Kusma, diğer adıyla vomitus; mide ve/veya ince bağırsak içeriğinin kuvvetli bir şekilde ağızdan çıkarılması olayıdır. Kedilerde sık karşılaşılan, şiddetli ve sürekli seyirlerinde yaşamı tehtid edebilen bir semptomdur. Fizyolojik olabileceği gibi patolojik durumlarda da sıklıkla görülür ve hastalığın tanısı, prognozu ve sağaltımı için önem arz eder.
Kusma yanıtı 3 ardışık safhada incelenebilir:
Prodromal safha; dudak yalama, esneme, saklanma ve depresyonlu bulantı ile karakterizedir. Hipersalivasyon ve aşırı yutma oluşur. Bu, alt özafagal sphincter ve midenin proksimal kısmının gevşemesiyle ilişkilidir. Devamındaki öğürme safhasında, kusma pilor kaynaklı ise jejunal ve duedonal kimus, retrograd kasılmalar ile mideye getirilir. Ritmik retinasyon, salivasyonun inhibisyonu, interkostal kasların aktivasyonu, laringeal elevasyon gerçekleşir. Solunum yolları korunur ve üst özofagal sphicterin gerginliğinde artış olur. Son olarak nihai atılma safhasında; servikal özofagus ve farenksteki gerginlikler azalır, alt özefagus sphincteri gevşer, rectus abdominis kası kasılır ve diyafram mideyi sıkar. Solunum geçici olarak engellenir ve mide içeriği yemek borusuna itilip ağızdan çıkarılırken glottis kapanır.
Öksürük, disfaji ve özellikle regürgitasyon; hasta sahipleri tarafından kusma olarak yorumlanabilir. Regürgitasyon, yemek alındıktan kısa süre sonra ortaya çıkmaktadır. Kusmaya göre daha pasif bir eylemdir, abdominal gerginlik ve kasılmalar ile bunlara eşlik eden öğürme hareketleri regürgitasyonda görülmez. Üst gastrointestinal - özellikle özefagus ilişkili – problemlere işaret eder. Kusmaya göre daha nadir görülmektedir.
Kusma merkezi, medulla oblangatada bulunan çekirdeklerin birleşimidir. Kusma,
sinirsel veya humoral yolların aktivasyonu ile ortaya çıkabilir. Kusma merkezi, reseptörlerin dolaşımdaki kanla doğrudan temas halinde olduğu kan-beyin bariyerinden yoksun bir alan olan kemoreseptör tetikleme bölgesi (KRTB) ile yakından ilişkilidir. KRTB’nin kan yoluyla taşınan kusma uyarıcı maddeler tarafından uyarılması (Örneğin; üremik toksinler, endotoksinler, ilaçlar) kusmanın humoral yolunun temelini oluşturur. Kusma merkezi ayrıca vestibulokohlear çekirdek (Örneğin; hareket hastalığı) ve korteks merkezleri tarafından da uyarılabilir. Ek olarak, periton ve karın organlarından, kusmanın sinir yolu olan vagus siniriyle doğrudan girdi alır. Kusma merkezi, kusma olayının eferent yollarla kordine edilmesinden sorumludur. Sayısız reseptör kusmanın uyarılmasında yer alır ve bu reseptörler antiemetik ilaçların hedefleridir.
Kusmayı uyaran 4 ana yol şöyledir: