Evlerinde kedi besleyen insanlar bilir ki kediler oldukça temiz canlılardır. Gün içerisinde vücutlarını yalayarak kendilerini temizlerler. Temizleme işlemlerini üretmiş oldukları tükürüklü asitli salgıları yardımıyla kendilerini kolay bir şekilde temizleyebilmektedirler. Ayrıca kedilere köpekler gibi tuvalet eğitimi vermenize gerek yoktur. Yapmanız gereken yavruluk dönemlerinde onlara kum kaplarını göstermektedir. Daha sonrasında düzenli olarak tuvaletlerini kum kaplarına yapacaklardır ve üstünü kapatacaklardır. Kısacası kedilerin en hijyenik hayvanların arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Ama bazen birkaç faktörden dolayı tuvaletlerini kum kaplarının dışına yapabilmektedirler. Kedilerin evde koku bırakma durumlarının birden fazla sebep tetikleyebilmektedir. Bizde bugün siz kedi sahipleri için ve kedi sahiplenmek isteyenlerin akıllarındaki sorulara cevap vermek için bu konuya değineceğiz. Hazırsanız başlayalım.
Sevimli kedilerimiz her ne kadar temiz hayvanlar olsalar da bazı durumlarda evde koku bırakabilirler. Bu davranışlarını tek bir sebebe bağlamak pek doğru bir yaklaşım olmaz. Kediler evde koku bıraktığı zaman sebepleri bunlardan biri olabilir;
Kedilerin koku bırakmasındaki sebepler birbirinden farklılık gösterebilmektedir. Bu etkenler bazen ev içerisinde olan durumlardan, bazen kedinizin kızgınlık döneminde olmasından bazen de sağlık sorunlarından kaynaklanan durumlardan meydana gelebilmektedir.
Püskürme durumu artık yetişkin olan kedilerde görülmektedir. Dikey ve yüksek olan yüzeylere püskürtme yapabilirler. Kediler idrar püskürtme sırasında bölgeyi iyice kokladıktan sonra kuyruklarını yukarı kaldırır ve kokladığı bölgeye idrarlarını püskürtürler. Erkek kedilerin idrar püskürtmeleri dişi kedilere göre daha ağır bir kokusu vardır.
Kedilerin ev içerisinde koku bırakma eğilimlerinin en yüksek olduğu zaman kızgınlık dönemlerinde girdikleri zamandır. Evin belirli yerlerine idrarlarını püskürterek diğer kedilerin dikkatlerini çekmeye çalışırlar. Kızgınlık döneminde yapılan bu davranış hem erkek hem de dişi kedilerde görülebilmektedir. Kızgınlık dönemlerin dikkat etmeniz geren konu ise kediniz dışarı kaçma eğilimi gösterebilir. Bu yüzden ev içerisinde gözünüzü dört açmanızda fayda vardır. 2. olarak koku bırakma eğilimine girdikleri zaman ise ev içerisine başka bir kedi giriyorsa ve kediniz ondan hoşlanmadıysa kendi alanını korumak için ev içerinde koku bırakmaya başlayacaktır.
Elbette ki erkek kediler de olduğu gibi dişi kedilerde koku bırakma eğilimi gösterebilirler. Bu eğilim özellikle kızgınlık dönemlerinde görülebilmektedir. Bunun sebebi ise erkek kediye işaret vermek olarak söyleyebiliriz. Bu durum önüne geçmek için erkek ya da dişi kedinizi veteriner hekiminize götürüp kısırlaştırma işlemini yaptırabilirsiniz.
Koku bırakma eğilimleri farklı sebeplerden olabilmektedir. O yüzden kedinizin koku bırakmasının altında yatan sebebi bulmalı ve ona göre hareket etmelisiniz.
Eğer kediniz kızgınlık döneminde ise ve koku bırakma ya da idrar püskürtme eğilimindeyse böyle durumların kontrol altına alınması için kısırlaştırma operasyonları önerilmektir. Tabi bunun kesin kanısı için bir veteriner hekime danışmanız ve ondan yardım almanız gerekir. Ama tabi ki de kedinizin kısırlaştırılması net bir çözüm sunsa da başka sebeplerden dolayı koku bırakmaya devam edebilirler. Farklı sebeplerden dolayı da kediniz koku bırakma eğilimi gösterebilmektedir. Kedinize ev içerisinde mümkün olduğunca stresten uzak, rahat, güvenilir ve bolca sevildiğini hissettirmeniz durumu biraz daha kontrol altına alacaktır.
Kediniz ev içerinde kum kabı yerine evin başka köşelerine tuvaletini yapmaya başladıysa sağlıkla ilgi bir sorun olabilmektedir. Koku bırakması dışında ev içerisinde sıklıkla ve bazen de az miktarda tuvaletini kaçırıyorsa sağlık sorunları (sistit, üriner sistem rahatsızlıkları gibi) yaşıyor olabilir. Bu gibi sorunları evde kendi başınıza çözme konusunda ısrarcı olmadan lütfen kendinizi bir veteriner hekime götürün.
Erkek kedilerde koku bırakma problemini önlemek için kum kaplarını yaşadıkları alandan ve ortak vakit geçirilen alandan uzağa koyulması daha doğru olacaktır. Böylece diğer odalar ve bulunduğunu alan daha hijyenik ve temiz kalacaktı. Erkek kedilerin koku bırakmasındaki bir diğer sebep ise kızgınlık dönemine giriş yapmış olmalarıdır. Bu sebeple de kedinizi veteriner hekime götürüp kısırlaştırma operasyonu yaptırmanız daha iyi olacaktır. Kedinizin koku bıraktığı ya da idrarını püskürttüğü alanları mutlaka temizlemelisiniz. Dişi kediler koku bırakma eğilimini stresli oldukları zamanda göstermektedirler. Bu yüzden de kedinizi ev içerisinde ve sizin yanınızda kendisini huzurlu ve güvende hissettirmelisiniz. Eğer kızgınlık dönemlerindelerse veteriner hekim tarafından kısırlaştırma operasyonu yapılması gerekmektedir. Ev içerisine koku bırakmamaları ve idrarlarını yapmamaları için düzenli olarak kum kaplarını ve çevresini temizlemeli ve hijyenik tutmalısınız. Dikkat etmeniz gereken durum ise kedinizin idrar kaçırması sıklaşmışsa ya da idrarını tutamıyorsa sağlık sorunlarından kaynaklanıyor olabilmektedir. Bu durum koku bırakma ya da püskürtmeyle karıştırılan bir durumdur. Kedinizi iyi gözlemlemeli ve koku bırakma durumu ya da tuvaletini kaçırma durumu sık bir hale gelirse kısa süre içerisinde veteriner hekim kontrolüne götürmelisiniz.
Kediniz kum kabının dışına koku bırakmaya ya da idrarını püskürtmeye başladığı yerleri oldukça iyi temizlemelisiniz. Çünkü kediler hassas koku alan burunları sayesinde koku bıraktıkları yeri kolayca bulurlar ve sürekli aynı yere koku bırakma eğiliminde olurlar. Bu sebeple de koku bıraktıkları alan iyi bir şekilde temizlenmelidir. Kokuyu engellemek için farklı yöntemler kullanabilirsiniz. Koku bıraktığı ya da idrar yaptığı yere önce karbonat dökerek işe başlayabilirsiniz. Daha sonrasında ise deterjanlı suyla üstünden geçin ve bir süre bölgeyi kurumaya bırakın. Eğer kediniz o bölge gelmeye devam ediyorsa bu işlemlerden sonra temizlediğiniz bölgenin üzerinden sirkeli suyla geçmeniz daha iyi olacaktır. Ayrıca kedinizin koku bıraktığı yere ulaşmasını engellemenizde iyi olacaktır. Mesela gerekli temizlikler yapıldıktan sonra o alana mobilya ya da eşya koymanızda kedinizi engelleyecektir.
Bir kedi sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca kedinizi ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
İrem KAPLANER İçerik Editörü
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.