Tavşanlar tavşangiller familyasını oluşturmuş olan memeli türlerine verilmiş olan bir ortak addır. Tavşanlar nerdeyse hepimizin sevdiği sevimli ve tatlı canlılardır. Evde bakımları oldukça kolaydır. Ev yaşantısına kolay uyum sağlayabilirler ve oldukça uysal canlılardır. Evde tavşan besleyen hayvan sahiplerinin aklına takılan sorulardan bir tanesi ise tavşanlarda hamilelik süresinin ne kadar olduğudur. Biz de bugün sizler için hem bu soruyu hem de size yardımcı olacak konulardan bahsedeceğiz.
Dişi tavşanların üreme dönemlerinde farklı davranışlar sergiledikleri gözlemlenmiştir. Dişiler üreme dönemlerinde huysuz olurlar, iştahları eskisi kadar değildir ve en belirgin olanlardan bir tanesi ise suluklarına ya da başka yerlere çenelerini sürtmeye başlarlar. Bu hareketleri tavşanınızın üreme döneminde olduğunu göstermektedir. Tavşanınızın hamile olduğunun belirticisi olan hal ve hareketleri vardır. Tavşanınızın hamile olduğunu anlayacağınız en belirgin hareketi tavşanınızın doğuracağı yavruları için yuva hazırlamaya başlamasıdır. Doğumuna kısa bir süre kala göğüs ve karnındaki tüyleri yolmaya başlarlar. Bunun sebebi ise yoldukları tüylerle doğacak yavrularına bir yuva ortamı hazırlamalarıdır. Tavşanlar üreme dönemlerinde huysuz bir haldeyken hamilelik dönemlerinde ise aksine daha sakin ve huzurlu olurlar. Hamile oldukları dönemde yürüyüşleri de değişmektedir. Karınları şişmeye başladığından dolayı yere oldukça yakın bir şekilde yürürler. Hamileliğinin ileriki dönemlerinde tavşanınızın göğüs uçları da şişmeye ve belirginleşmeye başlayacaktır. Tavşanınızın hamile olduğunu ya da üreme döneminde olduğunu bu ve bu gibi davranışlar sergilemeye başladığı zaman anlayabilirsiniz.
Tavşanlar yılda birden fazla kez doğum yapabilmektedir. Tavşanlar bir doğumda yaklaşık olarak 4 ile 12 yavru arasında tavşan dünyaya getirmektedir. Tek doğumda oldukça fazla yavru doğurabilmektedirler. Yavru tavşanlar yaklaşık olarak 10 ay gibi bir sürede ergenliğe erişirler.
Tavşanlarda çiftleşmeden sonra başlayan hamilelik süresi yaklaşık olarak 31 – 32 gün içerisinde tamamlanmaktadır. Tavşanınız için bu dönemde sessiz ve sakin bir ortam yaratmalısınız. Tavşanınız ve yavruların sağlığı için onlara huzurlu bir ortam sunmanız önemlidir. Tavşanların doğum süreleri bazen 29 – 33 gün arasında değişiklik gösterebilmektedir. Tavşanınızın gebeliğinin 34 günü geçmemesi gerekmektedir. Böyle bir durumda yavrular ölür. Eğer tavşanınızın hamilelik süresi 33 günü aşmaya başlarsa onu hemen bir veteriner hekime götürün. Veteriner hekiminiz bu durumlarda en iyi tedaviyi ve müdahaleyi yapacaktır.
Tavşanların hamilelik süresini etkileyen birden fazla faktör olabilir. Bunlar hormonel bozukluklar, doğuracakları yavru sayısı, beslenmeleri ve tavşanlar arasında ırk ve kalıtsal özellikler gibi birçok farkı sebep hamileliği etkileyen faktörler arasındadır. Bu durumlara ve yavru sayısına bağlı olarak daha erken ya da biraz daha geç doğum yapabilirler. Ama dikkat etmeniz gereken tek unsur ise hamilelik süresinin 33 günü geçmemesidir. Bu süresi geçmeye başladıysa tavşanınızı en kısa sürede veteriner hekiminize götürmeniz gerekmektedir.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
İrem KAPLANER İçerik Editörü
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.