Kediler neredeyse hepimizin sevdiği sevimli canlılardır. Kediler hakkında merak ettiğimiz ve kafamızı kurcalayan cevabını merak ettiğimiz sorular olabilmektedir. Bu sorulardan biri de kedilerin etrafımızdaki dünyayı nasıl bir gözle gördüğü sorusudur. Bugün bu merak edilen soruyu sizler için detaylı bir şekilde cevaplamaya çalışacağız. Hazırsak içeriğimize başlayalım.
Kedilerin etraflarını nasıl ve hangi gözle gördükleri her zaman bizler için bir merak konusu olmuştur. Öyle ki grafik tasarımcı olan Nickolay Lamm bu konuya cevap aramak için 3 farklı uzmana danışarak bir hipotez geliştirmeye çalışmıştır. İnsanlar ve kedilerin görüşlerinde yatan temel farklılığın sebebi göz içerisinde bulunan retinadır. Gözde olan retina ışığa duyarlı olan hücreleri (fotoreseptörler) içerisinde bulunduran ve gözün arka tarafında yer alan bir tabaka kısımdır. Işığa duyarlı olan hücreler yani fotoreseptörler gelen ışık dalgalarını birer elektrik sinyaline dönüştürebilmektedir. Dönüştürüldükten sonra siniri hücreleri tarafından işlendikten sonra beyne gönderilir ve sonuç olarak bu olay görüntü olarak algılanmaktadır. Genel ve yaygın olarak bilinen 2 tip duyarlı hücre bulunmaktadır. Bilinen adlarıyla koni ve çubuktur. Koni tipi hücreler renk algılarından ve gündüz görüşlerinden sorumlu olan kısımdır. Çubuk hücreler se gece görüş kısımlarından ve çevresel görüşlerden sorumlu olan taraftır. Kediler ve köpeklerde oldukça fazla miktarda çubuk reseptörü bulunmaktadır. Az olan ise koni reseptörleridir. Biz insanlarda ise bu durum tam tersi şekilde olmaktadır. İnsanlar gündüzleri çok daha iyi bir görüşe sahiptir ama gece olduğu zaman o kadar da iyi bir görüşe sahip değilizdir. Kediler ise çubuk reseptörler sayesinde gece karanlıkta harika bir görüş yeteneğine sahiptir. Ama kediler de renkleri algılama ve ayırt etmede pek başarılı değildir.
Görüş alanını kısaca tanımlamak gerekirse gözlerin belirli olan bir noktaya sabitlendiği zaman o sırada ne kadar kısımlık bir alanı algılayabildiğidir diyebiliriz. Ayrıca sadece düz olarak ileriye bakıldığı zaman değil, aynı zamanda da bir noktaya bakıldığında algılanabilen şeyler görüş alanına dahil edilmektedir. İnsan görüş alanı yaklaşık olarak 180 derece olarak tahmin edilmektedir. Kediler ise bizden biraz daha geniş bir görüş alanına sahiptir. Kediler daha geniş görebilmektedir.
Görsel keskinlik ya da duyarlılık algılanan görüntünün ne kadar temiz olduğuyla alakalı olan bir durumu ifade eder. Bir insanın ortalama olarak görsel keskinliği 20/20 şeklinde olduğu bilinmektedir. Kedilerin görsel keskinliği/duyarlılığı ise 29/100 ve 20/200 aralarında değişiklik göstermektedir. Buna göre bir kedinin, bir insanın yaklaşık 60 metre uzaklıktan net görebildiği gibi görebilmesi için cisme yaklaşık olarak 6 metre uzaklıktan bakması gerekir. Kedi bir insana göre daha bulanık görebilmektedir.
İnsanlarda trikomatik görüş bulunmaktadır. Bu görüş 3 temel rengin algılanmasına yarayan koni hücrelerine sahip olmak demektedir. Kırmızı, mavi ve yeşil temel renklerin algılanmasını sağlar. Kedilerin de trikomatik görüşüne sahip olduğu düşünülmektedir ve renkleri görebildikleri tahmin edilmektedir. Ama kedilerin görüşü insanların görüşünden biraz daaha farklıdır. Kedilerin renk algısının renk körü olan bir insanın renk algısına yakın olduğunu söyleyebiliriz. Kediler yeşil ve mavi tonlarını görebilmektedirler. Ama pembe ve kırmız renk tonları kafalarını birazcık karıştırabilmektedir. Pembe ve kırmızı renk tonlarını kedilerin daha yeşilimsi gördüğü düşünülmektedir. Mor renk ve tonlarını ise kedilerin mavinin bir tonu olarak gördüğü düşünülmektedir. Yaygın olarak yanlış bilinen durum ise kedilerin renklerin anlayamadığı ya da sadece gri tonlarını görebildikleri yönündedir. Ama sonuç olarak kedilerin insanlar kadar renk ve renk tonlarının doygunluğunu anlayamadığı bilinmektedir. Bizler yemyeşil bir doğa harikası gördüğümüz zaman büyülenebiliriz ama muhtemelen o manzara kediler için pek bir şey ifade etmeyecektir.
Kediler yakınında olan ya da yakınlaştıkları nesneleri net ve iyi bir şekilde görebilmektedir. Bu durum avlanmaları sırasında oldukça işe yaramaktadır. Ama aynı durum uzak oldukları nesne için geçerli değildir. Kediler uzakta olan nesneleri iyi göremezler çünkü kedilerin miyop olduğu düşünülmektedir.
İnsanlar gündüz vakitlerinde ya da genel anlamda kedilerden daha iyi görüşlere sahiptir. Ama kedilerin bizleri görüş anlamında geçtiği bir durum vardır. O durumda biz gece net göremezken kedilerin gece görüşlerinde bizden çok daha net görmesidir. Kedilerin göz yapısı az miktarda olan ışığı bile çok iyi değerlendirip daha iyi bir görüş sağlamaktadır. İnsanların görüşünün iyi olması ve daha iyi görebilmesi için ihtiyacı olan ışık şiddetinin 6’ 1’iyle kediler bizden çok daha iyi görebilmektedir. Bunun sebebi ise kedilerin retina kısmının arkasında Tapetum adıyla bilinen bir yapının olmasıdır. Tapetumun işlevi ise içerisinde bulunan hücrelerin aynı bir ayna gibi gelen ışığı geri yansıtmasıdır. Bu işlem sayesinde gelen ışık çubuk ve koni hücrelerinden 1 değil 2 kere geçmiş olmaktadır. Ve bu sebeple geceleri kedilerin gözleri parlamaktadır. Gözlerinin parlamasının sebebi ise Tapetum tarafından gelen ışığın geri yansıtılmasından dolayıdır. Düşünülenin aksine kedilerin gözlerinde ışık kaynağı bulunmamaktadır. Bu sebepler doğrultusuna biz gece hiç net göremezken kediler geceleri oldukça net bir görüşe sahiptir.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
İrem KAPLANER İçerik Editörü
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.