Sarman Kedi
Bu yazı 09.01.2024 tarihinde güncellenmiştir.
Sarman kediler dünya genelinde en çok görülen türlerinden bir tanesidir. Aslında sarman kediler bir kedi cinsi değillerdir. Tüylerinin yapılarından ve renklerinden dolayı Sarman adıyla anılmaya başlanmıştır. Sarman kediler aslında Tekir kedi ırkı olarak ya da Tekir kedi ırkının alt türü olarak geçmektedir. Sarman kediler renklerinin güzelliğiyle, göz renkleriyle ve karakter yapılarıyla oldukça sevecen ve kendilerini sevdiren bir kedi türüdür. Bu güzel kedilerin nasıl besleneceğini, karakter özelliklerinin neler olduğunu ve bakımlarıyla ilgili genel bilgileri sizlere aktaracağız. Hazırsanız Sarman kediler hakkında merak edilenleri anlatmaya başlayalım.
Sarman Kedilerin Kökeni Hakkında Bilgiler
Sarman kediler dünya genelinde en yaygın görülen kediler arasındadır. Buna rağmen kökenlerinin ve hangi coğrafyadan geldiklerine ait net bir bilgi bulunmamaktadır. Tahmin edilenlere göre ilk olarak 14. yüzyılda Fransa’da görüldükleri tahmin edilmektedir. Ayrıca Sarman kediler kendi başlarına bir ırk değildir. Tekir kedi ırkına dahil olan melez kedilerdir. Tüy renklerinden ve yapılarından dolayı Sarman adını almışlardır.
Sarman Kedilerin Özellikleri Nelerdir?
Sarman kediler yapısal olarak iri kedilerdir. Tüy yapıları uzun, sık ve sarı ya da sarının tonlarında görülmektedir. Gözleri tüylerinin tonlarıyla uyumlu olacak şekilde sarı ve sarı tonlarındadır. Agresif bir yapıları yoktur. Genelde sakin, sosyal ve uyumlu kedilerdir. Sarman kedilerin %80’nine yakını erkektir. Oyun oynamayı severle ama gün içerisinde genel olarak yatmaktan daha çok keyif alırlar. Fazla hareketli olmadıklarından ve uyumayı sevmelerinde dolayı Sarman kediler kilo almaya yatkındır. Sessiz ve serin yerlerde uyumaktan hoşlanırlar. Zeki kedilerdir ve eğitimleri kolay öğrenebilirler. Yaşadıkları yere ve sahiplerine oldukça bağlı olan kedilerdir.
Sarman Kedilerin Fiziksel Özellikleri Nasıldır?
Sarman kedilerin en dikkat çekici özelliklerinden biri tüylerini renleri ve yapılarıdır. Tüy renkleri genellikle turuncu, sarı ve beyaz tonlarında görülmektedir. Beyaz renkler genellikler vücutlarının alt kısımlarında görülmektedir. Sarman kedilerin renk tonları ve desenleri kendi aralarında farklılık göstermektedir. Sarman kedilerin göz renkleri tüyleriyle uyumlu olacak şekilde sarı tonlarında görülmektedir.
Sarman Kediler Kaç Yıl Yaşar?
Sarman kedilere iyi bakıldıkları zaman, yaşam kaliteleri iyi olduğunda yaşam ömürleri 10 – 16 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Diğer kedi ırklarına göre yaşam süreleri daha uzundur. Kedinizin iyi bir yaşamı ve uzun bir ömrü olması için düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.
Sarman Kedilerin Yapısı Nasıldır?
Sarman kediler genellikle sıcak kanlı ve sevgi dolu yapıya sahiptir. Kısa süre içerisinde hem sahibiyle hem de insanlarla sıcak bağlar kurarlar. Sarman kedilerin sevgi dolu yapısının yanı sıra, oldukça oyuncu ve sosyal kişilikleri de vardır. Sarman kediler sahipleriyle birlikte oyun oynamaktan ve biraz da yaramazlık yapmaktan büyük keyif almaktadır. Ancak Sarman kedilerin bazıları sevgi dolu ve sırnaşık olurken bazıları da daha mesafeli olmaktadır. Sarman kediler genellikle dost canlısı yapısıyla bilinse de her kedinin kendine has karakter yapısı olduğunu unutmamalısınız.
Sarman Kedilerin Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Sarman kediler gün içerisinde pek fazla hareketli olan kediler değildir. Genellikle onları uyurken ya da dinlenirken bulabilirsiniz. Bakımları kolay olan kedilerdir. Bakımlarında dikkat etmeniz gereken iki nokta vardır. Birincisi tüylerinin bakımlarıdır. Tüyleri uzun olduğundan dolayı düzenli olarak kedinizi taramalısınız. Haftalık olarak en az 2 kere taramanız gerekir. Böylece kediniz hem ölü derilerinden kurtulmuş olur hem de tüyleri daha parlak ve canlı gözükür. Bir diğer nokta ise ne kadar mama yediğidir. Sarman kediler fazla hareketli kediler olmadıklarından ve uykuyu sevdiklerinden dolayı kilo almaya yatkın kedilerdir. Bu sebepler mamalarını aşırıya kaçmadan koymalı ve gün içerisinde biraz daha hareketli olmalarını sağlamanız iyi olacaktır. Tırnak kesimleri için eğer kendinize güvenmiyorsanız veteriner hekiminizden bu konu için yardım alabilirsiniz. Sarman kedinizi düzenli muayeneye ve veteriner hekim kontrolüne de götürmeyi unutmayın.
Sarman Kedilerin Hepsi Erkek Midir?
Sarman kedilerin neredeyse hepsinin erkek olduğu düşünülmektedir. Bu düşünce yanlış olsa da Sarman kedilerin birçoğu erkektir. Dişi sarman kediler erkek sarman kedilere oranla daha az görülmektedir. Bunun sebebi ise genlerden dolayıdır. Erkek kedilerde X ve Y kromozomu bulunurken, dişi kedilerde 2 tane X kromozomu bulunur. X kromozomunda ise kediye turuncu rengi veren gen mevcuttur. Dişilerin sarman renk olabilmesi ve renk genini alabilmesi için 2 kromozomunda olması gerekmektedir. Erkek kedilerde 1 X kromozomunda bu gen olduğu için yeterli olmaktadır. Bundan dolayı da Sarman kedilerin büyük çoğunluğu erkeklerden oluşur.
Sarman Kedilerin Göz Renkleri Farklı Mıdır?
Sarman kediler farklı göz rengine sahiptir. Temel olarak 3 farklı göz rengi görülür. Sarman kediler bakır, yeşil ve altın rengi gözlere sahiptir. Sarman kediler sizlere saydığımız 3 göz rengi harici başka göz renginde görülmez. Bu göz renkleri arasında sadece açık ton farklı olmaktadır. Sarman kedilerin göz rengi tonları ipeksi ve parlak tüyleri ile muhteşem uyum içerisindedir.
Sarman Kediler Çok Tüy Döker Mi?
Sarman kediler çok tüy dökme eğilimi olan kediler değillerdir. Sarman kediler ipeksi ve yumuşak tüy yapısına sahip hayvanlardır. Sarman kediler düzenli olarak tarandığı ve tüy bakımları yapıldığı zaman az tüy dökmektedir. Tabi yoğun tüy döktükleri zamanlar da vardır. Mesela Sarman kediler de diğer hayvanlar gibi mevsim geçişlerinde daha yoğun tüy dökümü yapmaktadır. Mevsim geçişlerinde sarman kedinizi düzenli olarak taradığınız zaman tüy dökümleri minimum seviyeye indirmiş olursunuz. Sarman kediler ayrıca sağlık durumuna, mamasına ve genetik faktörlerine bağlı olarak da tüy dökebilmektedir.
Sarman Kedilerin Alınlarındaki İşaret Nedir?
Sarman kediler karakter yapıları ve sevimli halleri ile nam salmış kedilerdir. Sarman kediler hakkında merak edilen bir konu ise alınlarında görülen işarettir. Birçoğumuz Sarman kedilerin alnının ortasında M harfini andıran işareti görmüşüzdür. Bu M işareti neredeyse her Sarman kedide karşımıza çıkmaktadır. Bu işaretin neden olduğu ve nereden geldiği ise bilinmemektedir. Ama bu işaretin Sarman kedilere ayrı bir gizemli hava kattığını konusunda hepimiz hemfikir olabiliriz.
Sarman Kediler Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevaplar
Sarman Kediler Kucak Sever Mi?
Sarman kediler sahipleri tarafından kucağa alınmaktan hoşlanır. Sevilmekten keyif alan yapıları vardır.
Sarman Kedi Bakımı Zor Mudur?
Sarman kedilerin bakımları düşünülenin aksine zor değildir. Sarman kediler ev düzenine ve sahiplerine kolay adapte olurlar. Tüy bakımlarına, mamalarına ve sağlığına dikkat edildiği sürece bakımları kolaydır.
Sarman Kedi Uysal Mıdır?
Sarman kediler sakin ve uysal yapıda olan kedilerdir. Ancak bu uysallıkları sizler yanıltmasın, sarman kediler oyun oynamayı fazlasıyla sevmektedir.
Sarman Kedi Kaç Yıl Yaşar?
Sarman kediler ortalama olarak 10 - 16 yıl arasında yaşam ömrüne sahiptir. Sarman kedinizin yaşamını sağlıklı ve mutlu geçirebilmesi için mutlaka veteriner hekim kontrolünde olması gerekir.
Sarman Kedi Cinsi Midir?
Sarman kediler bir kedi cinsi olarak geçmez. Bu kedilere sarman denmesinin sebebi ise tüylerinin renginden kaynaklanmaktadır. Bu renge sahip kedilerin çoğu tekir olarak geçer. Birçok farklı kedi ırkında Sarman kedi kürk rengi görülmektedir.
Bir kedi sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca kedinizi ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
İrem KAPLANER
İçerik Editörü