Yeni bir köpek yavrusu sahiplenmek çok heyecan verici! Yavru köpeğin mutlu bir şekilde sevildiğini, tutulduğunu ve oynadığını hayal ediyoruz. Ancak gerçek oldukça farklı olabilir. Yavru köpeği sahiplenirsin ve hırlıyor. İp oyuncağını onunla oynuyorsun ve o yine hırlıyor. " Yavru köpeğim neden hırlıyor? Ne yapmalıyım? "
Yeni yavru köpeğimiz bize homurdandığında paniğe kapılmak kolaydır. Ama endişelenme. Çoğu köpek yavrusu saldırgan değildir.
Bazı yavru köpekler diğerlerinden daha fazla hırlar. Ancak hırlama, genellikle doğal köpek davranışıdır.
Yavru köpeğin hırıldamasının doğal olup olmadığını belirlemek için, neden hırladığının belirlenmesi önemlidir. Köpeğinizi gözlemlemek, hırlamasıyla başa çıkmanıza da yardımcı olur.
Yavru köpeğinizi tanıdıkça, davranışlarının ve hırlamasının ne anlama geldiğini öğreneceksiniz. Öğrenmenize yardımcı olmak adına hazırladığımız bu makaleyi sonuna kadar okumanızı önemle rica ederiz.
Yavru Köpeğim Neden Hırlıyor?
Yavruların bize hırlamasının birçok nedeni vardır. Gözlemleriniz genellikle hırlamayı anlamamıza yardımcı olur. Hırlama, yavru köpeklerin bizimle iletişim kurmasının bir yoludur.
Yavru köpekler aşağıdaki nedenlerden bazılarından dolayı hırlarlar :
Oynarken Hırlama
Bazı yavru köpekler oyun oynarken o kadar sarılır ki heyecanla hırlarlar. Hatta bazıları kulağa gürültülü ve vahşi bile gelebilir. Ancak bunun genellikle eğlenceli olduğundan ve endişelenecek bir şey olmadığından emin olabilirsiniz. Köpeğiniz sizinle sadece oynuyor.
İnsanların farklı olması gibi yavru köpeklerin de kendi kişilikleri vardır. Bazıları oyunda daha nazik, bazıları ise daha serttir.
Bir ip oyuncağı kaparsınız ve yavru tüm gücüyle çeker, çekerken hırlarlar. Hatta diğer köpek yavruları sizi oynamaya ikna ederken de hırlarlar.
Nazik bir ruh yapısına sahip bir ırk olan sheltie murphy, biz iple oynadığımızda bir köpek yavrusu gibi vahşice hırlardı. Ama "çekiştir" dediğimde ona ip oyuncağı almasını öğrettim. Ve sonra emir üzerine çekildi. Ayrıca "ver" kelimesiyle oyuncağı da ileri sürdü. ("Ver" kelimesiyle bir ödül alışverişi yaptım.) Oynarken çok heyecanlandı. Ona oyuncağı çekip komuta etmesini öğretmemiş olsaydım, çok fazla sinirlenebilir ve hırlamasını şiddetleştirebilirdi.
Aşırı Heyecanlandığında Hırlama
Bazı yavru köpekler, uyarıcı bir şeye tepki olarak hırlar veya havlar. Bazen odaya girmek, yavru köpeğin etrafta zıplarken ve dönerken hırlamasına neden olabilir. Bu onun selamlama şeklidir!
Bu genellikle çocuklar etrafta olduğunda olur. Bir çocuk koşar ve bağırır. Hareket ve gürültü, daha sonra kovalayan yavruda yırtıcı içgüdüleri harekete geçirebilir.
Yavru köpeğiniz kıyafetleri kapıp hırlayarak ve dişleriyle ağzını salladığında sorunlar başlar. Çünkü gömleğini çekerken çocuk ağlar. Yavru, feryattan daha da fazla uyarılır.
Zavallı çocuğu odadan çıkarıyorsun ve şimdi köpeklere karşı kötü bir duygusu oluşuyor. Ve köpek yavrusu, bu küçük, heyecan verici oyun arkadaşıyla bir daha oynayacağı seferi iple çekmeyecektir. Ne yazık ki, bu bazı yavrularda normal ancak istenmeyen bir davranıştır.
Bu gerçekleşmeden önce fiziksel ve zihinsel olarak egzersiz yapmak ve yavruyu yeniden yönlendirmek önemlidir. Onu en sevdiği bir oyun olan "getirme" oyununa yönlendirmek için komutlar da yardımcı olur.
Gürültülü Patırtılı Bir Şekilde Oynandığında Hırlama
Bazen birisi kaba bir şekilde oynadığında yavru köpekler hırlar. Genellikle bu, insanlar yavruyu elleriyle kızdırdığında olur. Yavru, dünyayı ağzıyla keşfettiği için, iğneleyici dişlerini kullanarak kişiyi ya da giysilerini yakalar, hırlayarak ve yırtıcı bir şekilde ağzını sallar.
Korktuğunda Hırlama
Bazen bir köpek yavrusu bir şeyden korktuğunda hırlayabilir. Genellikle bu, yeni bir şeye yanıttır.
Bir çöp torbasını salladınız ya da elektrikli süpürge açıldı ve köpeğiniz hırlıyor. Bazıları tepelere doğru çıkıp masanın altına saklanabilirken, diğerleri sanki saldırı modundaymış gibi hırlayabilirler. Genellikle bu davranışlar korkudan kaynaklanır.
Mutluluktan Hırlama
Yavru köpeğinizi seviyorsunuz ve hırlıyor, ama ona dokunduğunuzda mutlu bir şekilde yapıyor bunu. Genelde neşeli, kulağa hoş gelen bir hırlamadır bu.
Acı Çekerken Hırlama
Bazen bir yavru köpeğinizin tırnağı kırılabilir veya koşarken bir mobilyaya çarpabilir ve acı içinde hırlayabilirler. Veya tiz bir homurtuyla ciyaklayabilir.
Sinirlendiğinde Hırlama
Bazı yavru köpekler sinirli olduklarında hırlarlar. Örneğin, kapının diğer tarafında olduğunuzda sizi gördüklerinde size ulaşamadıklarında meydana gelebilir.
Örneğin Kaldırılırken, Taranırken Ya Da Elle Tutulurken Hırlama
Bazı yavru köpekler, elle kaldırılırken de hırlayabilirler. Tabii ki, bu tür bir muameleye tahammül etmeyi öğrenmeleri gerekir.
Koşarken Veya "Yakınlaştırma" Yaparken Hırlama
Bazı yavru köpekler, aniden koşmaya başlar. Bir an, sakince yerde yatıyorlar - sonra odanın etrafında uçuyorlar, giderken hırlarlar.
İlk başta endişe verici olsa da, bu davranış normaldir. Bu, çılgınca bir rastgele etkinlik dönemi "FRAP" olarak bilinir.
Örneğin, yavru köpeğim genellikle bunu akşam geç saatlerde yapar. Bir an, yerde sakince yatıyordu; daha sonra, hırıltı sesleri çıkararak odanın etrafında koşuşturdu, sandalyelerden sıçradı ve iyice eğlendi. Bu gayet normal bir davranış.
Sahiplendiği Şeyleri Korurken Hırlama
Bazı yavru köpekler yiyeceklerin, oyuncakların veya değerli çiğnemelerin etrafındayken hırlarlar. Yaklaşık iki aylıktan yaklaşık beş aylık olana kadar olan yavru köpekler için bu genellikle eğlenceli bir tavırdır.
Yaklaşık altı aylık ve daha büyük yavru köpekler için, genellikle bizim izin vereceğimiz sınırları test ediyorlar. Tabiri caizse köpek ergenliğe dönüşüyor.
Bunun ciddi bir kaynak koruması haline gelmemesi için aşağıda açıklandığı gibi bu davranışla başa çıkmak önemlidir.
Büyüyen Davranışlarını Önleme ve Çözme
Yavru köpeğin bize neden hırıldadığını çözdükten sonra, bununla uygun şekilde başa çıkabiliriz. Fiziksel ve zihinsel egzersizin yanı sıra eğitim her duruma yardımcı olacaktır.
Oynarken Hırlıyorsa Ne Yapmalıyız?
Eğitim vererek ve egzersiz yaparak bu davranışa çözüm bulabilirsiniz.
Bir köpek yavrusu bir oyuncağı tutmayı seviyor ve bırakmak istemiyorsa, en iyisi yavru köpeğe oyuncak vermeyi ve bırakmayı öğretmektir. Bu eğitim, ayrı bir eğitim alıştırması olarak yapılır.
Elinizde bezelye büyüklüğünde sevdiği yiyecekler alın ve diğer ucunu tutarken yavru köpeğe bir oyuncak verin.
Yavru, yoğun bir şekilde çekmeye başlamadan önce, ona ödülü gösterirken aynı zamanda “vermesini” söyleyin. Oyuncağı size bıraktığında ona ödül verin.
Ayrıca köpeklere oyuncak veya başka bir nesneyi yere bırakmasını öğretin. Yavru köpek tam önünüzde bir oyuncak tuttuğunda, ona küçük bir ödül gösterin ve bir değişim yapın. Ona bu sefer "bırak" deyin.
Oyuncağı yere düşürdüğünde, hemen övün ve ödülle ödüllendirin.
Oyun oynamadan önce yürüyüş gibi küçük bir egzersiz, yavru köpeğin oynarken çok coşkulu ve geveze olmamasına yardımcı olabilir.
Yavru oyun sırasında hırlamaya başladığında başa çıkmanın bir başka yolu da uzaklaşmaktır. Oyun biter. Yavru köpekler genellikle, büyüdüklerinde eğlencelerinin sona erdiğini çok çabuk anlarlar.
Heyecanlandığında Hırlıyorsa Ne Yapmalıyız?
Çocukların etrafında olmak gibi çok heyecan verici olaylarla karşılaşmadan önce yavru köpeği fiziksel hazırlamak, durumun kötüleşmemesine yardımcı olabilir.
Yavru köpekle yürüyüşe çıkın veya oyun oynayın.
Aşırı coşkulu davranışından kurtulmaya yardımcı olmak için yavru ile "otur" , "getir" gibi kısa bir eğitim seansı yapın.
Bu tür uyarıcı olaylar meydana gelmeden önce yavru köpeği egzersiz yapmaya götürmek için her zaman, vakit ayıramayız. Bu nedenle, eğitim seanslarınız sırasında köpek yavrusu ile bazı düzenlemeler yapın, böylece gerçek hayattaki durum gerçekleştiğinde sakinleşebilsin.
Yavru köpeğe yürüyüş veya oyun seansı ile egzersiz yapın, ardından oturmak gibi bazı dürtü kontrol egzersizleri yapmasını sağlayın.
Daha sonra çocuğun odaya gelmesini ve sakin bir şekilde oturmasını sağlayın.
Yavru köpeği bir oyuncağa yönlendirin. Ona bazı itaat komutları verin. Onu ödüllendirirken olumlu pekiştirme - sakin övgü ve ikramlar - kullanın.
Çocuğu koşturmamaya çalışın; köpek yavrusu ile oynarken sakinlik daha iyidir.
Yavru köpeğin sakin olmayı öğrendiği bir "sakinleşme" komutu öğretin. Yavru köpeği yatak veya kulübe gibi bir yere gitmesi için eğitin.
Bu dürtü kontrol egzersizleri, yavru köpeğe sakinleşmeyi öğretir.
Çocukların yavru köpeğe saygı duyması ve onun yanında sakin olmayı öğrenmeleri de önemlidir.
Korktuğunda Hırlıyorsa Ne Yapmalıyız?
Yavru köpeği yeni insanlara, olaylara, günlük şeylere, seslere ve yerlere uygun şekilde sosyalleştirmek, korku dolu bir köpek yavrusu olmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
Bir yavru köpeğin elektrikli süpürge gibi belirli bir şeyden korktuğunu görürseniz, onu o kadar iyi koşullandırın ki bunun korkutucu bir şey olmadığını ve birazdan biteceğini anlamasını sağlayın.
Örneğin, elektrikli süpürgeyi, köpek yavrusu korkmayacağı bir mesafede çalıştırıp kapatın. Sonunda, köpek yavrusu zamanla bu sorunla başa çıkabilmeyi öğrenecektir.
Davranış sorunlarını ele alan iyi bir olumlu pekiştirici eğitmen ve veteriner hekim de, korku sorunlarına yardımcı olabilir.
Ne Yapmamalıyız?
Herhangi bir eğitim veya davranış değişikliğinde, olumlu pekiştirme eğitimi kullanmak en iyisidir. Davranışlar, övgü ve oyun, ne istediğimizi yavru köpeğe iletir.
Sert emirler veya cezalar, köpek yavrusu ile sahip olduğunuz bağı bozabilir.
Ayrıca yavru köpeğin size güvenmemesine de yol açabilir. Kullanılmaması gereken sert yöntemler şunları içerir:
Yavru köpeği Sertçe Düzeltmek
Bazı eğitmenler, yavruyu düzeltmek için hala yavru köpeğe bağırmayı, yavruya su püskürtmeyi veya bir sallama kabına koyup (boş bir soda kutusu ve açıklığın üzerine bantla) sallamayı bile yapmaktadır.
Bu yöntemler bazı durumlarda etkili olabilir. Ancak sorunu çözmezler ve yavru köpeğin kötü davranışı artabilir. Yavru köpeğe çığlık atmak veya sallamak bazı yavruları korkutabilirken, diğerleri daha heyecanlı hale gelebilir.
Ayrıca, bir hırlamayı bastırmak yavru köpeğin zihniyetini değiştirmez. Davranışla çalışabilmeniz için köpeğin neden hırladığını anlamak en iyisidir.
Bir yavru köpekte, agresif bir hırlamayı bastırmak aslında ısırmaya neden olabilir.
Kullanabileceğimiz daha iyi, daha insancıl yöntemler var.
Davranışı Görmezden Gelmek
Bazen yukarıda belirtildiği gibi yavrudan uzaklaşmak uygun olsa da, onlarla uygun şekilde ilgilenmezseniz diğer davranışlar kötüleşebilir.
Son Düşünceler
Panik yapmayın! Çoğu köpek hırlaması normaldir. Ancak, yavru köpeğin neden hırladığını anlamak, bununla uygun şekilde başa çıkabilmek daha da önemlidir.
"Yavru köpeğim neden hırlıyor? " adlı yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Yavru köpeğiniz hırıldıyor mu? Büyüyen yavru köpeğinizle başa çıkmak için ne yaptınız? Sorularınıza uygun cevapları ve çözümleri umarım verebilmişizdir.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.