Dachshund köpek ırkları kısa bacak boyları ve uzun gövdeleriyle tanınan ve av köpeği grubu olarak bilinen tazı grubunun içerisinde yer almaktadır. Dachshund köpeklerin en bilindik adları ise Sosis Köpek’tir. Koku duyuları oldukça gelişmiş olan av köpekleri olarak bilinmektedir. Sosis köpekler inatçı, oyuncu ve zeki bir ırktır. Sosis köpekler ülkemiz de ve dünya genelinde en çok sevilen köpek ırkları arasındadır. Bu kadar çok sevilmelerinin sebeplerinden bir tanesi ise aşırı tatlı ve sevimli bir görüntüye sahip olmalarından ve karakteristik yapılarından kaynaklamaktadır. Sizlere sevimli görüntüleriyle insanları kendine hayran bırakan Sosis köpeklerin bakımları, karakterleri ve genel özellikleri hakkında bilgiler verip yakından tanıyalım.
Sosis köpek ırkının kökenlerinin tahminen Eski Mısır zamanına kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Bu köpek ırkının adının 16. yüzyılda aldığı tahmin edilmektedir. Bunun sebebi ise Mısır’ da bulunan bir firavunun mezarında bu köpek ırkının resminin bulunmasından sonra adını aldığı ve geçmişinin oldukça eskilere dayandığı tahmin edilmektedir. Sosis köpekler ilk kez Almanya’da porsuk avlarında kullanılmak için yetiştirilmeye başlanmıştır. Avlarda kullanılmasının sebebi ise vücut yapılarının bu işe uygun olması ve toprağı kazma güdüleriyle kolaylıkla porsuk yuvalarını dağıtabilmelerini gösterebiliriz. Porsuk avlarına ek olarak tavşan gibi tünel hayvan cinslerini avlayabilmesi için yetiştirilen bir ırktır. Sosis köpeklerin bilinen en eski cinsi ve adı ise Teckel’dir. 19. yüzyılların sonlarında estetik açıdan daha fazla geliştirilmiştir. Uzun süreler boyu bu ırk köpekler Almanya sınırları içerisinde yaşamıştır. 19. yüzyılın başlarında ise İngiltere ve Amerika’ya da getirilmiştir. Kısa bir süre içerisinde Amerika’da sahiplenilen ve beslenen köpek ırkları arasında yerlerini almışlardır. Günümüzde hala daha en çok sahiplenilen ve sevilen aile köpekleri arasındaki yerlerini korumaktadırlar.
Sosis köpek ırkının 3 farklı boyu bulunmaktadır. Bunlar oyunca (toy), minyatür ve standart sosis köpekler olarak bilinmektedir. Standart Sosis köpekler yaklaşık olarak 35 – 45cm boyları arasındadır. Kiloları ise yaklaşık olarak 9kg civarındadır. Oyuncak (toy) Sosis köpeklerin boyları yaklaşık 30cm olarak görülmektedir. Ağırlık olarak ise 3,5kg kadarlardır. Minyatür Sosis köpeklerin boyları ise 30 – 35cm arasında değişiklik göstermektedir. Ağırlıkları yaklaşık olarak 9kg kadardır. Sosis köpeklerin 3 farklı tüy yapısı bulunmaktadır. Tüy yapıları ise şu şekildedir;
Sosis köpekler güçlü ve kaslı bir yapıya sahiptir. Sosis köpeklerin kulakları yapısal olarak büyük ve sarkık bir biçimdedir. Kuyrukları uzundur. Sosis köpeklerin göz yapıları ise oval bir şekildedir. Gözlerinin renkleri genellikle amber, kahverengi/siyah, açık kahverengi, koyu kızıl ve yeşil renk tonlarında görülebilmektedir.
Sosis köpekler zeki köpek ırkları arasındadır. Zeki oldukları kadar inatçı bir yapıya da sahiplerdir. Bu sebeple de eğitimleri sırasında onlara karşı sabırlı ve sevgi dolu olmalısınız. Sahiplerine bağlı ve aşırı sadık köpekler oldukları bilinmektedir. Sahiplerine karşı bağlılıklarında dolayı bazen diğer insanlara karşı aşırı korumacı ve agresif bir tutum sergileyebilirler. O yüzden eğitimlerine ve diğer köpeklerle iyi anlaşabilmesi sosyalleştirilmesine yavruluk dönemlerinde başlanmalıdır. Sahipleri ve aile bireyleri hariç diğer insanlarla ortalama sayılabilecek düzeyde ilişkileri vardır. Sosis köpeklerin çocuklarla araları oldukça iyidir ve oyun oynamaktan keyif alırlar. Sosis köpeklerin en belirgin karakter özellikleri kazmaya karşı duydukları aşırı bir sevinçtir. Kazmaya ve araştırmaya bayılan bir yapıya sahiplerdir. Aşırı havlama eğilimlerine sahip bir yapıları vardır.
Sosis köpeklerin yaşam ömürleri yaklaşık olarak 12 -15 yıl arasında değişmektedir. İyi bir bakım ve yuvayla yaşam sürelerini uzatabilirsiniz. Ama dikkat etmeniz gereken bir unsur vardır. Sosis köpekler yapısal olarak kilo almaya meyilli bir yapıya sahiptir. Fazla kilo aldıkları zaman ise şeker hastalıkları, kalp/damar sorunları ve kas/iskelet sistemlerini etkileyecek hastalıklar tetiklenebilmektedir. Bu sebeple köpeğinizin kilo almamasına dikkat etmeniz ve oluşabilecek durumların önüne geçmek için düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmelisiniz.
Sosis köpekler bakımları açısından kolay olan bir ırktır. Tüylerinin bakımları için uzun tüylere sahip olanları en az haftada 2 kez, kısa tüy yapısına sahip olanları ise haftada en az 1 kez taramanız yeterli olacaktır. Apartman yaşamına uygun ve kolay adapte olabilen bir yapıya sahiplerdir. Sadece biraz fazla havlama eğilimleri bulunmaktadır. Beslenmesinde dikkat etmeniz gereken nokta köpeğinizin kilo almamasıdır. Mama ayarını düzenli bir şekilde yapmalısınız. Bu konuda veteriner hekiminizden yardım almanız daha sağlıklı olacaktır.
Bir köpek sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca köpeğinizi ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
İrem KAPLANER İçerik Editörü
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.