Yavru Köpek Hayatında İlk 6 Ay

yavru köpek sahiplenmek

Yavru Köpek Hayatında İlk 6 Ay – İpuçları

Yeni bir yavru sahiplenmek, hem zaman hem de maddi açıdan uzun vadeli bir taahhüttür. Yavru köpeğinize bakmak sadece bir hastalığı önleme meselesi veya sorunlar ortaya çıktığında veteriner kliniğine gitmek değildir. İyi ve sorumlu bakım, yavru köpeğinizin fizyolojik ihtiyaçlarını anlamak anlamına gelir. Yavru köpeğinizin ailenizin bir ferdi olduğunu kabul etmek anlamına gelir. Köpeğinizin, nasıl düşündüğünü anlayarak ve benzersiz beslenme ve eğitim ihtiyaçlarını karşılayarak, dört ayaklı arkadaşınıza uygun şekilde bakmak için ne gerektiğini anlamaya başlayacaksınız.

Yavru köpek bakımı her ne kadar zor olsa da köpeklerinizin yüzüne  bir mutluluk koyma yöntemi vardır. Koşulsuz ve yaşamı zenginleştiren sevgi ve sadakatlerinin yanı sıra sahiplerine psikolojik, duygusal ve fiziksel olarak faydalı oldukları da bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Geçmişte köpek sahibi olmak bir ayrıcalık olarak görülüyordu. Günümüzde karşılıklı yarar sağlayan bir ilişki olarak kabul edilmektedir. Bugün dünya çapında, insanların yarısından fazlasının kendileriyle yaşayan bir köpeği olduğu tahmin edilmektedir. Avustralya, Arjantin, Meksika, Brezilya, Rusya ve ABD gibi ülkeler en yüksek köpek sahiplerine sahip ülkelerdir.

Eğer bir köpek ebeveyni olmaya karar verdiyseniz… Tebrikler… Bu inanılmaz bir maceranın başlangıcıdır. İşleri kolaylaştırmak ve sorumlulukların ve hilelerin mayın tarlasında gezinmenize yardımcı olmak için bu makaleyi, yavru köpeğinizin hayatının ilk 6 ayı boyunca bir rehber olarak yazdık.

1. Yeni Bir Köpek Sahiplenmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler.

1.1. Doğru Cinsi Seçmek

İstediğiniz köpek türünü düşünürken, yaşam tarzınıza en uygun cinsi kendinize sormalısınız. Hepsi farklı boy, görünüm ve karakterde 100'den fazla köpek ırkı olduğu düşünüldüğünde, doğru seçimi yapmak göz korkutucu olabilir. Beğendiğiniz bir cins seçin ve ihtiyaçlarını araştırın, eğer yaşam tarzınıza ve alışkanlıklarınıza uyuyorsa, tam size göre.

Bir köpek sahiplenmeye karar verirseniz bu sorundan kurtulmuş olursunuz. Sahiplenme söz konusu olduğunda, genellikle sizi seçen köpektir, tersi değil.

1.2. Doğru Cinsiyeti Seçmek

İki cinsiyet hem görünüşte hem de mizaçta farklılık gösterir. Erkekler daha büyük ve daha kaslıdır. Daha aktiftirler, daha fazla oyun süresi gerektirirler ve her yerde idrar izleri bırakma eğilimindedirler. Dişiler daha çok şefkat ister ve verir. İtaati öğrenmeye daha isteklidirler ve ev eğitimi almaları daha kolaydır.

1.3. Yetiştirici / Köpek Barınağı Seçme

Yetiştiriciler, komşular, evcil hayvan mağazaları, köpek barınakları ve reklamlar potansiyel kaynaklardır. Genellikle en sağlıklı köpekler kazayla komşulardan ve amatör yetiştiricilerden gelir. Eşit derecede sağlıklı yavru köpekler, para kazanmak yerine cinslerini sevdikleri için yaptıklarını yapan gayretli, bilinçli yetiştiricilerden gelir. Aynı şey iyi organize edilmiş köpek barınakları için de geçerlidir.

1.4. Yavru Köpeğinizi Seçmek

Bir köpek yavrusu seçmek son derece duygusal olabilir. İçgüdüsel olarak kardeşleri tarafından ezilen sakin, utangaç köpeği sahiplenmek isteyebilirsiniz. Ya da en dalgalı kuyruğu ve eğlenceli kişiliği olan yavrudan etkilenebilirsiniz. Hangi kişiliği seçeceğiniz tamamen size kalmış. Önümüzdeki 10-15 yıl boyunca bu kişiliğe sahip olmanız gerekeceğini unutmayın.

1.5. Yavru Köpeğiniz İçin Hazırlık

Yeni yavru köpeğiniz gelmeden önce, evinizi köpek yavrusu için uygun hale getirdiğinizden emin olun. Yavru köpek provası, yeni gelenlerin güvenliğini sağlar. Yavruların, doğal olarak meraklı olduklarını ve keşfetmeyi sevdiklerini unutmayın.

Evinizi doğru şekilde köpek yavrusu için prova etmek için şu adımları izleyin:

  • Kırılabilir tüm eşyaları, tehlikeli deterjanları ve ev kimyasallarını yavru köpeğin erişemeyeceği bir yere koyun.
  • Görünen tüm elektrik kablolarını gizleyin veya örtün.
  • Tehlikeli ve potansiyel olarak zehirli bitkilere erişimi kısıtlayın
  • Yavru köpeğinizin yaşam alanını sınırlamanız gerekiyorsa çit kullanın

Yeni köpek yavrusu gelmeden önce, gerekli tüm malzemeleri satın almak da önemlidir. Sahip olman gerekenler:

  • Köpek maması
  • Yiyecek ve su kabı - kaymaz kauçuk tabanlı seramik ve metal kap, yavru köpekler için mükemmel seçimlerdir.
  • Köpek yatağı - kalıplanmış plastik yataklar nispeten çiğnemeye karşı dayanıklıdır ve temizlenmesi kolaydır. Temizlemek için kolayca çıkarılabilen fermuarlı kapaklarla yıkanabilir yatak örtüleriyle üzerlerini örtün.
  • Tasma  - hafif tasmalar  yavru köpekler için idealdir
  • Tanımlama - önceden kazınmış bir etikete veya ev ve cep telefonu numaralarınız da dahil olmak üzere ilgili ayrıntıları yazdığınız bir kapsül kimliği kabına sahip olun.
  • Oyuncaklar - köpeğinizin eğlenmesi için birkaç oyuncak seçin. Onları çiğnemek, gıcırdatmak veya çekmek için kullanabilir.

1.6. Yeni Yavru Köpeği Eve Getirmek

Yavru köpeği eski evinden kendi evinize götürürken yanınıza bir havlu aldığınızdan emin olun. Havluyu anne ve yavru arkadaşlarına sürmeniz ve kokulu havluyu yanınıza almanız tavsiye edilir. Havluyu her zaman yeni yavru köpeğinizin yanında tutun. Bu şekilde, yavru köpeğiniz yeni çevreye daha kolay alışacaktır.

Çoğu zaman, yavru köpekleri araba tutar. Ortalığı karıştırmamak için yanınıza plastik bir torba, eski battaniyeler ve kağıt peçeteler alın.

2. Yavru Köpeğin Beslenmesi

Genç yavru köpek günde dört öğüne ihtiyaç duyar. Yerinize taşındıktan sonra en az 7-10 gün boyunca yeni yavru köpeğinizi yetiştiricinin kullandığı aynı mama formülüyle beslemeniz önerilir. Ayrıca eski beslenme programına sadık kalmaya çalışın. Kademeli yiyecek değişimi yapmak önemlidir. Diyet rejimindeki ani değişiklikler, hassas midesini altüst edebilir. Yavru, yeni ortama yerleşip adapte olduktan sonra eski mamanın küçük porsiyonlarını yeni yiyeceklerle değiştirerek yeni yiyecekler vermeye başlayabilirsiniz.

İyi ve kaliteli beslenmenin, yavru köpeğinizin tam potansiyeline ulaşması için en iyi şansı verdiğini unutmayın.

** Yavru Köpeğin Kullanılabilecek Süt Tozu Hangisidir?**

Erken dönemlerde annesinden ayrılmış olan yavru köpeklerin beslenmesi için süt tozu kullanımı yapılmaktadır. Yavru köpek süt tozları içerik açısından zengin ve köpeğin gelişimini destekleyecek özelliklere sahip olmalıdır. VetOptimize Puppy Milk Powder zengin içeriği ve yavru köpeklerin gelişimini desteklemesi sayesinde, yavru köpeklerin beslenmesinde tercih edilmektedir. 

VetOptimize Puppy Milk Powder

VetOptimize Puppy Milk Powder yavru köpeklerin beslenmesi için özel olarak üretilmiş köpek süt tozudur. VetOptimize Puppy Milk Powder yavru köpeklerin hem gelişimini destekler hem de zengin bir içeriğe sahiptir. Bu sayede yavru köpekler doyurucu bir şekilde beslenir ve sağlıklı bir şekilde büyümelerine devam etmektedir.

VetOptimize Puppy Milk Powder

VetOptimize Puppy Milk Powder Özellikleri Nedir?

  1. Yavru köpekler için özel üretilmiş süt tozudur.
  2. Tamamlayıcı yem olarak geçer.
  3. Anne köpekten erken ayrılan yavru köpeklerin beslenmesinde kullanılır.
  4. Doyurucu ve zengin içeriğe sahiptir.
  5. Kolay ve pratik kullanımı vardır.
  6. Sadece yavru köpeklerde kullanımı yapılmaktadır.
  7. Vitamin, Mineral ve L-Karnitin gibi doğal besin maddeleri içerir.

VetOptimize Puppy Milk Powder Karşımı Nasıl Hazırlanır?

  1. VetOptimize puppy milk powder az miktar kaynamak üzere olan suyla karıştırılır.
  2. Ardından suyun kalanı azar azar bir yandan da süt hızla karıştırılarak eklenir.
  3. Vücut sıcaklığına geldikten yavru köpeğe sonra verilir.
  4. Her yeni öğün verileceği zaman tekrardan hazırlanmalıdır.

**Yavru köpeklerin beslenmesini yapmak için kullanılan VetOptimize Puppy Milk Powder ürününe web sitemiz üzerinden göz atabilirsiniz. **

 

3. Tuvalet Eğitiminin Verilmesi

Köpekler içgüdüsel olarak temiz hayvanlardır ve yuvalarını kirletmek istemezler. Bundan dolayı tüm evin yuvayı temsil etmesinden yararlanın. Yavru köpek her uyandığında, her yemekten sonra ve her aktivite ve oyun seansından sonra tuvalet alanına götürülmelidir. Yavruların mesaneleri üzerinde güvenilir bir kontrole sahip olmadığını unutmayın. Ev eğitimi alana kadar, temizlenecek bir sürü pislik olacak. Yavru köpeğinizin hata yapmasını asla cezalandırmayın. Hala genç ve tuvaletinin nerede olduğunu anlaması biraz zaman alabilir. Yavru köpeğiniz yanlış yere kakasını yaparsa, dışkıyı toplayın ve doğru tuvalet noktasına yerleştirin. Kokulu ama evcil hayvan dostu dezenfektanla kakasının bulunduğu alanı temizlediğinizden emin olun. Yavru köpeğinizin bir dahaki sefere kakası yapması gerektiğinde, dezenfektanın kokusu onu uzaklaştırırken, kendi kakasının kokusu onu çekecektir.

4. Yavru Köpeğinizin Sağlık Bakımı

Her köpeğin mükemmel önleyici (aşılar, parazit kontrolü) ve tedavi edici sağlık hizmetlerine ihtiyacı vardır. Yavru köpeğinizi mümkün olan en kısa sürede veteriner kliniğine götürmenizi tavsiye ederiz. Veteriner hekim, iç parazitleri veya solucanları kontrol etmek için kapsamlı bir fiziksel muayene ve dışkı muayenesi yapacaktır. Bulgulara göre size bir parazit tedavisi önerecek. Muayenesi, sıkı bir program takip edilerek düzenli olarak yapılmalıdır. Aynı durum dış parazitlere karşı tedaviler için de geçerlidir - keneler, bitler ve pireler. Veteriner hekiminiz ayrıca sizi yavru köpeğinizin aşı programı hakkında bilgilendirecektir. Veteriner kliniğine gittiğinizde, köpeğinizin doğru şekilde tanımlandığından emin olun (mikroçip, pasaport).

Erken görünebilir, ancak köpeğinizin kısırlaştırılmasını da veteriner hekiminize sorun. Veteriner hekiminiz, size bu prosedürlerin faydalarını açıklayacaktır.

5. Yavru Köpeğinize İlk Eğitim

İlk başta yavrularımızın yapmak istedikleri her şeyi yapmalarına izin vermek kulağa hoş gelebilir. Bu şekilde, onlara doğal eğilimlerini sergilemeleri için nihai özgürlüğü veriyoruz. Kulağa ne kadar iyi gelirse gelsin, fikir oldukça gerçekçi değil. Çocuklarımıza her zaman iyi davranışlar, sosyal olarak kabul edilebilir davranışlar, hijyen alışkanlıkları ve doğal duygularını nasıl kontrol edeceklerini öğretiriz. Güvenliklerini gözetiyor, becerilerini yapıcı arayışlara kanalize ediyor ve onları eğitiyoruz. Aynısı yavru köpek için de geçerlidir.

Yeni yavru köpeğinizin öğrenmesi gereken ilk şeyler:

  • Eşyalarının yeri: yiyecek ve su kapları, yatak, oyuncaklar, tuvalet
  • Günlük programı: yemek yeme, uyku, oyun oynama, kalkma zamanı

O zaman yavru köpeğinize belirli kelimeleri anlamasını öğretmelisiniz. Küçük yavruların bile vücut dilinizin ve seslerinizin son derece farkında olduklarını ve ses tonunuzu ve duruşunuzu hızlı bir şekilde yorumlamayı öğrenebileceklerini unutmayın.

İpucu: Karmaşık ifadeler yerine EVET veya HAYIR gibi basit kelimeler kullanmanız önerilir.

Köpek kulübesi kendi kişisel ve güvenli yeri olarak düşünmelidir. İlk başta, yavru köpeğinizin kulübesinde vakit geçirmeyi reddetmesi normaldir. Ancak, kulübeye alıştıktan sonra, kendi başına içine girecektir. Yavru köpeğinizin kulübe eğitimi için mükemmel dönem 2-3 aylık olduğu zamandır.

6. Yavru Köpek Gelişim Dönemleri

Yavru köpeğinizin gelişimi, hayatının farklı dönüm noktalarında, farklı zamanlamalarda gerçekleşir. Yavru köpeğinizden ne zaman neyi beklemeli olduğumuzu iyi bilmek hayal kırıklığına uğramamamız için çok önemlidir.

  • 1 ay - süt dişleri geliyor ve sütten kesilme başlıyor.
  • 1,5 ay - oynama, çiğneme ve kavga başlangıcı.
  • 2 ay - genellikle bu, yavru köpeği evinize getirdiğiniz aşamadır. Ev eğitiminin ve yeni evle entegrasyonun başlaması gereken noktadır. Ayrıca, veteriner hekiminizle ortaklaşa, yavru köpeğinizin gelecekteki tedavilerine karar vermeniz gereken zamandır.
  • 3 ay - yavru köpek diğer hayvanları, atılan topları veya kendi kuyruğunu kovalamaya başlar. Aynı zamanda adını da tanımaya başlar.
  • 4 ay - köpek yavrusu otur, gel, bekle ve aşağı gibi belirli, basit komutlara yanıt vermeye başlar.
  • 5 ay - aşıların tamamlandığı zamandır. Artık yavru köpek eğitim sınıflarına başlayabilir ve köpek okuluna kaydolabilir ve sosyalleşmeye başlayabilir.
  • 6 ay - köpek yavrusu sizinle etkileşimli oyunlar oynamaktan hoşlanır ve daha karmaşık komutları anlamaya başlar. Bazı küçük köpek ırkları 6 aylıkken cinsel olgunluğa ulaşır.

 

Web sitemiz de bir çok ürün grubu hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır.

 

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

Etiketler: yavru köpek sahiplenmek
Temmuz 18, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.