Sadık dostlarımız olan köpeklerin hamilelik süreleri ve bu aşamada onlar için neler yapılması gerektiğini bilmeli ve öğrenmeliyiz. Köpeklerin hamilelik dönemlerinde ve hamilelik süreleri boyunca onlara ihtiyaçları olan şeyleri sağlamalıyız. Ve bu hamilelik dönemlerinde onları rahat, güvende ve mutlu hissettirmeliyiz. Bu unsurlar hem köpeğiniz için hem de doğuracağı yavruları için son derece önemlidir. Bugünkü yazımızda köpeklerin hamilelik süresi hakkında sizlere bilgi vereceğiz. Ama ondan önce köpeklerin hamilelik belirtilerinin neler olduğunu size anlatalım.
Köpeğinizin hamile olduğunu anlamak için onun davranışlarını, hal ve hareketlerini gözlemlemeniz gerekir. Köpeğinizin hamile olduğunu ilk olarak fiziksel değişimleri başladığı zaman gözle görülür bir şekilde fark edebilirsiniz. Köpeğinizin karnı yaklaşık olarak 4 ya da 5 hafta sonra şişmeye başlayacaktır ve meme uçları zaman geçtikte pembe rengi daha da koyulaşacaktır. Köpeğiniz hamileliğinin son döneminde yoğun olacaktır ve genel olarak uyumak isteyecektir. Bu durumlarda köpeğinizin rahat ettiğinden ve konforlu bir şekilde uyuduğundan emin olun. Köpeğinizin iştahı hamileliğinin ilk zamanlarda fazla değildir ama daha sonrasında iştahları artacaktır. Hamilelik süreleri boyunca köpeğinizin yanında olun ve ona kendisini iyi hissettirin. Bu dönem onlar için yorucu bir dönem olacaktır. Bazen köpeğinizin hamile olduğunu fark edemeyebilirsiniz. Bu oldukça normaldir. Köpeğinizin hamile olduğunu anlamak için en net yol onu veteriner hekiminize götürmektir. Veteriner hekiminiz köpeğinizin hamile olup olmadığını ve ilerleyen dönemlerde kaç yavru doğuracağını size söyleyecektir.
Öncelik olarak bilmeniz gereken ilk şey hamile olan köpeklerdeki davranışlar ve halleri köpekten köpeğe değişiklik göstermektedir. Her köpek hamileyken aynı davranışları sergilemeyebilir. Hamile olan köpekler doğuracağı yavruları için bir alan ve yuva oluşturmaya başlayabilir. Hazırlamaya başlayacakları yuva genelde sakin, sessize ve kendisiyle birlikte yavrularının da güvende hissedebileceği bir yer seçeceklerdir. Zaman zaman evin içerinde huzursuz oldukları anlar olabilir. Çok hareketli bir köpeğiniz varsa hamilelik döneminde tam tersi olarak sakin halleriyle dikkat çekebilir. Hamilelik döneminde olan köpeğiniz huysuzlaştığında ya da sizin hoşlanmayacağınız bir şey yaptığında ona karşı sabırlı ve şefkatli olmalısınız. Çünkü hamilelik dönemleri onlar için yorucu bir dönem olabilmektedir. Köpeğinize bu dönemde onun yanında olduğunuzu ve sevildiğini hissettirmelisiniz. İhtiyacı olan şeyleri ve ortamı ona bu dönemde sağlayarak köpeğinize yardımcı olabilirsiniz.
Köpeklerin hamilelik süresi köpeklerin yaşlarına, cinslerine ve boyutlarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu sebeplerden dolayı köpeklerde kesin olarak bir hamilelik süresi gösterilememektedir. Ama yaklaşık olarak 56 ile 70 gün arasında bir hamilelik süresi geçirmektedirler. Hamilelik dönemi köpeğiniz için oldukça stresli bir dönem olabilir. Bu dönemde köpeğinize lütfen ekstra bir özen gösterin ve onun yanında olduğunuzu hissettirin. Köpeğinizin hamilelik dönemini stressiz ve huzurlu bir şekilde geçirmesi hem köpeğinizin sağlığı hem de doğacak yavrularının sağlığı için oldukça önemlidir. Bu dönemde köpeğinizin veteriner kontrollerini aksatmamanızda önemlidir. Bu süreç boyunca veteriner hekiminiz kontroller sırasında hem köpeğinize hem de vereceği tavsiyeler sayesinde size de yardımcı olacaktır. Eğer köpeğinizin hamilelik süresi 70 günü aştıysa lütfen köpeğinizi en kısa zamanda veteriner hekiminize götürün. Bir şeyler ters gidiyor olabilir ve bu durumu görüp müdahale edebilecek ne doğru kişiler veteriner hekimlerdir.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
İrem KAPLANER İçerik Editörü
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.