Muhabbet kuşları evde beslemesi kolay ve oldukça dost canlısı olan hayvanlardır. Evde beslemek için en çok tercih edilen ve sahiplenilen hayvanlar arasında yerini almaktadır. Muhabbet kuşu besleyen insanların aklına takılan konulardan bir tanesi ise muhabbet kuşlarının cinsiyetinin nasıl anlaşılabileceğidir. Bugünkü yazımızda sizleri bu konu hakkında bilgilendireceğiz. Muhabbet kuşlarının cinsiyetlerini anlamak için bir yöntem vardır. Hazırsak size o yöntemleri anlatmaya başlayalım.
Muhabbet kuşlarında cinsiyetlerini anlamada kullanabileceğiniz iki yöntem bulunmaktadır. Yöntemlerden ilk gaga kısımlarında bulunan cere adındaki bölgede bulunan renge göre cinsiyet ayrımı yapabilirsiniz. Bu bölgedeki renkler dişi ve erkekte farklı renktedir. Bir diğer yöntem ise kuşların davranışlarından cinsiyet ayrımları yapılabilmektedir. Bu ayrımları detaylı olarak açıklayalım.
Muhabbet kuşların yetişkinlik dönemlerine geldiği zaman artık cere renkleri oturmuş ve tamamlanmış olur. Yavru olan dişi muhabbet kuşlarının cere renkleri mor, beyaz, krem rengi ya da açık mavi tonlarında görülmektedir. Yetişkin olan dişi muhabbet kuşlarında cere rengi beyaz olarak da görülebilmektedir. Ayrıca dişilerde cere bölgesinde bulunan burun deliklerinin olduğu kısım ve etrafı genellikle beyaz bir halkayla çevrilidir. Dişilerde cere bölgesinin rengi çiftleşme döneminde kahverengi tonunda görülmektedir.
Yavru olan erkek muhabbet kuşlarının cere bölgesi ise mor, pembe tonlarında görülüyorsa ya da cere kısmının tümü tek bir renk tonundaysa erkek muhabbet kuşu olduğunu anlayabilirsiniz. Yetişkin olan erkek muhabbet kuşlarının cere bölgesinde genellikle mor, pembe, mavi ya da koyu mavi tonlarında görülmektedir. Bazen de erkek muhabbet kuşlarında cere bölgesinin üst kısmı mavi, geri kalan bölge ise pembe tonlarında görülebilmektedir. Muhabbet kuşları 6 aylık olduktan sonra yetişkinlik dönemlerine geçiş yapmış olur. Cere bölgesindeki renklerde artık oturmuş ve daha belirgin bir hal alır. Cinsiyet ayrımlarını cere renkleri oturduktan sonra daha net bir şekilde yapabilirsiniz.
Muhabbet kuşlarının davranışları kuşlar arasında değişiklik gösterebilmektedir. O yüzden net bir şekilde davranışlarından cinsiyet ayrımı yapamayabilirsiniz ya da zorlanabilirsiniz. Dişi muhabbet kuşları erkeklere oranla daha kısa bir ötüşe sahiptir. Dişi olan muhabbet kuşları kafes içerisinde ya da dışarısında erkeklere oranla daha hareketsiz olmaktadır. Dişi muhabbet kuşları erkeklere oranla biraz daha agresif olabilmektedir. Dişi muhabbet kuşlarında cere renkleri ürüme dönemlerinde koyu bir tona geçiş yapar ve cerenin deri kısımları çatlak/kuru bir halde görülür. Erkek muhabbet kuşlarının ötüşleri daha uzundur ve bu sırada kafalarını sallarlar. Kafes içerisinde ve dışarısında daha hareketli ve aktif tavırlar sergilemektedirler.
YEŞİL DİŞİ MUHABBET KUŞU
Muhabbet kuşlarında dişi ve erkek cinsiyet ayrımını en iyi ve kolay bir şekilde yapmanız cere bölgesindeki renklere bakarak olacaktır. 6 aydan sonra netleşen renk tonları sayesinde daha kolay bir şekilde ayrım yapabilirsiniz. Eğer muhabbet kuşunuzun cinsiyetinden emin olamadıysanız bir veteriner hekime danışmanız daha sağlıklı olacaktır.
MAVİ ERKEK MUHABBET KUŞU
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
İrem KAPLANER İçerik Editörü
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.