Köpeklerde Kanlı İshal
Kanlı ishal can dostlarımız olan köpekler arasında sıkça görülen ve oldukça bulaşıcı olan bir hastalık türüdür. Kanlı ishalin bilinen diğer bir adı ise Parvovirüstür. Kanlı ishal köpeklerin sindirim sistemi boyunca yayılan ve bu durumdan dolayı köpekleri hasta eden bir virüstür. Genellikle 6 aylıktan küçük olan köpeklerde görülmektedir. Bu hastalıkla köpeğinizde ilk göreceğiniz belirtiler sürekli olarak ve şiddetli bir şekilde kusamaya başlaması ve dışkısının kanlı bir şekilde olmasıdır. Bu hastalıkla ilgili bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken ilk şey bu başlıca belirtileri köpeğinizde gördüğünüz zaman onu direk bir veteriner hekime götürtmektir. Çünkü kanlı ishal hastalığında erken teşhis ve müdahale olmadığı zaman maalesef hasta olan köpeklerin çoğu ölmektedir. O yüzde bu hastalıkta erken teşhis ve müdahale köpeğinizin yaşamı ve sağlığı için önemlidir. Şimdi sizin için kanlı ishal belirtilerini ve bu hastalığın ne olduğunu açıklayalım.
Köpeklerde Görülen Kanlı İshal (Parvoviral Enterit) Nedir?
Kanlı ishal köpekler arasında özellikle de yavru köpekler görülen ve hızlı bir şekilde bulaşan viral bir hastalık türüdür. Kanlı ishal parvoviral enterit olarak da bilinmektedir. Kanlı ishal temel olarak köpeklerin bağırsak sistemlerinde bulunan astar dokuya saldırarak, köpeklerin ciddi derecede iltihaplanmasına sebep olan bir parvovirüsü olarak karşımıza çıkmaktadır. Kanlı ishal köpeklerde kendini birçok belirti ile göstermektedir. Genellikle iştahsızlık, ishal, ateşlenme, kusma, dehidrasyon sorunu ve devamlı süren bir uyuşukluk olarak görülen belirtiler vardır. Ayrıca köpekler ishal oldukları zaman ağır bir koku ve kanlı bir görüntü ortaya çıkar. Köpeklerde görülen kanlı ishal hastalığı erken teşhis edilmediği ve tedavi yapılmayan durumlarda, köpekler için ciddi sonuçlar doğuran olan bir hastalıktır. Kanlı ishal hastalığının tedavisi köpeklerde oluşabilecek komplikasyonları önlemek ve semptomları yönetmek için uygulanmaktadır. Kanlı ishal hastalığından enfekte olmuş olan köpeklerin hastalığı diğer hayvanlara yaymaması için, izole edilmesi daha doğru olacaktır. Çünkü kanlı ishal enfekte köpeklerin dışkılarından, su/mama kaplarından, yaşadığı alandan ve oynadığı oyuncaklardan diğer hayvanlara kolayca buluşmaktadır.
Kanlı İshal Nasıl Bulaşır?
Bu virüsün bulaşması oldukça kolaydır. Parvovirüs herhangi bir temas yoluyla köpeğinize bulaşabilmektedir. Bu temas virüslü olan bir dışkının ya da idrarın koklanmasıyla olabilir, salya yoluyla bulaşabilir ya da virüsü taşıyan başka bir köpekle temas halindeyken bu virüs köpeğinize bulaşabilmektedir. Köpeğinize bu virüs sizden dolaylı olarak ona da geçebilmektedir. Ayakkabınıza dışarda yapışan dışı ya da ayağınızla bastığınız idrar gibi şeylerde olan virüsler sizden dolaylı olarak köpeğinize geçebilmektedir. Bu hastalıktaki virüs temasta bulunmuş olduğu yüzeylerde 6 ay kadar varlığını devam ettirebilmektedir. O yüzden dışarda köpeğinizi gezdirirken dikkatli olmanızda fayda vardır.
Köpeklerde Kanlı İshal Belirtileri Nelerdir?
- İlk göreceğiniz belirti köpeğinizin şiddetli bir şekilde ve devamlı kusmaya başlamasıdır.
- Dışkısını kanlı bir şekilde yapmaya başlarlar. Koku oldukça ağırdır ve pistir.
- Sıvı tüketimini bırakır.
- İştahında kesilmeler başlar.
- Kilo kaybı başlar.
- Köpeğiniz halsizleşir, karın ağrıları başlar ve ateşi çıkar.
- Sürekli bir uyku halinde olması.
Köpeğinizde ilk üç belirtileri gördüğünüz zaman vakit kaybetmeden onu veteriner hekime götürün. Kanlı ishal ağır ve ölümcül bir hastalıktır. Gerekli tedavinin ve müdahalenin yapılması ve sağlığının düzelmesi için köpeğiniz bir veteriner hekime ihtiyacı vardır. Unutmayın ki hastalıklarda erken teşhis ve tedavinin yeri çok önemlidir.
Köpeklerde Kanlı İshalin Ortaya Çıkma Süresi Ne Kadardır?
Köpeğiniz bu hastalığa yakalandığında hemen belirti göstermeyecektir. Virüs vücuda girdikten sonra yaklaşık olarak 4 – 14 günden sonra belirtileri görülmektedir. Bu sebeple köpeğinizin hal ve hareketlerini ve bu hastalıkta ilk belirlilerden olan kanlı dışkı yapıp yapmadığını gözlemlemelisiniz.
Köpekler Kanlı İshal Teşhisi Nasıl Yapılır?
Bu hastalığın teşhisi veteriner kliniklerinde veteriner hekimler tarafından yapılmaktadır. Veteriner hekimler bu hastalığı kan tahlilleri, röntgen, dışkı tahlilleri ve hızlı test kitleriyle bu hastalığın teşhisini yapmaktadır. Yapılan hızlı test kitleri sayesinde veteriner hekimler tarafından bu hastalık hızlı ve kolayca tespit edilebilir. Bu hastalığın tespitinde kullanılan test kitinin adı şu şekildedir;
- Asan Canine Parvo Virüs (CPV)
Köpeklerde Kanlı İshal Hastalığının Tedavisi Nasıldır?
Maalesef viral enfeksiyon olduğundan bu hastalığın ortadan kalkmasına yardımcı olacak bir ilaç yoktur. Veteriner hekiminizin köpeğiniz için uygulayacağı en iyi tedavi yöntemi virüsü yok etmeye çalışırken vücudun direncinin arttırılmasına ve yükseltilmesine yönelik olacaktır. Tedavi süresince köpeğinizin hastalık boyunca kaybettiği sıvı geri kazandırılmaya çalışılır. Yardımcı olmak ve bünyesi için antibiyotiklerle takviye yapılır. Serum takılır. Bunun sebebi ise köpeğinizin hasta olduğu süre boyunca kaybetmiş olduğu proteinlerin serum sayesinde vücuda geri kazandırılmasıdır. Bu yöntemlere ek olarak vitamin ilaçları, kusma önleyici ilaçlar ve mide koruyucu ilaçlar gibi takviyeler yapılabilmektedir. Köpeğinizin tedavi süreci yaklaşık olarak 2 hafta kadar sürecektir. Bu tedavi yöntemini ve tedavi sürecinizi en iyi şekilde veteriner hekiminiz tarafından belirlenir ve ona göre bir yol izlenir. Köpeğinizde kanlı ishal belirtileri görüyorsanız onu direk veteriner hekiminize ve en kısa sürede tedavisini başlatın. Çünkü bu hastalıkta geç müdahalede ciddi ölüm oranları bulunmaktadır. Dikkat etmeniz gereken bir unsur ise köpeğiniz hastalığı atlattıktan sonra 2 ay boyunca bu virüsü taşımaya devam edecektir. Bu süre içerisinde köpeğinizde olan virüsün başka köpeklere geçmemesi için dikkat etmeniz gerekmektedir.
Köpeğinizi Kanlı İshalden Nasıl Koruyabilirsiniz?
Köpeğinizi bu hastalıktan korumanın ilk yolu yavruluk döneminden itibaren düzenli olarak aşılarını yaptırmaktır. Yapılan aşılar hastalıkları önleyici şekildedir ve yapılan aşılar büyük oranlarda başarı sağlamaktadır. Ve düzenli aralıklarla veteriner hekim kontrolüne götürmektir. Yavru köpek sahiplendiğiniz zaman dikkat etmeniz gereken yer yavrunun ve annesinin aşılarının tam yapılıp yapılmadığıdır. Aksi halde yavru köpeğiniz hastalıklara karşı savunmasız olacaktır. Eğer aşıları yoksa bir veteriner hekime gidin ve gerekli muayenelerden sonra aşılarını tamamlayın. Köpeğinizin kanlı ishalden korunduğu bir diğer durum ise hastalığı atlattıktan sonradır. Kanlı ishali atlatan köpekleri bu hastalığa karşı bağışıklık kazanmış oluyor. Ama bu bir daha hastalanmayacağı anlamına gelmemektedir. O yüzden gerekli önlemleri alın ve köpeğinizi düzenli bir şekilde veteriner hekim kontrolüne götürün.
Köpeklerde Parvovirus Tanısı Nasıl Yapılır?
Köpeklerde parvovirüs tanısı ve teşhisi veteriner kliniklerinde yapılmaktadır. Veteriner hekimler tarafından köpeklerde parvovirüs tespitinin yapılabilmesi için, köpekler için hızlı test kitleri kullanımı yapılır. Ayrıca hızlı test kitlerine ek olarak muayeneleri, hemogram muayeneleri ve anamnez ile tanı yöntemleri de uygulanmaktadır.
Kanlı İshalden En Çok Etkilenen Köpek Türleri Hangileridir?
- Rottweiler
- Pitbull
- Labrador Retriever
- Doberman
- Alman Kurdu
Listelemiş olduğumuz köpek cinslerinde bu hastalığın görülme oranının daha yüksek olduğu bilinmektedir.
Köpeklere Kanlı İshal Hastalığının Bulaşmasının Nedenleri Nedir?
Köpekler arasında kanlı ishal hastalığının görülmesi ve bulaşmasının sebebi parvovirüs adıyla bilinen virüsten kaynaklanmaktadır. CPV olarak da bilinmektedir. Parvo virüsünden enfekte olan köpekler bu hastalığı kolay bir şekilde diğer köpeklere de bulaştırmaktadır. Parvo virüs enfekte köpekle temasta, mama/su kabının paylaşılmasıyla, dışkıyla temasta, aynı alanda kalındığında ve aynı oyuncaklar ile oynandığı zaman bulaşmaktadır. Köpeklerin hasta olmasına sebep olan bu virüs ise fazlasıyla dirençli ve sağlam bir yapıya sahiptir. Mesela bulaşmış olduğu çevrece birkaç ay bile hayatta kalabilmektedir. Bu yüzden de virüsün bulaşma seviyesi artış gösterir. Kanlı ishal yani parvovirüs yavru ve genç köpeklere daha kolay bulaşmaktadır. Çünkü yavru köpekler büyüme aşamasında ve bağışıklık sistemleri daha çok gelişmediğinden dolayı, bu virüse kolay bir şekilde yakalanmaktadır. Köpekleri bu hastalıktan korumak ve bağışıklık sistemlerini dirençli bir hale getirmek için aşılarını düzenli ve zamanında yaptırmalısınız. Köpeğinizin aşı takvimleri için veteriner hekimiz ile görüşmeniz gerekmektedir. Köpeğinize yaptıracağını aşıların ne olduğunu ve hangi aşıların yaptırılması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, aşağıdaki yazımıza göz atabilirsiniz.
Köpeklerde Kanlı İshal Hastalığının Tedavisi ve Uygulanan Yöntemler Nelerdir?
Köpeklerde görülen kanlı ishal hastalığı köpeğin durumuna bakılarak, hastalığın sebep olduğu semptomları kontrol altına alabilmek ve hafifletmek için tedaviler uygulanmaktadır. Köpeklere uygulanacak olan tedaviler ve yöntemler hastalığın ilerlemiş olduğu boyuta göre belirlenmektedir. Kanlı ishal hastalığı köpekte şiddetli bir şekilde seyrediyor ise veteriner hekimler tarafından köpeğe klinikte yatış verileri ve tedavisine klinikte devam edilir. Köpeklerin kanlı ishal hastalığının tedavisi ve tedavi sırasında uygulanacak olan yöntemler veteriner hekimler tarafından belirlenmektedir. Ayrıca köpeğin hastalığının ilerleme durumuna uygun olan tedaviler yapılmaktadır. Kanlı ishal hastalığının tedavisi veteriner kliniklerinde ve hayvan hastanelerinde işinde uzman veteriner hekimler tarafından yapılmaktadır.
Köpekler Kanlı İshal Hastalığını Atlattıktan Sonra Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Kanlı ishal hastalığı geçiren köpeklerin iyileşme süreçlerinde sahipleri ve yol arkadaşları olarak yardımcı olmalısınız. Çünkü kanlı ishal hastalığının iyileşme süreci hastalığın ilerleme seviyesine, şiddetine ve köpeğin durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bazı köpekler kanlı ishal hastalığını daha kolay ve rahat bir şekilde atlatırken, bazı köpekler bu hastalığı daha ağır bir şekilde geçirmektedir. Köpeklerde olan kanlı ishal hastalığının tedavisi yapıldıktan sonra köpeğin iyi bir şekilde dinlenmesi gerekir. Çünkü bu hastalık bağırsakların iltihaplanması yol açtığından, köpeklerin sağlığını ve direncini düşürmektedir. Köpeğin bakımı için rahat ettirilmesi ve beslenmesine dikkat edilmesi gerekir. Köpeğin beslenmesine doğru ve dikkatli bir şekilde beslenmesi için en uygun mama seçilmelidir. Mama seçimi ve beslenme düzeni için de veteriner hekiminize danışmalı ve program belirlemeniz uygun olacaktır.
Köpeklerde Kanlı İshal Hastalığı Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları
Kanlı İshal Hastalığı Köpeklerden İnsanlara Geçer Mi?
Kanlı ishal diğer adıyla Parvovirüs sadece köpekler arasında görülen bir hastalıktır. Hasta olan köpeklerden insanlara geçmez.
Parvovirüs Hastalığından Sonra Ne Yapılmalıdır?
Hastalığı atlatmış olan köpekler 2 ay boyunca virüsü vücutlarında taşımaya devam etmektedir. Bu süre boyunca köpekler diğer sağlıklı köpeklerden izole edilmeli ve temastan uzak tutulmalıdır. Kanlı ishal hastalığını atlatmış olan köpekler bu hastalığa karşı bağışıklık ve direnç kazanır. Ama tekrar kanlı ishal hastalığına yakalanma ihtimali olduğundan dikkat edilmelidir.
Köpeğim Kanlı İshal Oldu Ne Yapmalıyım?
Köpeklerde kanlı ishal hastalığının belirtileri vardır. Eğer köpeğinizde kanlı ishal hastalığından kaynaklı belirtiler var ise veteriner hekim kontrolüne gitmelisiniz. Kanlı ishal hastalığı teşhisi konulan köpekler için vücutları daha fazla sıvı kaybetmemesi için serum yolu ile takviye yapılmaktadır. Bağışıklık sistemleri ve vücut dirençlerini artırmak için ise antibiyotik ve vitamin takviyeleri yapılır. Hastalığın tedavisi veteriner hekimlerin belirlediği şekilde yapılır.
Kanlı İshal Olan Köpek Kurtulur Mu?
Kanlı ishal hastalığında erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis edilen köpeklerin kanlı ishalden kurtulma olasılığı yaklaşık %60 ve %70 oranlarında olmaktadır. Köpeklerde görülen bu hastalık viral bir enfeksiyon olduğundan dolayı, bu virüsü ortadan kaldırabilen ilaç bulunmamaktadır. Kanlı ishal tedavisi için köpeğin bağışıklık sistemi güçlendirilir ve direnci arttırılır. Bu sayede köpeklerin bağışıklık sistemi virüsü yok etmeye çalışmaktadır.
Köpeklerde Kanlı İshale Ne İyi Gelmektedir?
Kanlı ishal teşhisi konan köpeklere ilk olarak serum ile takviye yapılmaktadır. Bunun amacı ise köpeğin sıvı elektrolit kaybının önlenebilmesi içindir. Kanlı ishal hastalığıyla savaşabilmesi için köpeğe ek vitaminler, antibiyotikler, bağışıklık güçlendiriciler ve antiemetik ilaç takviyesi yapılır. Köpeklerin tedavisi için uygulanacaklar ve ilaçlar veteriner hekimler tarafından belirlenir.
Parvo Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Nelerdir?
Köpeklerde görülen kanlı ishal bir diğer adıyla parvovirüs enfeksiyonunu yok edebilen ve virüsü ortadan kaldırabilen bir ilaç yoktur. Köpeklerde kanlı ishali tedavi edebilmek için bağışık güçlendirici ilaçlar, serumlar ve vitamin takviyeleri kullanılır. Köpeğin kanlı ishal tedavisinde yapılacak uygulamalar veteriner hekimler tarafından belirlenmektedir.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
İrem KAPLANER
İçerik Editörü