Sevimli surat yapılarıyla ve küçük boylarıyla Pug cinsi köpekler dünya genelinde popüler olan ve sevilen bir köpek ırkıdır. Puglar çocuklu olan aileler için en uygun köpek ırklarından bir tanesidir. Çünkü çocuklarla arası oldukça iyi olan bir köpek ırkıdır. Pug cinsi köpekler apartmanda beslemeye uygun köpeklerdir. Çünkü ev içerisinde fazla koşma ya da hareket etme eğiliminde değillerdir. Pug cinsi köpekler küçük boylarıyla ve sevimli suratlarıyla tam bir tatlılık abideleri olduklarını söyleyebiliriz. Pug cinsi köpekler Carlin ya da Mops köpekleri adlarıyla da bilinmektedir. Bugün sizler için bu yazımızda Pug cisni köpeklerin özelliklerinden, beslenmelerinde, karakter yapılarından ve diğer özelliklerinden bahsedeceğiz. Tatlı ve sevimli Pug cinsi köpekler yakından tanımanız için yazımıza başlayalım.
Pug cinsi köpekler oldukça duygusal olan hayvanlardır. Onlarla fazla ilgilenmediğinizde ya da uzun süre tek başlarına bıraktığınız zaman bu durum onları aşırı derecede üzer. Sahiplerine oldukça bağlı, sevecen ve kısa bir sürede duygusal bir bağ oluşturabilmektedirler. Ev içerisinde fazla hareketli değillerdir ve genelde uyurlar. Ama dışarıya çıkardığını zaman koşup eğlenmeye bayılırlar. Pug cinsi köpekler diğer küçük köpek ırkları gibi ısırma alışkanlığına yatkın bir yapıya sahiptir. Ama diğer küçük ırk köpekler gibi fazla havlama eğilimi yoktur. Zekâ seviyeleri yüksek olan köpek ırklarının arasındadırlar. Pug cinsi köpekler genel özelliklerine bakıldığı zaman inatçı yapılarıyla tanınmaktadır. Bu inatçı yapıları ona eğitim verirken işinizi biraz zorlaştırabilir. Eğitimleri sırasında sakin ve sabırlı olmalısınız. Soğuk havalara ve iklimlere karşı pek fazla dayanıklı yapıları yoktur. Pug cinsi köpeğinizi soğuk havalarda dışarı çıkardığınız zaman vücut ısılarının düşmemesine dikkat etmeniz gerekir. Bu durumun önüne geçmek için köpek kazaklarından alabilirsiniz.
Pug cinsi köpekler küçük ırk köpeklerdir. Erkek Pug köpeklerinin boyları 30 – 36 cm arasında değişiklik göstermektedir. Kiloları ise 6 – 9 kg arasında değişmektedir. Dişi Pug cinsi köpeklerin boyları 25 – 30 cm arasında değişmektedir. Kiloları ise 6 – 8 kg arasındadır. Pug cinsi köpekler küçük ırk köpek olsalar da metabolizmaları hızlı çalıştığından dolayı fazla yemek yeme eğilimindedirler. Düzenli egzersizle kilo almasının önüne geçebilirsiniz. Kısa tüy yapısına sahiplerdir ve bu sebeple fazla tüy dökmemektedirler. Çok sıcak ve çok soğuk havalardan kolay etkilenen bir bünyeye sahiplerdir. Pug cinsi köpeklerin ön bacakları arkada bacaklarından biraz daha kısadır. Bu yüzden yüzme konusunda pek başarılı değillerdir.
Pug cinsi köpeklerin Çin kökenli bir köpek ırkı olduğu düşünülmektedir. İyi bir bakım ve yaşamla 12 – 15 yıl kadar yaşadıkları bilinmektedir. Bu yaşam sürelerinin iyi geçmesi ve uzamasını sağlamak için düzenli aralıklarla veteriner hekim kontrolüne götürmeniz yardımcı olacaktır.
Puglar kısa bir tüy yapısına sahiplerdir. Bu nedenle de fazla bir tüy dökümleri olmaz. Tüylerinin renkleri aralarında farklılık gösterebilmektedir. En çok kayısı tonlarında kahverengi, gümüş ve siyah renk tonlarında görülmektedir. Pati ve ayak kısımları genellikle siyah renktedir.
Uzun süre evde olmadığınız zamanlarda köpeğinizin tuvalet ihtiyacını evde uygun bir şekilde giderebilmesi için tuvalet eğitimi vermeniz gerekmektedir. Evinizde uygun bir alanda tuvaletini yapabilmesi için uygun bir alan oluşturun. Oluşturduğunuz köşeye gazete ya da çiş peti koyabilirsiniz. Genelde mamalarını yedikten ya da oyun oynadıktan sonra yaklaşık olarak 15 dakika sonra tuvaletlerini yapma ihtiyacı duyacaklardır. Köpeğinizin tuvaletini yapması için gazete ya da çiş petinin serdiğiniz yere yönlendirin. Birkaç gün boyunca bunu tekrarlamasını sağlayın. Daha sonralarında köpeğiniz evin içerisinde tuvaletini yaptığı yere alışacaktır. Tuvalet işlemlerini bitirdikten sonra onlara ödül maması verebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta ise siz evde olduğunuz sürece köpeğinizin tuvaletini yapması için dışarı çıkarmanızdır. Böylesi daha sağlıklı olacaktır. Aksi halde tuvaletini sürekli evde yapmaya başlayabilirler. Köpeğinize tuvalet eğitimi verirken ya da başka eğitimleri sırasında köpek eğitim ürünlerinden yararlanabilirsiniz. Eğer eğitimi konusunda sıkıntı yaşıyorsanız işinde profesyonel olan kişilerden yardım almanız iyi olacaktır.
Pug cinsi köpeklerin bakımı bakımı diğer köpek cinslerine oranla daha kolaydır. Puglar diğer küçük köpek ırkları gibi fazla havlama eğiliminde değillerdir. Bu sebeple apartmanda kolaylıkla bakılabilirler. Puglar ev içerisinde pek hareketli hayvanlar değillerdir. Hareket yerine evde uyumayı tercih ederler. Dışarı çıktıkları zaman ise son derece sosyal ve oynamayı seven köpeklerdir. Pugların tüy yapıları kısa olduğu için haftalık olarak 2 kere taramanız yeterli olacaktır. Pug cinsi köpekler soğuklara karşı pek dirençli olmadığı için bulundukları ortamın sıcaklığının iyi olması önemlidir. Soğuk havalarda dışarı çıkarırken köpek giysilerinden giydirmeniz onların sıcak kalması için yardımcı olacaktır.
Pug cinsi köpeklerin yüzlerindeki deriler buruşuk bir yapıya sahiptir. Bu sebeple de yüzlerinde bulunan buruşuk derilerin arasında kir, toz, pislik ve mama kırıntıları gibi artıklar birikebilmektedir. Düzenli olarak temizliği yapılmadığı zaman enfeksiyon ve mantar hastalıkları gibi sonuçlar ortaya çıkar ve köpeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkiler. Pug cinsi köpeklerin yüz bakımları ise şu şekildedir;
Pug cinsi köpeklerin yüzlerindeki derilerin bakımları oldukça önemlidir. Düzenli olarak yapılmaması halinde sağlıkları açısından olumsuz durumlar meydana gelmektedir. Ayrıca yüz bakımları sırasında deride kızarıklık, tahriş olma ya da kötü ağır kokular geliyorsa kısa sürede köpeğinizi veteriner hekim kontrolüne götürmeniz iyi olacaktır.
Bir köpek sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca köpeğinizi ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
İrem KAPLANER İçerik Editörü
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.