Köpeklerde Diş Kökü Erimesi Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Diş kökü erimesi sorunu, köpeğinizin ciddi diş ağrısı ve / veya diş kaybı yaşamasına neden olabilir. Köpeklerde plak birikimi, diş travması, genetik yatkınlıklar, boşluklar ve kanserli durumlar dahil olmak üzere birçok nedeni vardır. Son yıllarda, bu diş hastalığında, dişin bir kısmının ters giden fizyolojik süreçler tarafından tahrip edildiği süreçlerde köpeklerde diş kökü erimesi belirtileri araştırmalarında bir artış olmuştur.
Ne yazık ki, araştırma köpeklerde diş kökü erimesi belirtileri, nedenleri veya etkili tedavisi konusunda henüz kesin cevaplar bulunamadı. Bununla birlikte, sahipler, köpeklerinin ağzında gözlemleyebilecekleri herhangi bir anormalliği veteriner hekiminin dikkatine sunabilmeleri için durumun farkında olmalıdır.
Köpek Dişinin Anatomisi
Sağlıklı bir köpek dişi, dişin dişeti çizgisinin yukarısındaki kısmı olan taç ile dişeti çizgisinin altında olan ve dişin çoğunluğunu oluşturan kökten oluşur.
Diş kökünün merkezi pulpa odasıdır; bu, sinir uçları ve kan damarlarıyla dolu canlı dokudur. Dişin çekirdeğinden dışarıya doğru hareket eden bir sonraki katman, pulpayı koruyan sert, kemik benzeri bir malzeme olan dentin'dir. Dentinin dışında sement, dişi çene kemiğine bağlayan ince bir kaplamadır.
Dişin görünen beyaz kısmı olan mine tacı korur. Vücuttaki en sert maddedir. Diş minesi üzerindeki herhangi bir tahribat kalıcıdır.
Diş Kökü Erimesi Nedenleri
Dişin tamamı veya bir kısmı hasar gördüğünde meydana gelir. Dentinden mineye kadar dişin herhangi bir alanı etkilenebilir.
Odontoklastlar, diş dokusunu emmek için kritik olan hücrelerdir. Genellikle bebek diş köklerinin parçalanmasıyla ilişkilendirilirler. Böylece bu dişler düşebilir ve kalıcı dişlere yer açabilirler. Anlaşılmayan nedenlerden dolayı, bazen dişleri koruyan proteinlerin destekleyici “ağı” tehlikeye girer. Sonra da odontoklastlar daha sonra dişi ve çevresindeki dokuları (periodontiyum olarak adlandırılır) kısıtlama olmaksızın parçalayabilir.
Bu bozulmanın başlangıcı, dişte çukur veya delik gibi görünen bir lezyon olarak ortaya çıkar. Bu lezyonlar genellikle minenin sement ile birleştiği yerde bulunur. Diş eti çizgisinin üzerindeyse, diş etlerinden gelen parlak pembe doku (diş eti adı verilir) deliği kapatabilir. Bu, vücudun kusuru iyileştirmeye çalışma şeklidir. Köpek diş temizliği için anestezi altındaysa, diş sıyrıldıktan sonra lezyon belirgin hale gelir. Bununla birlikte, lezyonların çoğu dişeti çizgisinin altındadır ve diş röntgenleri dışında görülmeyecektir.
Odontoklastlar, diş dokusunu emmek için kritik olan hücrelerdir. Genellikle bebek dişi köklerinin parçalanmasıyla ilişkilendirilirler. Böylece bu dişler düşebilir ve kalıcı dişlere yer açabilirler. Ancak ilginç bir şekilde, normalde gelen yetişkin dişlerini etkilemezler. Mekanizmalar köpeklerde tam olarak anlaşılmamıştır. Üç temel rezorptif lezyon tipi vardır: fizyolojik, enflamatuar ve enflamatuar olmayan.
Fizyolojik rezorpsiyon normaldir. Yetişkin dişleri gelişip ortaya çıktıkça vücut, süt dişlerini dökmeye hazırlanırken ortaya çıkar.
Enflamatuar ve enflamatuar olmayan rezorptif lezyonlar anormaldir. Bu tür diş tahribatının tetikleyicileri bilinmemektedir. Bir çalışma, daha yaşlı, büyük cins köpeklere yatkın olan yaş ve cins arasında olası bir ilişki yönündedir.
Diş Kökü Erimesi Belirtileri
Diş kökü rezorpsiyonu hastalığında köpeğiniz hangi belirtileri gösterebilir? Bu, rezorpsiyon lezyonlarını kafa karıştırıcı yapan şeydir! Hiç belirti olmayabilir. Köpeğinizin diş temizliğinden önce tam ağız röntgeni varsa, genellikle tesadüfen rastlantısal lezyonlar bulunur. Bu, röntgenlerin diş temizliğinin bu kadar önemli bir parçası olmasının nedenlerinden biridir. Belirtileri arasında salya akması, çiğneme güçlüğü, ağız kokusu, ağız ağrısı ve çiğneme sırasında yiyecek düşürme sayılabilir.
Rezorptif bir lezyon dişin tepesini etkiliyorsa bir delik görülebilir. Dişin üzerinde büyüyor gibi görünen pembe renkli etli dokuyu görmek de mümkündür. Bu, kurondaki kusuru kapatmaya çalışan dişeti dokusudur. Rezorptif bir lezyonun ayırt edici özelliğidir.
Diş Kökü Erimesi Sorununun Tedavisi Varmıdır?
Bu durumun tedavisi tartışmalıdır. Bazı durumlarda, veteriner hekiminiz yalnızca altı ayda bir diş röntgeni ile izlemenizi önerecektir. Ancak rahatsızlık veya işlev bozukluğu görülürse, etkilenen dişin çekilmesi gerekebilir.
Geçmişte, veteriner diş hekimleri bu emici lezyonları tıpkı bir diş hekiminin insandaki boşluğu doldurması gibi doldurmaya çalıştı. Ancak, bu çoğunlukla başarısız bir yol olduğunu kanıtladı; genellikle diş kaybı ilerlemeye devam ederdi. Dolgu dökülür ve sonuçta dişin çekilmesi gerekirdi. Köpek rahatsızlık hissediyor gibi görünüyorsa diş çekilmelidir.
Ne yazık ki, diş kökü erimesi belirtilerinin nedenleri pek bilinmediği için diş erimesini önlemenin bilinen bir yolu yoktur. Bununla birlikte, bir diş rezorpsiyonundan muzdarip köpekler, daha fazlasına eğilimlidir. Sonuç olarak, köpeğinizin hayatı boyunca genel diş sağlığına yakın ilgi çok önemlidir. Veteriner hekiminiz emici lezyonlardan şüphelenirse, o zaman bir veteriner diş hekimine sevk etmesi en iyi eylem yol olabilir. Köpeklerde rezorptif lezyonlar, sınırlı bilgi ve güncel araştırmaların olduğu bir alandır, bu nedenle bir uzmanla konuşmak en iyi seçenektir.
Web sitemiz de bir çok ürün grubu hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.