Kediler Ne Zaman Sütten Kesilir?
Biz insanlar gibi kediler de doğduklarında belli bir süre için anne sütüyle beslenmektedir. Kedilerin sağlıklı bir yaşam sürmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi için anne sütüyle beslenmesi çok önemlidir. Yavru kediler belli bir dönem anne sütü ile beslenerek hayatta kalmaktadır. Bu noktadan sonra kedinin ne zaman sütten kesileceğini bilmek önemlidir. Bir yavru kedi sütten kesildiğinde bu doğumda sonraki dönemle alakalıdır. Yavru kedilerin dünyaya gelmesinden sonraki ilk 4 hafta anne kedilere yakın oldukları dönemle geçer. Dünyayı keşfetme dönemleridir. Ayrıca bu ilk 4 haftaya neonatal dönem denir. Bu dönemde yavru kedilerin gelişimi için yeterli beslenmesi ve rahat uyuması çok önemlidir. Düzenli olarak anneden sütlerinin emerler ve düzenli olarak emdikleri anne sütü sayesinde kolostrum alırlar. Anne sütü yavru kedinin bağışıklık sistemini güçlendiren antikorlar içerir. Ayrıca sağlıklı bir şekilde gelişmelerini sürdürmelerine yardımcı olacak kedi mamasını anne sütü ile tüketmek mümkündür. Yavru kediler belli olgunluğa eriştiği zaman anne sütü emmeyi bırakırlar. Bugünkü blog yazımızda kedilerin ne zaman sütten kesildiğini ve daha sonrasında kedilerin nasıl beslenmeleri gerektiği hakkında sizleri bilgilendireceğiz.
Yavru Kediler Ne Zaman Sütten Kesilmektedir?
Kedilerin sütten kesilmesi anne kediye ve gelişim süreçlerine bağlı bir durumdur. Bundan dolayı da değişkenlik göstermektedir. Yavru kedilerin anne sütünden kesilmesi yaklaşık olarak 2 aylık oldukları zamandan sonra olmaktadır. Ama eğer yavrular hala anne ile yaşamaya devam ediyorsa, sütten kesilme süreleri 3 - 4 ay arasında değişir. Yavru kedilerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi ve gelişebilmesi için anne sütüne ihtiyaçları vardır. Yavru kedilerin 1 aylık oldukları dönemlerde anne kediden ayrıldıkları durumlarda beslenmelerine dikkat edilmelidir. Hala gelişim aşamasında oldukları ve anne sütüne ihtiyaçları olduklarından dolayı, 1 aylık kediler yavru kedi süt tozu ile beslenmelidir. Anne kedinin yavrularına süt vermeyi kesmesi ise yavruların daha az süt içmeye başlaması ile olmaktadır. Bu zamanda yanlış olarak yavru kediler 2 aylık olduktan sonra meydana gelir. 2 ayını tamamlamış yavru kedilerin beslenmesine anne sütüne ek olarak konserve mama ve yavru kedilere uygun kuru mamalar da eklenmektedir. Yavru kedilerin anne sütünde sonraki beslenmesinde kullanılacak mamalar, yavruları uygun içerikte ve doğru porsiyonlarda olmalıdır.
Yavru Kedilerin Sütten Kesilme Evresi Nasıldır?
Yavru kedilerin anneden süt emmeye bırakması aşamalı şekilde olmaktadır. Yavru kediler gelişimleri için ihtiyacı olan desteği ve antikorları anne sütünden aldığı için, anne kediden süt emmeyi bir anda kesemezler. Yavru kedilerin sütten kesilme evleri ise aşağıdaki gibidir;
Yavru Kedilerin Sütten Kesildiği Dönem
Sütten kesilme evresi anneyle birlikte olan yavru kedilerde doğal süreçler içerisinde gerçekleşir. Yavru kediler için sütten kesildikleri dönem, anne sütünü bırakma ve başka yiyeceklerle beslenme ve karnını doyurma süreci olarak geçer. Yavru kedilerin sütten kesilmeye başlandığı dönemde dikkat edilmesi gereken bazı unsular vardır. O unsurlar işe şunlardır;
Yavru Kediyi Sütten Kesmeye Hazırlık Evresi
Bir yavru kedi 4 haftalık olduğunda sütten kesilme dönemi başlar. Özellikle dişi kediler, yavru kedilerin bağımsız hareket ettiğini gördüğünde sütten kesme sürecini başlatır. Ancak 8 haftaya kadar anne kedinin ilgisinden mahrum bırakılmamalıdır.
Yavru Kediler İçin Uygun Olacak Besinler
Yavru kedilerin sütten kesilme işlemi sırasında beslenmeye uygun olup farklı sütlere alışabilirler. Geçiş sürecinde gereken besin değerine sahip olan ve tat olarak anne sütüne en yakın olan sütle başlayabilir. Eğer ek olarak yavru kedinize mama vermek istiyorsanız onun tüketebileceği şekilde ve alması gerektiği kadar protein içermelidir.
Kediler de Yemek Kabı Seçimi
Yavru kedinizin boyuna uygun bir kap almanız gerekir. Böylece daha rahat belenebilirler. Bu sayede daha kolay kendini besleyebilir ve duruma daha kolay alışabilirler.
Uygun Zamanda Ve Şekilde Yavru Kediyi Anneden Ayırma
Yavruların cinsi ne olursa olsun sütten kesildikleri gibi annelerinden ayrılmaları doğru değildir. Yavru kediler sütü bıraktıktan sonra bile yaklaşık 3 ayını anne kesiyle geçirmelidir. Bunun sebebi ise çoğu şeyi anne kedi vasıtasıyla öğrenmesidir. Annelerinden kedi kumunun kullanımı ve nasıl beslenileceğini gözlemlerler. O yüzden bu dönem kediler için yoğun bir gelişme ve büyüme dönemidir ve anne kediden hemen ayırılmamalıdır.
** Dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise yavru kediler sütten kesildiğinde anne kediden aldıkları antikor seviyeleri azalacağı için herhangi bir hastalığa karşı daha hassas olacaklardır. Bu yüzden yavru kedinin olduğu yerdeki ortam sıcaklığına ve beslenmesine oldukça dikkat etmelisiniz. Uyku saatlerini ise sessiz, konforlu ve sıcak bir ortamda geçirmeleri sağlıkları açısından daha iyi olacaktır.**
Yavru Kediler Anne Kediden Ne Zaman Ayrılmaktadır?
Yavru kedilerin anne kediden ayrılması süresi ve zamanı net değildir. Yavru kediler anne kediyle ne kadar zaman geçirir ise daha sosyal ve uyumlu bir yapıya sahip olurlar. Veteriner hekim ve uzmanların araştırmalarına göre, yavru kedilerin anne kediden ayrılmasının zamanı yaklaşık 3 aylık olduktan sonraki zamandır. Yavru kedilerin anne kediden 3 aylık olmadan önce ayrılması doğru değildir. Hem yeterli kadar anne sütü ile beslenmezler hem de diğer ortamlara kolay bir şekilde adapte olamazlar. Bundan dolayı yavru kedilerin anneden ayrılması için 3 aylık olmaları beklenmelidir.
Yavru Kediler Anne Kediden Zamanından Önce Ayrılırsa Ne Olur?
Yavru kedilerin gelişme dönemlerini annelerinin yanında geçirmeleri oldukça önemlidir. Anne kedilerin yavrularını terk etmeleri ya da yaşamlarının yitirmeleri gibi durumlarda, yavru kediler tek başlarına kalmaktadır. Yavru kedilerin gelişimleri sırasında anne sütü ile beslenmesi hayatları için önemlidir. Çünkü anne sütü sayesinde yavru kedilerin bağışıklık sistemi kuvvetlenir, kemik gelişimlerine katkı sağlanır, iç organları ve göz gelişimleri için de yardımcı olmaktadır. Ayrıca yavru kediler doğdukları andan itibaren anneleri tarafından yetiştirilmektedir. Tuvalet eğitimi, kendilerini temizleme ve sosyalleşme gibi becerileri yavru kediler anne kedilerden öğrenmektedir. Kısacası anne kedilerin yavru kediler üzerinden etkisi büyüktür. Anne sütünün sağladığı desteğin yanı sıra birçok sosyal etkeni de yavru kedilerine öğretmektedirler. Anne kedilerin yavru kedilerin hayatının önemli bir parçasıdır. Bundan dolayı da yavru kediler zamanı gelmeden anne kediden ayırılmamalıdır. Ama zorunda kalınan durumlarda (anne kedinin vefat etmesi gibi) yavru kedilerin bakımlarına özenli bir şekilde devam edilmelidir.
Yavru Kediler Emmeyi Nasıl Bırakmaktadır?
Yavru kediler gelişme ve büyüme dönemlerinde anne sütüyle beslenmektedir. Doğdukları andan itibaren yavru kediler anne kediyi emerek beslenmesini sürdürür. Yavru kedilerin anne kediyi emmeyi bırakması bir anda olmamaktadır. Zaman içerisinde yavru kediler anneden süt emmeyi önce azaltır, sonrasında ise tamamen bırakmaktadır. Yavru kediler anne kediden az miktarda süt emmeye başladığı dönemde, yavru kedi kuru mamalarına geçilerek yavru kedinin emme işlemine son verilmektedir. Yavru kedilerin anne kediden beslenmeyi kesmesi doğal süreç içerisinde olduğundan, bu duruma müdahale edilmesi uygun değildir. Kediler zaman içerisinde zaten bu alışkanlıklarını bırakmaktadır.
Anne Kediden Ayrılan Yavru Kediler Ne Yemektedir?
Yavru kediler anne kediden erken ayrılmak zorunda kaldığı durumlarda, beslenmeleri dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Anne kediden ayrılan yavru kedilerin beslenmesi ilk olarak yavru kedi süt tozu ile yapılmalıdır. Yavru kedi yaklaşık 2.5 - 3 aylık olduğu zaman yavru kedi süt tozu yerine, yavru kedilere uygun olan kuru mama ve yaş mamalara geçiş yapılır. Yavru kedilerin beslenmesinde kullanılacak olan süt tozu, kuru mama, yaş mama ve ödül mamalarının hepsi yavru kedilere uygun içerikte olmalıdır.
Minik dostlarımız yavru kedilerin sütten kesilmesi durumlarında ve daha sonrasında neler yapmanız gerektiği hakkında bilgilerimizi yukarıda sizlerle paylaştık. Yavru kedilerin bakımlarında onlara özen göstermeli ve sevginizi vermelisiniz. Çünkü yavru kediler gelişme ve büyüme çağında olduğundan dolayı bakımları da özen istemektedir. Yavru kedilerin sütten kesildikten sonra beslenmesinin nasıl olacağını merak ediyorsanız “ Yavru Kediler Nasıl Beslenir?” yazımızda merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz.
Kediler Ne Zaman Sütten Kesileceği Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları
Kediler Emzirmeyi Ne Zaman Bırakır?
Yavru kediler anne kedileri en az 2 ay kadar emzirmektedir. Tabi bu emzirme süresi yavrunun anneyle geçirdiği vakte göre değişir. Yavru kedi anne kediden ayrılmamış ise emzirmeye 3 - 4 aylık olana kadar devam eder. Yavru kediler anne kedileri emzirmeyi kendiliğinden bıraktığı için net bir süre verilmemektedir.
Kedileri Sütten Kesmek İçin Ne Yapılır?
Yavru kediler anne kediden yeterli kadar süt emdikten sonra, zaman içerisinde emme miktarını azaltmaya başlamaktadır. Bu dönemlerde yavru kedinin anne kediden süt emmesini kesmek için takviye olarak kuru mamalara geçiş yapılır. Anneden süt emmeye devam etmesine ek olarak kuru ve yaş mama takviyesi yapılır ve bir süre sonra yavru kedi anne kediden süt emmeyi keser.
Yavru Kediler Ne Zaman Sahiplendirilir?
Yavru kedilerin sahiplendirilmesi 3 aylık oldukları zaman yapılmalıdır. Yavru kediler 3 aylık olana kadar hem annesi ile vakit geçirmeli hem de anne sütü ile beslenmelidir. Bundan dolayı 3 aylık olduktan sonraki zamanda annelerinden ayrılmaları daha uygundur.
Yavru Kedinin Sütten Kesildiği Nasıl Anlaşılır?
Yavru kedilerin sütten kesildiği kuru mama yemeye başlamasından ve anne kediyi eskisi kadar emmeyişinden anlaşılmaktadır. Çünkü yavru kediler anne sütünde doyuma ulaştığı zaman, emdikleri süt onlara yeterli gelmez. Gelişimlerine devam edebilmeleri için de yavru kedi kuru mamalarına geçiş yapılmalıdır.
Web sitemiz de bir çok ürün grubu hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
İrem KAPLANER
İçerik Editörü