Yeni Köpek Sahiplenildiğinde Yapılması Gerekenler
Eve yeni köpek getirdiğiniz ilk gün heyecan vericidir, hele ki bu ilk köpeğinizse… Köpekler hakkında çok şey öğrendim. Özellikle ilk haftalarda köpeklerimin etrafındaki davranışlarımı tamamen değiştirdim.
Yeni aile üyesi kadar heyecan verici olsa da, köpeğinizin muhtemelen korktuğunu veya bunaldığını ve sizi hala bir yabancı olarak gördüğünü unutmayın.
Köpeğin evi kontrol etmesine izin vermenin yanında, tasma, mama kabı ve oyuncak gibi gereçler satın almaya ek olarak, birlikte zamanınızın geri kalanında sahneyi hazırlamanın en önemli yolunun, aşağıdaki yönergeleri uygulamak olduğuna inanıyorum.
Yeni Köpek Sahiplendim. Ne Yapmalıyım?
Evet bu soruyu, yeni köpek sahiplenmeden kendi kendinize birçok kez sormuşsunuzdur. Bu soruyu ben de ilk köpeğimi sahiplenirken kendime sormuştum. Çeşitli eğitmenlerle çalıştıktan, Instagram'da arkadaşlarımdan ve profesyonellerden öğrendikten ve YouTube videolarını izledikten sonra, köpeklerimle ilişkimi tamamen değiştirdim.
Bu yönergelerden bazıları zor veya kısıtlayıcı olabilir. Ancak bunun bağımızı artırdığını gördüm. Köpeğim bana güvenmeyi öğrendi ve benim belirlediğim kurallar ve yapıya göre bana bir lider olarak bakmaya başladı. Onları kötü davranışlara yol açmayan şefkatle ödüllendirdim.
Hayatınızda daha önce sahip olduğunuz köpekler veya hatta dünyada gördüğünüz köpekler arasında bir fark olup olmadığını görün. İyi huylu bir köpek istiyorsanız, atmanız gereken adımlar Şu şekilde sıralayabiliriz.
1. Kurallar Oluşturun
Köpekler kendi kurallarını yaratmaya başlayacaklar. Sizin istemediğiniz davranışlarda bulunabilirler. Endişelenmeyin.
bulunabilirler. Endişelenmeyin.
yapılmasından hoşnut duymayacağınız şeyleri yapmalarına ilk başlardaİlk haftalarda mobilya ve yatak gibi özel kullanım alanlarına erişimi sınırlayın. Bu, sizinle köpeğiniz arasında sağlıklı bir ilişki kurmanıza yardımcı olacaktır. Sonunda, izin vererek bu boşlukları tanıtabilirsiniz.
2. Bir Eğitmenden Destek Alın
Yeni köpeğimi eve getirdikten kısa bir süre sonra bir eğitmenle iletişime geçeceğimi biliyordum. Instagram'da uzun süredir eğitmenleri araştırıyor ve takip ediyordum ve onu eve getirdikten kısa bir süre sonra potansiyel eğitmenlerin bir listesinin yanı sıra ne tür bir eğitim kullanmak istediğimi biliyordum.
İlk kez bir eğitmen tuttuğumda kendimi başarısız hissettim. YouTube'da eğitim videoları izledim ve kitaplar okudum. Vahşi çocuğumun eğitmenin oyuncağı olacağından emindim. Yanılmışım.
Yıllarca köpeğinizle ilgili hayal kırıklığına uğramak ve birlikte yapmak istediğiniz aktiviteleri yapamamak yerine, kendinize bir iyilik yapın ve baştan eğitime başlayın.
3. Köpeğinizin Dilini Öğrenin
Köpeğin vücut dilini anlamanın yanı sıra, köpeğinizin farklı havlamaları, kuyruk hareketleri ve kafa hareketleri aracılığıyla ne söylediğini gerçekten öğrenmek için zaman ayırın.
Köpeğinizin dilini öğrenmek için zaman ayırmak, köpeğinizle aranızdaki güveni artıracaktır. Çünkü rahatsız olduklarını görürseniz, onları durumlardan ne zaman çıkaracağınızı öğreneceksiniz.
Bireysel nüanslarını ve seslerini bilmek, eşiklerine ulaşmak üzereyken sizi de uyaracaktır.
Sitemizde yer alan bu konuyla ilgili diğer makalemiz olan “Köpeklerde Beden Dili Okuma Rehberi” yazımızı kesinlikle okumanızı öneririz.
4. Yürüyüş Eğitimine Çıkın
İlk dersimizde eğitmenimin bana öğrettiği en önemli becerilerden biri yapılandırılmış yürüyüş sanatıydı. Yürüyüşe çıkmanın ne anlama geldiğine dair fikrimi nasıl tamamen değiştirebileceğimi öğrendim.
Köpeklere Yürüyüş Eğitimi Nasıl Verilir?
- Görünen her şeyi koklamak ve işaretlemeye izin vermeyin
- Özellikle sinirini bozacak etrafındaki hareketliliğe tepki vermemesini, patronun siz olduğunu öğretin.
- İnsan tüm dikkatini köpeğe yöneltir - müzik açmayın, telefonla oynamayın, arkadaşlarla sohbet etmeyin. Tamamen odak noktanız Köpeğiniz olsun.
- Diğer köpeklerle bir süre tanıştırmayın.
- Topuk pozisyonunda gevşek bir tasma ile yürümesini sağlayın.
- İlk etapta % 90 kontrol, % 10 özgürlük. Köpeğinizi serbest bıraktığınızda neler yaptığına dikkat edin. Olumsuzlukların üstüne gidin.
Ben, Bir yürüyüşü bir rota veya mesafe olarak düşünmek yerine, onu zaman açısından düşünmeye başladım. 20 dakikalık bir zamanlayıcı ayarlardık ve o sırada tek yaptığımız aynı caddede bir aşağı bir yukarı yürümekti,.
Oldukça reaktif veya aşırı heyecanlı köpekleri olanlar, köpeğiniz kapıdan sakince çıkana kadar bu yürüyüşleri evinizin içinde yapmaları gerekebilir.
Yürüme şeklimizdeki bu görünüşte küçük ayarlama, davranışında ve tepkiselliğinde büyük bir fark yarattı.
5. Köpeğinizi Doğru Şekilde Sosyalleştirin
Yürüyüşlere veya dışarı çıktığınızda, köpeğinizin kulaklarının dikmesine, hırlamasına, havlamasına veya nefes almasına neden olan her şeye çok dikkat edin. Bunlar, köpeğinizi endişeli veya tepkisel hissettiren uyarıcı olduğunun belirtisidir.
Gördüğünüz her şeyin ayrıntılı bir listesini tutun ve ardından bu korkunç şeylere karşı duyarsızlaştırma üzerinde çalışın. İşte köpekler için birkaç yaygın tetikleyici:
- Gürültülü yollar
- Teslimat kamyonları
- Kapı zilleri / çarpmalar
- Şapkalı insanlar
- Bisikletler / kaykaylar / tekerlekli sandalyeler
- Diğer köpekler
- Diğer insanlar
- Heykeller
Bir köpeği gerçekten sosyalleştirmek, onları çeşitli seslere, nesnelere ve deneyimlere maruz bırakmak anlamına gelir, böylece bunların korkacak bir şey olmadığını öğrenebilirler.
6. Evde Tasma Kullanın
Tasmalar sadece dış mekanlar için değildir! Özellikle yavru köpeğiniz varsa veya eve yeni bir köpek getirdiyseniz, evin içinde kullanabilirsiniz.
Eğitim, köpeğiniz için çok sıkıcı bir yer olan kapalı alanda başlar! Dikkat dağıtıcı unsurların az olduğu yerden başlamak istersiniz ve iç mekanda tasma kullanmak onları dış dünyaya daha iyi hazırlar.
7. Kulübe Eğitimi
Kulübeler, köpeğinizin rahatlaması için (evde olduğunuzda bile), korkutucu ev işleri yaparken girmesi ve tatile çıktığınızda onları pet pansiyonlarında konaklamaları veya yatılı kalma için hazırlaması için bir alan sağlar. En önemlisi, kulübeler onları yalnız bırakmanız gerektiğinde güvende tutar ve ayrılık kaygısını önler.
Kaçan köpeklerin (arabaların çarpması ve öldürülmesi dahil) veya köpeğin karnında hiçbir işi olmayan yiyecekleri ve eşyaları yiyerek ölümle veya binlerce liralık tedavi faturasıyla sonuçlanan çok fazla hikaye duydum. Kulübeler bu durumların oluşmasını hafifletir.
8. Öğretme Yeri
Yer komutunu birkaç yıl öncesine kadar hiç duymamıştım, ama şimdi köpeklerime öğrettiğim en önemli itaat becerilerinden biri haline geldi.
Yer, köpeğinize nerde durması gerektiğini öğretir. Evet, gerçekten hiper aktif, süper enerjik köpeğinize bile...
Köpeğiniz bir şeylere karışmadan evde iş yapmanıza olanak tanır. Köpeğinizin ne yaptığı konusunda endişelenmeden bir telefon görüşmesi yapabilirsiniz.
Köpeğinizi sürekli yönetmek zorunda kalmadan bir kafede arkadaşlarınızla bir çayın tadını çıkarabilirsiniz.
9. Yavaşla
Köpeğim hevesli bir köpekti. Şevkle arabaya atladı, ben sormadan önce eskilerini icra ederken yeni numaralar öğreniyor. Ona izin verirsem aceleyle kapıdan çıkıp arabadan atlayacak. Sakin davranmak istediğim için her şeyi yavaşlatıyorum.
Onu eşiklerde bekletiyorum. Onu arabaya davet edene kadar oturup beklemesi gerekiyor. İn talimatı olmadan arabadan çıkamaz.
Önümüzdeki başka bir köpek, insan ya da kedi hareket etmeye başladığını gördüğümde yürüyüşümüzü yavaşlatıyorum. Çöp kamyonu veya kargo arabası gibi onu korkutacak şeylerden kaçmaya çalışırken de aynısını yapıyorum.
Yavaşlamak onlara kontrolün sizde olduğunu gösterir. Ayrıca düşünce süreçlerini de kesintiye uğratır ve size odaklanmaya devam eder.
10. Elle Besleme
Elle besleme sadece köpeğinizi eğitme fırsatı sunmakla kalmaz, aynı zamanda onlara sizden iyi şeylerin geldiğini öğretir.
Ayrıca elle besleme:
- Köpeğinizle aranızda güven oluşturur. Yemeksiz yaşayamazlar, bu yüzden tam anlamıyla hayatta kalması için size ihtiyaç duyarlar.
- Dürtü kontrolünü öğretir.
- Çok hızlı yemeyi engeller.
- Aşırı yemeyi önler.
11. Köpek Parklarından Kaçının
Ama köpeğinizi bir köpek parkı olmadan nasıl sosyalleştireceksiniz? (Cevap için 5. maddeye bakın)
Köpek parkları, yeni köpeğinizi diğer köpeklerle sosyalleşmek için götürmek isteyeceğiniz son yerdir. Daha ziyade, kavga etmelerini, kötü davranışları öğrenmelerini ve korku ve endişe geliştirmelerini istiyorsanız, köpeğinizi götürmek için harika bir yerdir.
Köpeğinizi köpek parklarına götürmemenizin nedenleri:
- Köpek parkları, yeni köpeklerin buluşması için doğal olmayan ortamlardır
- Bastırılmış enerjiye sahip köpekler kaba davranışlarda bulunurlar
- Köpekler arasındaki enerjiler ciddi şekilde aynı olmadığı için kontrolsüz enerji, köpeğinize sorun yaratabilir.
- Yüksek olasılıkla köpeğiniz, diğer köpeklerden kötü davranışları öğrenecektir
- Çoğu köpek sahibi, köpek vücut dilini anlamaz ve bu da kavgalara yol açabilir
Ama bir apartman sakininin köpeğini nerede çalıştırması gerekiyor ?(cevap için 4. maddeye bakın)
Köpek parkları da hastalıklar barındırabilir. Birinin köpeğinin aşı olup olmadığı, bulaaşıcı hastalıklarının olup olmadığı hakkında hiçbir fikriniz yok. Özellikle bir yaşın altındaki yavru köpekler için tehlikelidir.
12. Tasmasız Selamlar Yok
Köpek parkı ortamlarına benzer şekilde, tasmalı selamlar köpeklerin birbirleriyle tanışmasının doğal yolları değildir. Ayrıca, köpeğinizin herhangi bir köpeğe gitmesine izin vermek, tasma reaktivitesi ve diğer istenmeyen davranışları yaratabilir.
Kayışlar köpeğinizi gezdirmek için harika araçlardır, ancak diğer köpeklerle tanışmaya gelince birçok soruna neden olurlar.
- Kendilerini rahatsız hissederlerse bir köpeğin durumu terk etme yeteneğini ortadan kaldırırlar. Kaçmak için sadece 2 metrelik boşlukla, köpeğinize sadece savaşma seçeneği bırakır.
- Tasma reaktivitesini teşvik ederler. Köpeğiniz, havlamanın diğer köpekler arasında boşluk yarattığını öğrenir.
- Köpekler selamlamak için popoları koklarlar. Tasmalar, köpeklerin tehdit olarak gördüğü yüz yüze selamlaşmayı teşvik eder.
Köpeklerin "sosyalleşmeleri" için yüzlerce köpekle tanışması gerekmez. Yapılandırılmış ortamlarda sakin köpeklerle birkaç olumlu etkileşime ihtiyaçları vardır.
Bunun yerine, sakin bir köpeği olan bir arkadaşınızla bir köpek yürüyüşü ayarlayın. İki köpek arasında çok fazla boşluk bırakarak başlayın, köpekler rahat hissettikçe alanı yavaş yavaş azaltın.
Tek bir sıra halinde yürüyün ve bir köpeğin, diğer köpeğe aynı fırsatı vermek için yer değiştirerek, bir an için lider köpeğin arkasını koklamasına izin verin.
13. Oyuncaklarla Nasıl Oynadığınızı Yeniden Düşünün
Köpeğiniz birkaç saniye içinde oyuncaklarını karıştırıyor mu?
Köpeğim süper bir çiğneyicidir. Ona çiğnemesi için bir oyuncak verirsem, onu yok eder.
Sahip olduğum şey, amaç için kullandığım birkaç yüksek kaliteli oyuncak. Frizbi bir iştir. Köpeğim bir numara ya da itaat becerisi kullanarak her atışını kazanmak zorundadır. Belirli bir süre oynarız ve ardından oyuncağımızı rafa kaldırırız.
Oyuncakları, köpeklerimle eğitim ve etkileşim aracı olarak kullanıyorum. İstedikleri zaman onlara erişme özgürlüğüne sahip olduklarında, ödülün değerini düşürür.
Herhangi bir nedenle dışarı çıkamıyorsanız, oyuncaklar köpeğiniz için zihinsel uyarım sağlamanın harika bir yoludur.
14. Yeni İnsanlarla Kontrollü Selamlaşmayı Kolaylaştırın
Arkadaşlarınız bundan gerçekten hoşlanmayacak, ancak istenmeyen davranışları engellemek ve köpeğinizin hali hazırda olduğundan daha fazla bunalmış hissetmesini önlemek için bu çok önemlidir.
Yeni arkadaşlar bir köpek için hem aşırı heyecan verici hem de bunaltıcı olabilir. Yeni insanlarla sakin etkileşimleri teşvik etmek için, yeni köpeğinizi belinize bağlı, kulübelerinde veya yerinde bağlı tutun ve arkadaşlarınızdan köpeğinizi görmezden gelmelerini isteyin.
Köpeğinizi yeni tanımaya başladığından, köpeğinizi yeni insanlardan uzak tutmak, arkadaşınızın güvende olmasını sağlar.
15. Köpeğinize Önyargılı Davranmayın
Evlat edinen bizler, köpeklerimiz hakkında onlarla olan ilişkimizi belirleyebilecek hikayeler uydurma eğilimindeyiz. Suistimal, ihmal ve bugün sergiledikleri davranışlara yol açan diğer durumlar hakkında varsayımlar yapıyoruz.
Hikayeleri unutun ve sahip olduğunuz köpekle çalışın. Hikayeler, davranışlara izin vermek için bahaneler yaratır.
16. Sevgiyle Onları Boğmayın
Yeni köpeğinizi eve getirdikten sonra doğal olarak şefkatle boğmak isteyeceksiniz. Dürtüye direnin. Sen hala onlar için bir yabancısın ve onları da tanımıyorsun.
Köpeğiniz, kucaklanmak ve sıkılmaktan hoşlanmayabilir. Özellikle neyi sevip neyi sevmediklerini öğrenirken yüzlerinden uzak durun. Onlara biraz zaman tanıyın ve şefkat aradıklarını size söylemelerine izin verin.
17. Başarıya Hazırlayın
Arkadaşlar ve aile çoğu zaman köpeğimle selamlaşmaya izin verme konusunda neden bu kadar katı davrandığımı ya da neden diğer köpeklere gitmesine izin vermediğimi anlamıyor. Onu yerine koymamı veya evlerinde onu tasmalı tutmamı kısıtlayıcı olarak görüyorlar.
Ancak aynı zamanda onun ne kadar iyi davrandığını da yorumluyorlar. Biz telefon görüşmesi sırasında onun havlamamasına ya da ortalıkta dolaşmamasına şaşırıyorlar. Bana nasıl yaptığımı soruyorlar.
Onu başarıya hazırladım. İstemediğim davranışları yapmasına izin vermezsem, o yapmayacaktır. Sakince yapabileceğini kanıtlamadıkça kapıda oturup sincapları izlemesine izin vermedim.
Onu asla düzeltmem gereken bir duruma sokmamayı hedefliyorum çünkü güvenini ve başarı olasılığını artırmak istiyorum.
Sizlere kendimin de denediği birkaç ipucunu paylaştım. Okuduğunuz için teşekkürler.
Web sitemiz de bir çok ürün grubu hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.