Köpeklerde hamilelik ve doğum süreci bizlerdeki gibi zorlu bir süreç olabilmektedir. Köpeğinizin hamilelik döneminde ona yardımcı olmalı, iyi beslendiğinden ve sağlığının yerinde olduğundan emin olmalısınız. Bugünkü yazımızda can dostumuz ve hayat arkadaşımız olan köpeklerimizin kaç ayda doğurduklarından ve birazda hamilelik belirtilerinden bahsedeceğiz. O zaman köpeklerin kaç ayda doğurduklarına ve köpeğinizin hamilelik belirtilerinin neler olduklarına bir bakalım.
Köpeğinizin hamile olduğunu hareketlerinden çok fiziksel değişimden anlamanız daha mümkün olacaktır. Köpeğinizin hamileliğinin yaklaşık olarak 4 ya da 5. haftasında karnı belirgin bir şekilde şişmeye başlayacaktır. Meme uçlarının renk değiştirmesi ise 2 ya da 3 haftadan sonra ortaya çıkacaktır. Hamilelik dönemlerinde hal ve hareketlerinde çok fazla bir değişiklik görülmemektedir. Köpeğinize hamilelik döneminde çok fazla mama vermenize gerek yoktur çünkü aşırı bir yeme eğilimde olmayacaklardır. Sadece hamileliklerinin sonlarına doğru mama verimini biraz daha arttırmanız onlar için yeterli olacaktır. Köpeğiniz hamileliğinin son dönemlerinde daha fazla uyuma eğiliminde olacaktır. Bu durum korkmanızı gerektiren bir durum değildir. Yattığı yeri ve ortamı daha konforlu ve huzurlu bir hale getirerek köpeğinize bu döneminde yardımcı olabilirsiniz. Hamile olduklarının bir diğer belirtisi ise annelik içgüdüsü olarak doğacak yavrularına bir yuva ve yer hazırlamaya başlamalarıdır. Köpeğinize ve doğacak olan yavrulara daha geniş bir alan ve ihtiyaçları olan malzemeleri önceden almanız hem onlar için hem de sizin için daha iyi bir durum olacaktır. Köpeğinizin hamilelik dönemi boyunca veteriner hekim kontrolünde olması ve bu süre boyunca veteriner hekiminizle iletişim halinde olmanız önemlidir. Köpeğinizin hamile olduğunu veteriner hekiminizin yapacağı ultrason muayenesinden sonra net bir şekilde öğrenebilirsiniz. Köpeğinizin hamile olduğunu düşünüyorsanız veteriner hekiminizin rutin kontrolleri sırasında ultrason kontrolünün yapılmasını da isteyebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken yer ise 20. günden önce yapılacak olan ultrason muayenelerinde hamile olduğu gözükmeye bilir. Bu yüzden veteriner hekiminizle bir gün belirleyip köpeğinizi tekrar kontrole götürebilirsiniz.
Köpeklerin doğum süresinin yaklaşık olarak 56 – 70 gün arası olduğu bilinmektedir. Bu süre köpeğinizin cinsine, boyutuna, yaşına ve bakımına göre değişebilmektedir. Ancak köpeklerin doğum süresinin 70 aşması durumunda köpeğinizin hamileliğinde bir sorun olabilir ve o yüzden en kısa sürede veteriner hekiminize götürmelisiniz. Aynı şekilde doğum esnasında ya da hamileliği süresi boyunca köpeğinizde herhangi bir sorun görüyorsanız vakit kaybetmeden onu veteriner hekimin kontrolüne götürün. Veteriner hekimler gerekli tedavileri yapacaktır. Köpeğinizin hamileliği boyunca veteriner hekiminizle irtibat halinde olmanız hem köpeğiniz için hem de olası durumlar için daha iyi olacaktır.
Köpekler yaklaşık olarak bir doğumda 6 – 8 arasında yavru köpek doğurmaktadır. Yavru sayısının arttığı durumlarda olabilmektedir. Köpeklerin kaç yavru dünyaya getireceği cinsine, yaşına, ırkına, gen özelliklerine ve boyutuna göre değişiklik göstermektedir. Yapı olarak büyük olan köpekler küçük olan köpeklere göre daha fazla yavru doğurabilmektedir. Mesela boyut ve yapı bakımından büyük olan kangal cinsi köpekler bir doğumda 7 – 8 arası bazen de daha fazla yavru doğurabilmektedir. Küçük ırk köpekler ise bir doğumda 1 – 4 arası yavru dünyaya getirdiği bilinmektedir.
Köpeğinizin hamileliği boyunca ona stresten uzak bir ortam sunmanız, beslenmesine dikkat etmeniz ve psikolojisinin iyi olduğundan emin olmanız önemli durumlardır. Köpeğinizin hamileliğini rahat ve iyi geçirmesi için onun rahat edeceği şeyleri yapmanı ve onun her daim yanında olmanız hem onun sağlığı için hem de yavruların sağlığı için önemli bir husustur. Bu süre içerisinde köpeğinizi rutin olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
İrem KAPLANER İçerik Editörü
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.