Dezenfektan ve çeşitleri medikal alanlarda ve sağlık çevresinde en sık kullanılan ürünlerden bir tanesidir. Dezenfektan ürünler genel olarak cerrahi/tıbbi ekipmanların temizlenmesinde, uygun yüzey zeminlerinde ve topikal olan cilt yüzeylerinde kullanıma sahip ürünlerdir. Sağlık alanında birçok yerde ve işlemde kullanılmaktadırlar. Dezenfektan ürünlerinden bir tanesi ise Zefiran adı verilen çözeltidir. Zefiran hem dezenfektan işlemleri için hem de antiseptik olarak kullanımı yapılabilen üründür. Zefiran antiseptik ve dezenfektan olarak kullanılabilmesinden dolayı veteriner kliniklerinde ve hastanelerde en sık kullanılan çözeltilerden bir tanesidir. Bugünkü yazımızda sizlere Zefiranın dezenfektan özelliklerinden, nasıl kullanıldığından ve zefiran dezenfektan çeşitlerinden kısaca bahsedeceğiz. Gelin bakalım Zefiran dezenfektan işlemleri için ne gibi yararlar sağlamaktaymış görelim.
Zefiran mantar, bakteri ve tek hücreli canlılara karşı kullanımlarda etki gösteren bir solüsyon olarak bilinmektedir. İçerisinde bulunan ve ana maddesini oluşturan Benzalkonyum Klorür sayesinde ise dezenfektan ve işlemlerinde rahatça kullanımı sağlanmaktadır. Kullanılan yüzeylerde ise mikrop engelleyici ve öldürücü etkisi yüksek olan bir çözeltidir. Bu sebeple de yüzeylerde ve aletlerin dezenfekte işlemlerinde kullanılabilmektedir.
Zefiran sadece tek bir halde bulunmaktadır. O da çözelti halinde ve genelde 1LT şişelerde olmaktadır. Zefiran hazırlanışına uygun olarak dezenfektan çeşitleri olabilmektedir. Zefiran dezenfektan çeşidi ise su ile karıştırılarak yapılabilmektedir. Yapılan karışımdan sonra dezenfekte işlemleri için yüzeylerde kullanıma uygun hale gelmektedir. Sizin de veteriner kliniğiniz var ve veteriner malzemeleri ihtiyaçlarınız oluyorsa web sitemizde ki ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.
Zefiran şişede içerisinde bir çözelti ve saf halde bulunmaktadır. Dezenfektan haline getirmekte ve dezenfektan işlemlerinde kullanmak için ise su ile karıştırılmaktadır. Distile suyu önce ısıtıp, sonrasında soğumasını beklemelisiniz. Daha sonra ise soğumuş halde bulunan distile suyun içerisinde 20ml kadar zefiran koymalı ve şişe içerisinde çalkalamalısınız. Şişe içerisinde hazır olan zefiran dezenfekten halde ve dezenfektan işlemleri için uygun hale gelmektedir. Yüzeylerde kolay bir şekilde kullanımını yapabilirsiniz. Zefiran çözeltinin cerrahi aletlerin temizliklerini ve dezenfeksiyon işlemlerini yapılabilmesi içinse, 1 litre distile su ve 10-15cc kadar zefiran çözeltini karıştırılması yeterli olacaktır.
Zefiran dezenfektan olarak kullanımı yapıldığı zaman, yüzeylerde mikropların ve bakterilerin gelişmesini engellemektedir. Zefiran dezenfektan ve çeşitleri sayesinde yüzey hijyenik ve steril bir hale getirilebilmektedir. Zefiran tüm bunları sağlayabilmesinden dolayı yüzeylerin, gerekli aletlerin ve ortamların temizliğinde ve dezenfekte işlemlerinde kullanımı yapılmaktadır. Bu kullanımlarına ek olarak da bazı işlemler için cilt yüzeylerinde de kullanımı yapılmaktadır.
Zefiran sağlık alanlarında deri yüzeyleri ve ciltte yapılacak işlemler için kullanılsa da, bir dezenfektan olarak da kullanımı yapılabilen çözeltidir. Zefiran dezenfektan olarak veteriner kliniklerinde ve hastanelerde, gerekli olan yüzeylerin ve aletlerin temizlenmesi için kullanımı ilk olarak tercih edilen üründür. Zefiranın dezenfektan olarak hazırlanması ve kullanması ise oldukça kolaydır. Zefiran veteriner kliniklerinde hem hayvanlarımızın sağlığı için hem de veteriner kliniklerinin dezenfekte işlemleri için kullanılmaktadır.
Kaynak
https://www.veterinermalzeme.com/blog/icerik/zefiran-hangi-alanlarda-kullanilir
https://www.veterinermalzeme.com/blog/icerik/zefiran-nedir
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
İrem KAPLANER İçerik Editörü
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.