğunda
Yavru 45 günlük ya da daha fazla olduğunda
Köpeğiniz için oluşturulacak aşı takvimine veteriner hekiminizle birlikte düzenlemeniz daha sağlıklı olacaktır. Yavru köpekler 45 günlük olduktan sonra, iç/dış parazit uygulamalarına başlanır ve daha sonrasında aşı takvimine göre ilerlenir. Aşıları düzene oturmada ve köpeğin sağlıklı bir yaşam sürmesi için yavruluk dönemlerinde başlanmalıdır. Kuduz aşıları her 3 yılda 1 kez yapılacak şekilde tekrarlanmalıdır.
Aşı İsimleri
Karma Aşısı
Lyme Aşısı
Bronshine (Bordotella) Aşısı
Distemper Aşısı (Köpek Gençlik Aşısı)
Kuduz aşıları her 3 yılda 1 kez yapılacak şekilde tekrarlanmalıdır.
AŞI VE UYGULAMALAR
İZMİR
İSTANBUL
ANKARA
İç/Dış Parazit Uygulaması
Dış Paraziter İlaç Uygulaması (20 kg'a kadar olan köpekler için): 400 TL
Dış Paraziter İlaç Uygulaması (20 kg ve üstü olan köpekler için) :500 TL
İç Parazit Uygulaması (0 -20 kg'a köpekler) : 350 TL
Sprey/Dökme İlaç ile Dış Antiparaziter İlaçlama: 530 TL
Praziquantel İçeren Enjektabllar (10 kg kadar): 660 TL
Damlatma ile İç + Dış Parazit(0-10kg): 800 TL
Damlatma ile İç + Dış Parazit(10 - 20kg): 900 TL
Damlatma ile İç + Dış Parazit(40-60kg): 1100 TL
Kuduz Aşısı (15 dakika)
700 TL
960 TL
850 TL
Karma Aşılar (15 dakika)
900 TL
1200 TL
1100 TL
1600 TL
1500 TL
Bordatella Bronchıseptica (Kennel Cough)
Corona Virüs Aşısı
Köpeklerde iç parazit bağışıklık sistemini ve sindirim sistemini oldukça kötü etkilemektedir. Dış parazit durumlarında ise köpeklerin derilerinde kaşınmaya, tüy dökülmesine ya da deri üstünde yaralara sebep olabilmektedir. Köpeğin sağlığı için ve bu durumun önüne geçilebilmesi için iç/dış parazit uygulamaları yapılmaktadır.
Distemper hastalığı köpekler arasında oldukça ölümcül olan ve tehlike bir hastalık olduğu bilinmektedir. Hasta (enfekte) olmuş olan köpekten solunum yolu vasıtasıyla sağlıklı olan köpeklere bulaşmaktadır. Diğer bulaşma çeşitleri ise ortak kullanılan eşyalardan (oyuncaklar ya da yemek kapları gibi) olabilmektedir. Distemper hastalığı direk olarak köpeklerin sinir sistemine saldırmaktadır. Bu hastalığın genel belirtileri ise kusma, göz/burundan gelen şiddetli akıntılar, nöbet geçirmesi, ishal, vücutta seğirme şeklinde devam etmektedir. En sonunda da ölümle sonuçlanan bir hastalıklar. Aşısı mutlaka yaptırılmalıdır.
Kuduz hastalığı köpekler arasında bulaşabildiği gibi bizlere de bulaşabilen bir hastalık türüdür. Son derece tehlike ve ölümcül olan bir hastalık türüdür. Kuzu hastalığı köpekler arasında ya da köpekten insana tırmalama ve ısırma yoluyla bulaşabilmektedir. Kuduz aşısı kanunlarca yaptırılması zorunlu olan tek aşı türüdür. Her yıl köpeklere ve diğer canlılara yapılması zorunludur. Kesinlikle unutulmaması ve atlanmaması gereken bir aşıdır.
Karma aşının amacı köpeğinizi yaşamı boyunca yakalanabileceği farklı hastalık türlerinden korumasını sağlamaktır. Karma aşının koruyuculuk sağladığı hastalıklar arasında parvovirus, gençlik hastalığı ve hepatitis gibi hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır. Köpeklere vurulması gereken önemli aşıların arasında yer almaktadır. Karma aşılar veteriner hekim kontrolünde ve düzenli aralıklarla tekrarlanacak şekilde yapılmalıdır.
Lyme hastalığı da köpekler için tehlikeli sayılabilecek bir hastalık türüdür. Spiroket adıyla bilinen bakteri türünün sebep olduğu ve kene kaynaklı olduğu bilinen bir hastalık türüdür. Bu hastalık köpeklerin eklemlerini etkileyebilmektedir. Kısa sürede tedavi edilemezse nörolojik rahatsızlıklara ve bozukluklara yol açabilmektedir. Köpeklerde bu hastalık kendini lenf düğümlerinde şişliklerle ya da köpeğin topal bir şekilde yürümesiyle kendini göstermektedir. Bu ve bunun gibi hastalık türevlerinde erken teşhis ve tedavi oldukça hayati önem taşımaktadır.
Köpekler için ölümcül olan hastalıklar listesinde bulunan bir türdür. Kanlı ishal köpeklerde oldukça hızlı yayılan ve kısa süre içerisinde ölüme götürebilen bir hastalıktır. Yaklaşık olarak 48 – 72 saat gibi bir sürede köpekleri öldürebilmektedir. Temas ya da solunum yoluyla bulaşabilmektedir. Bu hastalığın aşıları henüz yapılmamış olan köpeklere bulaşması oldukça yüksektir. Köpeğinizde belirtileri ise kanlı ishal, kusma ve yüksek ateş olarak kendini gösterecektir.
Bu hastalık köpekler arasında solunum yolu vasıtasıyla bulaşmaktadır. Özellikle köpeğiniz dışarda oynamayı, gezmeyi ve başka köpeklerle sosyalleşmekten hoşlanıyorsa, kesinlikle bordotell aşısı yaptırmalısınız. Köpeklerin iç içe olduğu ve sosyal ortamlarda bu hastalık daha kolay yayılabilmektedir. Köpeğinizde kusma, boğazda tıkanma ve şiddetli derecede öksürük şeklinde kendini gösterir.
İç ve dış parazit uygulamasında fiyatlar köpeğin ağırlığına göre ve uygulanacak yönteme göre değişiklik gösterebilmektedir. NOT: Aşı fiyatları İzmir, İstanbul ve Ankara Veteriner Hekimler Odasından illere göre alınmıştır.
Köpeklere yapılan aşılar onları birçok viral hastalıktan, virüslerden, bakterilerden ve parazitlerden korunmasına yardımcı olur. Aşı takvimlerine düzenli olarak uyulmasıyla köpeğinizin yaşam kalitesini yükseltebilir ve onun sağlıklı bir hayat geçirmesine yardımcı olabilirsiniz. Kendimize gösterdiğimiz özeni aynı şekilde can dostlarımıza da göstermemiz gerekir.
Köpeğinizin aşılarına başlanabilmesi için en az 45 günlük (yani 6 haftalık kadar) olması gerekir. Köpeklerde aşı uygulamalarına başlanmadan önce iç ve dış parazit uygulamaları yapılmalıdır. Köpeğiniz için aşı takvimini veteriner hekimler gerekli muayene ve kontrollerini yaptıktan sonra oluşturacaktır. Aşı yapıldıktan sonra köpeğinizi stresten uzak tutmalı ve olabildiğince rahat hissettirmelisiniz. Ayrıca aşısından 2 gün öncesinden ve aşısını olduktan sonra2 gün süresince köpeğinize banyo yaptırmamalısınız. Köpeğiniz herhangi bir hastalık geçiriyorsa aşıları yapılmamalıdır. Köpeğiniz iyileştiği zaman aşı takvimine kaldığı yerden devam edilir. Vurulacak olan aşılar arasındaki zaman en az 1 hafta gibi bir süre olmalıdır. Köpeğinizde aşı sonrası bazı yan etkiler görülebilmektedir. Bu yan etkiler 24 saatti geçmeye başladıysa kısa süre içerisinde veteriner hekiminizle irtibata geçin.
Bir köpek sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca köpeğinizi ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
* Yazının son güncellenme tarihi: 02.08.2024*
İrem KAPLANER İçerik Editörü
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.