Kediler arasında kepeklenme sorunu görünen ve yaşanan bir durumdur. Kepeklenme sorunu ve problemlerin, bizlerin sandığı kadar az görünen bir durum değildir. Kedilerde görülen kepeklenme sorunları genellikle kaşıntı hali ve kuru bir cilt yapısı olarak kendini göstermektedir. Bu durumda bir süre sonra kedinizde rahatsızlık hali yaratmaya başlayacaktır. Kedilerde görülen kepek sorunu bazen basit ve küçük sebeplerden meydana gelmiş olsa da, bazı durumlarda kepek sorunlarının altında çok daha ciddi sebepler yatmaktadır. Kedilerde kepekler cilt yüzeylerinde beyaz kar taneleri şeklinde ve net bir şekilde görülebilmektedir. Kepeklenme problemleri kedilerde daha ileri bir seviyeye gelmeden kontrol altına alınması ve fark edilmesi gereken durumdur. Kedilerde olan kepek problemleri zaman içerisinde tüylerinin dökülmesine ve eskisi kadar sağlıklı görünmemesine yol açacaktır. Bu sebeple de erkenden fark edilmeli ve gereken tedaviler için veteriner hekime başvurulmalıdır. Kedinin kepeklenme sebebi araştırılmalı ve bu yolda tedaviler planlanmalıdır. Kedinizin tüylerinin ve sağlığının eskisi gibi iyi olması için gerekli tedavi kesinlikle yapılmalıdır. Birazdan sizlere kedilerde neden kepeklenme sorunu olduğundan, nelerin sebep olabildiğinden ve bu durumda neler yapılması gerektiğinden bahsedeceğiz. Ama unutmayın ki verdiğimiz bilgiler yararlı olsa bile kedinizi herhangi bir durumda mutlaka veteriner hekiminize götürmelisiniz.
Kedilerde kepeklenme net bir şekilde gözle görülebilmektedir. Kedinizin vücudunda, tüylerinin arasında veya yatıp uyudukları yerde beyaz taneler görebilirisiniz. Bu işaretler ise kedinizin kepek problemi yaşadığının belirtileridir. Kedilerde kepek durumu, kedilerin derisinde yağ üretimi kısmından sorumlu olan sebasöz adı ile bilinen bezlerin fazla yağ üretimi yapmasından kaynaklı kepek oluşumları başlamaktadır. Sebaböz bezlerinin üretmiş olduğu yağlar aslında kedilerin vücutlarını hem korur hem de besler. Ama bu yağ fazla üretildiği zaman ise kedileri rahatsız etmeye başlamaktadır. Mesela bu durum kedilerde derinin pullanmasına ve daha sonrasında normal zamana göre daha fazla dökülmesine sebep olmaktadır. Bu durumları takiben ise kedinizde kuruluktan dolayı fazlaca kaşınmalar ve bu kaşınmalarda dolayı bölgesel olarak tüy dökülmeleri baş göstermektedir. Eğer kedinizin vücudunda beyaz taneler görüyorsanız, kendisini normalden daha fazla temizliyorsa ve kaşıntısı fazla var ise kediniz kepeklenme olduğunu söyleyebiliriz.
Kedilerde kepeklenmenin birden fazla belirtileri vardır. Bu belirtileri kedinizi gözlemleyerek net bir şekilde görebilirisiniz. Kediler kepeklenme belirtileri ise şu şekildedir;
Kedilerde kepeklenme sorunlarının en net belirtileri bu şekildedir. Kepeklenme durumları farklı sebeplerden ötürü kedilerde meydana gelmektedir. Sizlere saydığımız bu belirtiler ile birlikte kedinizde sürekli süren bir halsizlik hali var ise, kepeklenme sorunu ciddi bir sebepten kaynaklanıyor olabilmektedir. Bu gibi durumlar lütfen veteriner hekiminize gidiniz.
Kediler arasında görülen kepeklenme sorunları farklı sebeplerden kaynaklı olabilmektedir. Kepeklenmenin neyden kaynaklandığı bulunmalı ve ona uygun olacak şekilde tedavi adımları izlenmelidir. Kedilerde görülen kepeklenme sorunlarında bazıları daha zararsız olurken, bazı durumlar kedinizin sağlığını ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Kedilerde görülen kepek sorunlarının başlıca sebeplerinin bazılarından bahsedeceğiz.
Kediler temiz hayvanlardır ve gün içerisinde kendilerini kolayca temizleyebilmektedirler. Ama kediler fazla kilo almaya ve obezite durumları başladığında kendilerini temizlemeleri zorlaşmaktadır. Fazla kilo almalarına bağlı olarak, kendilerini temizlerken vücutlarında bazı bölgelere yetişemezler. Bu durumda kedilerde kepeklenme olarak sonuçlanmaktadır. Obezite kaynaklı kepek oluşumları genellikle kedilerin sırtlarının alt bölgelerinde ve kuyruk kısım veya tabanlarında görülmektedir. Bu durumu önüne geçilmesi için kedinizin dengeli bir şekilde beslenerek biraz da olsa kilo vermesi gerekecektir. Böylece yeniden kendisini kolay bir şekilde temizleyebilecektir.
Kedilerin yeterli ve vücutları için dengeli beslenememesi de kepeklenme sorunlarına yol açmaktadır. Kedinize aldığını kuru mamaların içerisinde Omega 3 ve Omega 6 maddelerinin bulunması gerekmektedir. Bu maddeler kedinizin tüy sağlığı açısından besleyici bir yağ asidi görev görmektedir. Ayrıca aldığınız mamaların protein oranlarının yüksek seviyelerde olması gerekmektedir. Kedilerin tüy sağlığı ve günlük alması gereken protein oranı %30 civarında olmalıdır. Bu sebeple de mamalarının protein oranlarının yüksek olması gerekir. Ayrıca mamaların içerisinde A vitamini de olması kedinizin deri sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Kedinizin yediği dengeli ve besleyici mamalar tüy sağlığını koruyacaktır ve kepeklenme sorunlarının önüne geçecektir.
Kediler günlük hayatlarında pek fazla su içmediklerinden dolayı kuru cilt yapısına elverişli olurlar. Kuru cilt yapıları da bir süre sonra kepeklenme sorunlarına evrilmektedir. Kuru mamalarını gün içerisinde tüketirler ama pek fazla su ihtiyaçlarını gidermemektedirler. Kediler yeteri kadar su tüketmedikleri zaman, vücutları buna bağlı olarak sağlıklı olan yağ üretimini kısıtlamaya başlayacaktır. Böylece bu durum cilt yüzeylerinde soruna, oluşabilecek iltihaplanmalara ve kepeklenme sorunlarına neden olabilmektedir. Bu durumun önüne geçilmesi için sularını özellikle yaz aylarınsa soğuk tutmalı gün içerisinde tazelemelisiniz.
Parazitler kedilerinize bulaştığı zaman ciddi sorunlar yaratabilmektedir. Parazitler kedilerin derisinin dış katmanına girmesi sonucu bazı hastalıklara sebebiyet vermektedir. Mesela bu durumlardan bir saçkıran hastalığı olarak bilinmektedir. Bu durumda kedinizin tüylerinde bölgesel dökülme ve kırmızı renkli cilt lekeleri vücut yüzeylerinde görülecektir. Ayrıca parazitler kedinizde kepeklenme sorunlarına da yol açmaktadır.
Yukarıda bahsettiğimiz durumların dışında ise, kedinizin yaşadığı ortam ve alanlarda kepeklenme problemlerine sebebiyet verebilmektedir. Yaşadığı ortam fazla sıcak ise bu durum direk olarak kedinizin vücudunun fazladan yağ üretim sistemini etkileyerek kepeklenme oluşumlarını tetiklemektedir. Ayrıca bir diğer durum ise kedilerde insanlar için olan ürünlerin kullanılmasıdır. Kediler yapısal olarak bizden farklı olduğundan, insanları için olan şampuan gibi ürünlerin onlarda kullanılması hem kepek problemleri hem de sağlıkları açısından iyi olmayacaktır. Kedinizde kediler için olan ürünlerden başka bir şey kullanmayınız.
Kedilerde meydana gelen kepek sorunları doğru tedavi ve yaklaşım yöntemleri ile ortadan kaldırabilen bir sorundur. Tabi öncelikle kedinin hangi sebeplerden dolayı kepek oluşumunun başladığı belirlenmelidir. Kepeklenme sorununa sebep olan problem bulunduktan sonra doğru bir tedavi ile kedilerde bu sorun ortadan kaldırılmaktadır. Kedilerde bu sorunlar genellikle mama tüketimine, tüy bakımlarından ve az su tüketmeleri gibi sebeplerden kaynaklanmaktadır. Eğer bütün bunlara dikkat ettikten sonra bile, kedinizde kepeklenme sorunu devam ediyorsa kısa sürede veteriner hekiminize başvurmalısınız. Kedilerde kepek sorunlarını önüne geçmek için aşağıdaki adımları kolay bir şekilde uygulayabilirsiniz.
Kedinizin gün içerisinde su ihtiyacını yeterli kadar karşılaması oldukça önemli bir etkendir. Genel olarak kediler 1 gün boyunca ortalama olarak 1 büyük su bardağı kadar su tüketimi yapmalıdır. Bu su ihtiyacını karşılayabilmesi için ise su kaplarındaki suyu gün içerisinde tazelemelisiniz. Yaz aylarında havalar çok sıcak olacağı için su kaplarına soğuk su koymanız onlar için daha iyi olacaktır. Gün boyunca kuru mama ile beslenmelerinde dolayı yeteri kadar su tüketmeleri önemlidir. Kediler gün içerisinde su ihtiyaçlarını yeteri kadar karşıladıkları zaman kepek problemlerinin ve cilt kurumasının önüne geçilebilmektedir.
Kedinizin beslenme düzeni ve yediği kuru mamalarda kepeklenme durumları için önemli rol oynamaktadır. Kediniz günlük olarak yeteri kadar ve dengeli beslenmesi önemlidir. Çünkü fazla mama yiyen bir kedide obezite sorunu başlamaktadır. Obez olan bir kedi kendisini ve vücudunun belli bölgelerini düzgün bir şekilde temizleyemez. Ve böylece o bölgelerde kepek oluşumu başlamaktadır. Bu sebepten de kedinizin günlük yediği mama miktarına dikkat etmelisiniz. Kilosu yerinde olan ve sağlıklı beslenen kedilerde hem kepeklenme hem de cilt problemleri görülmemektedir. Ayrıca mamalarında olan Omega3 ve Omega 6 gibi destekleyici maddeler sayesinde ciltlerinin kurumasının ve kepek oluşumlarının önüne geçilmiş olunur. Dikkat etmeniz gereken unsur ise eğer kedinizin mamasında değişikliğe gittiğiniz zamandır. Kediniz yeni mamasına alerjik bir reaksiyon veya kepek oluşumları gibi tepki veriyor ise mamasını değiştirmeye özen göstermelisiniz.
Kedilerin derilerinde kaynaklanan kuruluk, kepeklenme ve cilt problemlerini yaşam ortamları da tetikleyebilmektedir. Fazla sıcak ve soğuk ortamlarda kedinizde cilt problemlerine sebep olmaktadır. Ev içerisinde ortamın yeterince nemli ve uygun sıcaklıkta tutulması gerekmektedir. Yaz aylarında kedinize soğuk bir ortam alanı sağlamalısınız. Kışın ise kalorifer ve sürekli klima kullanımı ortamın havasının oldukça kurumasına yol açacaktır. Bu yüzden de kedinizin cilt problemleri başlar. Kışları kalorifer ve klimalı ortamlar için hava nemlendirici gibi cihazlar kullanarak kedinizin cildini rahatlatabilirsiniz.
Kedilerin tüylerinin sağlığı için düzenli olarak tüy bakımları yapılmalı ve taranmaları gerekir. Tüylerinin bakımları yapılmadığı zaman tüyler sağlıksız görünmeye başlamaktadır. Ayrıca kediniz gün içerisinde kendini temizlemiyor ve bakım yapmıyor ise bu da bir problemdir. Kedi kendini temizlemediği ve tüy bakımları yapılmadığı zaman da kepek sorunları baş göstermektedir. Bu sebeple de düzenli olarak kedinin tüyleri taranmalı ve bakımları yapılması gerekmektedir. Kediniz kısa tüy yapısına sahip ise haftada 1 ya da en fazla 2 kez taramanız yeterli olacaktır. Ama kediniz uzun tüy yapısına sahip ise mutlaka günlük olarak tarama işlemlerini yapmalısınız. Kedilerin taranması sayesinde hem ölü hücrelerden kurtulur hem de derinin hava alması sağlanmaktadır.
Sizlere saydığımız bütün etkenlere ek olarak da kedinizin psikolojik durumu da oldukça önemlidir. Kedilerde meydana gelen kepek problemleri ve diğer hastalıklar kedinizin psikolojik durumunda da etkilidir. Psikolojik olarak iyi olmayan kediler kendilerini temizlemez, fazla yemek ihtiyacı duymaz ve süreli olarak yatma haline girmektedirler. Bu durum ise kepek problemlerini dışında birden fazla sağlık sorununu tetikleyebilmektedir. Bu durumun önüne geçmek içinse kedinizi strese sokan durumlardan ve güvende hissetmediği ortamlardan uzak tutmalısınız. Gün içerisinde yeteri kadar kedinizle ilgilenmeli ve ona sevginizi gösterdiğinizden emin olmalısınız.
Kedinizin kepek sorunları için farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu tedavi yöntemleri her sorunun kaynağına göre farklılık gösterir. Bu sebeple de önce kepeklenmeye neden olan sorun belirlenmeli ve daha sonra tedavisine başlanmalıdır. Kedinizde kepek soruna neden olanı en net bir şekilde sizlere veteriner hekiminiz söyleyecektir. Veteriner hekimler tarafından kedinize yapılan kontrol ve muayenelerden sonra kepeklenme sorununun sebebi ortaya çıkacaktır. Eğer sorun mama kaynaklı ise veteriner hekiminiz size kedinize uygun mamayı tavsiye edecektir. Eğer kepek sorunu parazit veya mantar kaynaklı ise uygun bir tedavi programı başlatacaklardır. Veteriner hekiminizin kedine önerdiği tedaviye sizin desteklemeniz de büyük açıdan önemlidir. Kedinizin ev ortamında kendini güvenli, mutlu, huzurlu ve sevildiği hissetmesi tedavisini olumlu etkileyecektir. Kedinizin kepeklenme veya herhangi bir sağlık sorununda lütfen vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurun ve gerekli tedaviyi almasını sağlayan.
Kedinizin kepeklenme sorunlarının önüne geçmek için kullanabileceğiniz bazı ürünler bulunmaktadır. Tabi bu ürünleri dengeli kullanmalısınız veya direk bu ürünleri veteriner hekiminize de danış kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.
Bazen ev içerisinde olan hava kedinizde kuru ve sağlıksız bir cilde sebep olabilmektedir. Evin nemini ve havasının değişimi arttırmak adına nemlendirici cihaz kullanımı yapabilirsiniz. Hava nemlendirici cihazlar sayesinde kedinizin cilt kuruluğu sorunlarının önüne kolay bir şekilde geçebilirsiniz.
Kedinizin yediği mamalardan veya ek besinlerden Omega 3 ve Omega 6 olması oldukça önemlidir. Bu ek takviyeler sayesinde kedinizin cilt sağlığı iyi durumda olacaktır. Hangi ek gıdayı kullanacağınız bilmiyor iseniz veteriner hekiminize danışmanız gerekir.
Kedilere bulaşan parazitler kedilerde pirelenmeye, bitlenmeye ve kepeklenme gibi durumlara sebep olmaktadır. Bu durumların önüne net geçilmesi için kedilere iç ve dış parazit uygulamalarının düzenli olarak yaptırılması gerekir. Yapılan iç ve dış parazit uygulamaları kedinizi olumsuz durumlardan ve hastalıklardan koruyacaktır. Kedilerde olan parazitler direk olarak kedinizin cilt ve tüy sağlığını etkileyecektir. Önüne geçilmesi için hem veteriner hekim kontrolüne gitmelidir hem de aşılarının yapılması önemlidir. Kedilerin iç ve dış parazit uygulamalarına aşağıdaki yazımızdan erişebilirsiniz.
Kedinizde oluşan kepek problemleri doğru adımları takip ederek kolayca çözülebilmektedir. Eğer kedinizde kepek problemleri geçmiyor ve devam ediyorsa vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurmanız kedinizin sağlığı için önemlidir.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
İrem KAPLANER İçerik Editörü
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.