Kedi Piresi
Kedi pireleri kediler arasında sıkça görülen bir türdür. Kediniz dışarıya çıkıp eve geri dönüyorsa pire kapma ihtimali daha yüksektir. Ama kediniz evden çıkmıyor ya da yüksek katlarda oturuyor olsanız bile kedinize pire bulaşabilir. Pireler ayakkabı yoluyla bile taşınabilir. Kedi piresi, genel olarak bakıldığı zaman basık şekilde görünen, vücut yapıları sert hale gelmiş olan ufak ve koyu siyah, kahverengi renkteki bir böcek türü olarak bilinmektedir. Kedi piresinin bir diğer adı ise Ctenocephalides Felis olarak bilinmektedir. Kediler kendilerini iyi temizleyen hayvanlar olduklarından dolayı pirelere yakalandığını anlamak bizler için zor olabiliyor. Kedi pirelerinin uzunluğu 1-2 mm'dir ve kedinizi tararken kedi pirelerini fark etmeniz kolaydır. Pireler sıcak ve nemli ortamı sevip orda gelişebildikleri için kedilerin tüylü vücutları pirelerin gelişimi için uygun bir yerdir. Yaz ayları pirelerin en çok olduğu ve geliştiği dönemdir.Kedi piresinin dünya çapında yaygınlığı bilinmektedir. Ve Türkiye çapında da en yaygın olarak görülen bir pire çeşidi olarak bilinmektedir.
Kedide Pire Olduğu Nasıl Anlaşılır?
- Kediniz pirenin olduğu bölgeyi sürekli olarak kaşıma isteği duyacaktır. Bu sayede onu tararken ya da kaşıdığı yere bakarken fark edebilirsiniz.
- Eğer kedinizin pire alerjisi varsa cildinde kabuklanma, kırmızı ve ağrılı bölgeler oluşur. Bu bölgelere bakarak pirelendiğini anlayabilirsiniz.
- Kedinizin tüylerini kontrol edin ve herhangi bir hareket varlığının olup olmadığına bakın ve sonra o bölgeyi kontrol edin.
Kedi Pirelerinin Beslenmesi
Kedi pireleri diğer türlere oranlara daha fazla üreyebilmektedirler. Kedi pirelerinin yaşam döngüsü, tam bir metamorfozdur.
Kedilerin pire evreleri şu şekildedir;
- Yumurta Evresi
- Larva Evresi
- Pupa Evresi
- Yetişkin Evresi
Kedi pirelerinin hayatları yaşadıkları ortamın nem ve sıcaklığına göre değişiklik göstermektedir. Yaşam döngüleri 1 – 2 buçuk aya kadar sürebilir. Artık yetişkin olan pireler kedinin üstünde dişi erişkin olan kedi pireleri, yeni yumurtaları üretmek adına taze kana gereksinim duyarlar. Ve ihtiyaçlarını konaktan giderirler.
Kediye Pire Nasıl Bulaşır?
Kedi pirelerinin sayıları haftada yaklaşık 2000 bine kadar ulaşabilmektedir ve bu duruma erken müdahale edilmezse ciddi sağlık sorunları yaşanabilir. Kediniz dışarı çıkıyorsa dışardan pire kapma olasılığı yüksektir. Kedinize bulaşan pirenin cinsi kum piresi ise işiniz biraz daha zor ve karmaşık bir hal alabilmektedir. Ama kum piresinden de kurtulmak elbette mümkündür.
Kedi Piresinin Taşıdığı Hastalıklar Nelerdir?
Kedi piresi kökenli olan rahatsızlıkları listeleyelim.
- Mikrofilariyal rahatsızlık Acanthocheilonemal reconditum – kedi piresinden dolayı köpeklere geçebilmektedir.
- Pire ısırıklarından kaynaklı olan mürin tifüsü
- Dipetalonema Reconditum: Kedi pirelerinden dolayı köpeklere taşınabilen parazitik kurtlara denir.
Şimdi dünya çapında kedi piresinden dolayı oluşabilecek hastalıklara bakalım.
- Bartonelloz: Kedi piresi ya da sıçan ısırmalarından dolayı insanlara kolaylıkla geçebilmektedir.
- Tifüs: Pireden kaynaklanan mürin tifüsü adıyla da bilinen bu hastalıkta ise pire ısırması sırasında bakteri vücuda girdiği zaman enjekte olan pireden gelen ya da ısırılan yerin tırmalanması sonucunda gelen bakteriler bakımından taşınabilmektedir.
Kedi pireleri, hayvan ya da insan konağından kan emme süreçleri aşamasında veya kontamine olan dışkılardan enfeksiyon hastalıklarını taşıyabilmektedirler.
Kedilerde Pire Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi sürecine başlamadan önce panik yapacağınız ya da korkmanız gereken bir durum olmadığının farkına varmalısınız. Bu her hayvanın başına gelebilecek bir süreçtir. Tedavisi olan ve yapılabilen bir hastalıktır. Öncelikli olarak yapılması gereken şey ise bir pire damlası alarak kedinizin ense kısmına uygulamanızdır. Kedinizin ense kısmına damlayıcı iyice yedirmeniz gerekmektedir ve ulaşamayacağı bir yer olmalıdır. Eğer kendiniz yapamazsanız hemen veteriner hekiminizi arayanın ya da en yakındaki veteriner kliniğine giderek profesyonel kişilerden yardım isteyin.
Kediye İlaç Verilmesi
Bu işlemi genelde evde tek başınıza yapmamalısınız. Oluşabilecek kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Dikkat isteyen bir işlemdir ve profesyoneller tarafından yapılmalıdır. Pire damlasının etkisi yaklaşık olarak 3 ay sürmektedir. Pireler kedileri ısırdıklarında ölerek, 24 saat içerisinde kediler pirelerden kurtulmuş olacaktır. Pireler öldükten sonra ise kedinizi yıkamanız gerekmektedir. Dikkat etmeniz gereken bir durum ise her kediye pire damlası yapılmamaktadır.
Doğal Olan Yöntemlerle Kedi Pirelerinden Kurtulmak
Veteriner hekimlerin önerdiği ilaçlar ve yaptığı tedaviler, kedilerin pirelerden kurtulmasının her zaman en kesin yoludur. Ama kedi piresi için ev ortamlarında yapılacak olan doğal yöntemler de bulunmaktadır. Kedilerin pirelerden kurtulması için kullanılan pire damlaları, pire tozu gibi ürünler ne kadar pire savar olarak gözükse de birer kimyasallardır. Bunlar kedilerin üzerine döküldüğü zaman bazı zararlarının ortaya çıkacağını söyleyebiliriz. Kedinizde bu kimyasalları kullandığınızda alerjik reaksiyonlar baş gösteriyorsa, veteriner hekiminize danışarak ve onun bilgisinde doğal yolları da denemekte faydalı olacaktır.
Mesela kedilere uygulanan damla tedavisi yapıldıktan sonra kedinizin dökülen bu damlayı yalama riski oldukça yüksektir. Bu durum ise kedinizin zehirlenmesine ya da ölmesine bile neden olabilir. Kedilere uygulanan damlalardan sonra dikkatli olunmasında fayda vardır. Ev ortamlarında kedileri pirelerden kurtarmak için yapılan doğal yollar işe yaramadığı veya verimsiz olduğu zaman, kısa sürede veteriner hekiminize başvurun ve kediniz için gerekli aşıları yaptırın. Şimdi gelin bu doğal olan yöntemlerin neler olduğunu listeleyelim.
Pire Tarağı Yardımıyla Kedi Piresi Temizlemek
Pire tarağı yardımıyla kedilerin piresi kolay bir biçimde yere dökülmektedir. Ancak bu metot çok tavsiye edilmemektedir. Pire tarağının daha verimli kullanılması isteniyor iseniz; sirke ile tarağın kullanılması gerekir. Burada dikkat etmeniz gereken şey ise kedinin cildine zarar verilmemesidir. Bir başka kullanım metodu ise sirke, pire tozu, pire damlası tedavisi sonrasında vücut üzerinde kalan ölü pirelerin düşürülmesi adına tercih edilen diğer metottur.
Sirke İle Kedi Piresinin Temizlenmesi
Pire temizliğinin en etkili ve en doğal yöntemi sirke olarak bilinmektedir. Sirke, beta- karoten maddesiyle bakterileri öldürücü özelliğe sahiptir. Asıl konu, sirkenin yapısında yer alan beta- karoten pirelerin panzehiri şeklinde tanımlanabilir. Pireleri temizlemek adına ilk önce sprey şişesi bulmanız gerekmektedir.Sprey şişesine sirke doldurulduktan hemen sonra kedinin bütün vücuduna dikkatli bir şekilde kedi tedirgin olmadan sıkılması gerekir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise kedinin kendisini yalamasını engellemektir. Bundan dolayı da fazla kullanılmaması gerekmektedir. Ayrıca kedinizin genellikle dolaştığı, yattığı yerlere sıkmanızda da fayda var. Hem mevcut pireyi temizler hem de kedinizin üzerinde eğer varsa düşen parazitlerin temizlenmesini sağlar.
Pire Tasması Kullanmak
Alanında uzman veteriner hekimlerin tavsiyesine ve önerilere dayanarak; kedilerde pire ile mücadelede pire tasması kullanımını öneriyoruz. Pire damlası ve pire tozu kadar etkili olmasa da kedinizin rahatlamasını sağlayacaktır. Sürekli bahçeye ve sokağa çıkarılan ev kedilerinde tedbir amaçlı da kullanılmaktadır. Pire tasmalarının üstünde pireleri bayıltmak adına üretilen, ağır fosfor maddesi bulunmaktadır.
Pire Tozu Kullanımı
Veteriner hekimler bakımından; pire tozu tedavisinin yanlış olduğu söylense bile yaramaz olmayan ve sakin kedilerin pireden arınması adına kullanılan tedavi metotlarından birisidir. Genel olarak pire damlasından sonra gelen bu tedavinin, kedilerin üstüne serpile ve toz ismi verilen ilaç taneciğinin, pireleri öldürmesi ile sonlanan pire temizleme metodudur. Sadece yaramaz olmayan ve sakin kedilerde kullanılmasının nedeni; bu tozların zehirli olmasıdır. Eğer kediler vücutlarının üstünde pire tozu bulunurken yalarlar ise zehirlenebilirler. Bu tedavi neticesinde zehirlenen kedilerin oranının pek fazla olduğunu söylemek mümkündür. O yüzden bu yöntemin pek yapılmasını önermiyoruz ve eğer bu yöntemi kullanacaksanız çok dikkatli olmanız gerekmektedir.
Yavru Kediye Ya Da Hamile Olan Bir Kediye Pire Damlası Uygulanır Mı?
Yavru kedilerin de pirelerden kurtulması mümkündür. Bunun pek çok yolu bulunur ama yavru bir kediye pire ilacı kullanılması genel olarak tavsiye edilmez ya da önerilmez. Yavru kedilerin annesi yanında ise ve sürt emiyor ise anneye pire ilacı uygulamak yeterli bir seçenek olacaktır. Çünkü yavru kedi yeni doğmuşsa pire ilacını direkt şekilde bünyesi kaldırmayacaktır. Kedi, yavruysa ve annesi yanında yoksa kedinin sağlık vaziyeti kaç aylık olduğu gibi unsurlar çok mühimdir.
Hamile kedilerin ise durumlarına göre farklılık gösterebilir. Hamile kediye pire damlası yapılması için gebeliğin kaçıncı haftasında olduğunun bilinmesi çok önemlidir. Doğuma yakın olarak pire damlasının yapılması pek önerilmemektedir. Ancak yeni başlayan hamilelik adına kediye pire ilacı uygulanabilir. Elbette pire damlası yapılacak olan kedinin sağlık vaziyeti oldukça önemlidir. Veteriner hekiminize göstermeden yapılacak pire damlası uygulaması bu vaziyette alınacak risk değildir. Veteriner hekiminize danışmayı unutmayın.
Pirelerin Kedilere Verdiği Zararlar Nelerdir?
Pireler özellikle yaz aylarında artış göstermekte ve birçok canlıya bulaşmaktadır. Halk arasında genellikle pirelerin kedilerin kaşınmasına sebep olduğu düşünülmektedir. Kaşınma pire belirtisinden biri olsa da pirelerin kedilere verdiği daha büyük zararlar vardır. Pireler kedilere kaşıntıdan ziyade hastalıklar da bulaştırmaktadır. Pirelerin kedilere hangi hastalıkları bulaştırdığına bakalım.
Tenya
Tenya kediler için önemli sağlık tehdidi oluşturan bir parazit türüdür. Tenyalar pireler yardımıyla bulaşmaktadır. Pireler kedilere iç parazit ve tenya bulaştırır. Tenya özellikle yavru kediler için ciddi sağlık sorunları ortaya çıkartır. Bundan dolayı kedilere parazit ve pireler için ilaç uygulanırken mutlaka dış ve iç şeklinde yaptırılmalıdır. Çünkü dış parazit ve pireler, iç parazit sorunlarına olanak sağlamaktadır.
Anemi (Kansızlık)
Pireler kan emici canlılar olduklarından dolayı, kedilerin vücutlarında uzun süre barınmaları durumlarında kedilerde kansızlığa sebep olurlar. Pirelerin kedilerde kansızlığa yol açması yavru kediler için büyük sorunlar oluşturur. Pirelerin kedilerde kansızlığa sorunlarına sebep vermesi, diğer hastalıklara olanak sağlar. Kedilerde solgun renk ve beyaz diş etleri görünümü kansızlığa işaret etmektedir.
Yara Oluşumu
Pireler kedilerin vücutlarında olduğu zaman aşırı kaşıntıya sebep verirler. Kedilerin kendini gün içerisinde devamlı kaşımasından dolayı tüyler ciddi anlamda dökülmeler meydana gelir. Tüylerinin dökülmesinden sonra ise kaşımalarından dolayı cilt yüzeylerine ciddi zarar verirler. Kedilerin ciltlerinde pire ve kaşınmaktan dolayı yara oluşması durumlarında, bu yaralar enfeksiyonlara yol açar. Kedilerin enfeksiyon olması da sağlıkları ciddi anlamda kötü etkiler.
Pire Alerjisi Sorunu
Pireler kedileri ısırarak ve kanlarını emerek hayatta kalmaktadır. Pireler kedileri ısırdıkları zaman salyaları direk olarak kedilerin kanlarına karışmaktadır. Kedi alerjik bir bünyeye sahip olduğu zaman ve pirenin salyasında bulunan proteinlerden dolayı kedilerde pire alerjisi oluşmaktadır. Kedilerde meydana gelen pire alerjisinden kaynaklı olarak, kaşınma durumlarında büyük artış meydana gelir. Kedilerde kaşınmanın artması ile de tüylerde dökülme ve yaralar meydana gelir.
Piler kedilerin vücutlarında oldukları süre boyunca yukarıda sizlere bahsettiğimiz hastalıkları kediler bulaştırırlar. Kedilere bulaşan hastalıkların her biri onların sağlıkları kötü bir şekilde etkiler. Bu sağlık sorunları kedilerin yaşam kalitesini düşürdüğü gibi, ölüme kadar birçok soruna sebep olmaktadır. Kedinizin sağlığında bir sorun olmadan yaşamına mutlu bir şekilde devam edebilmesi adına düzenli şekilde iç/dış parazit ilaçlarını yaptırmalısınız. Ayrıca kedilerin sağlıklı ve mutlu yaşamı olması için diğer aşılarını da mutlaka yaptırmanız gerekir. Kedilerin aşıları hakkında ve aşı fiyatları hakkında detaylı bilgileri öğrenmek için Kedi Aşı Fiyatları blog yazımıza bakabilirsiniz.
Kedi Pireleri İnsana Geçebilir Mi?
Kedi piresi genel olarak insanlara geçmemektedir. Pireler, kedilerin kendi sıcaklık derecesiyle ilgilenmektedir ve bu yüzden insanları fazla ilgi çekici bulmazlar. Ancak kediye bulaşan pire; daha önceden dediğimiz gibi kum piresi ise kişiye de bulaşabilir. Kimi pire türleri insanları da seçmektedir. Isırıkları cilt üstünde belirgin kızarıklara neden olabilir. Devamlı kaşınma vaziyeti yaşanabilir ve çok sıklıkla çoğalırlar. Genel olarak gece uyurken, bacaklardan beslenmeyi tercih eden pirelerden kurtulabilmek adına yapılması gereken 6 değişik olay bulunur. Bunlar şı şekildedir;
- Eczaneden pire ilacı almak,
- Eczaneden eve sıkmak üzere pire spreyi almak. bu metotla pireler hemen ölür ve çok fazla dağılmaya engel olur.
- En kesin çözüm ise ilaçlama şirketleri ile irtibata geçip, evin ilaçlatmaktır.
- Her çeşit ilaçma sonrasında ilaçlama yapılacak bölgeden biraz uzakta kalmak ilacı solumamak gerekmektedir.
- Kedi pireleri insana geçerse farkedilmesi, kediye göre daha basittir. Kaşınma ve gıdıklama şeklinde his oluşturmaktadır.
- İnsanlar, kediler gibi tüylü olmadığından ötürü deri üstünde pireleri görmek mümkündür.
Pire Damlası Kaç Saatte Etkisi Ne Zaman Göstermektedir?
Pire damlası genellikle 24 saat içinde pireleri yok etmektedir. Pire ilacının doğru uygulandığından emin olunması ve kedinin yalayamadığından emin olunması gerekmektedir.
Kedileri Pirelerden Kurtarmak İçin Ne Yapılır?
Tüy yumağı dostlarımız olan kedilerimizi pirelerden kurtarmak için en net ve kesin olan 1 yöntem vardır. Bu yöntem ise veteriner hekimler tarafından kedilere uygulanan dış parazit ilaçlarıdır. Pireler kedilerin sağlığına ciddi anlamda zarar veren parazit türlerinden biridir. Kedinizi pirelerden korumak adına veteriner kliniklerinde damla ya da ilaç uygulamasını düzenli bir şekilde yaptırmalısınız.
Kedi pirelerinden ve diğer pire türlerinden kesin ve sağlıklı bir şekilde kurtulmak istiyorsanız yapmanız gereken tek şey uzman bir veteriner hekimden ya da veteriner kliniklerinden gerekli yardımları ve tedaviyi almaktır. Kedi pireleri söylediğimiz gibi oldukça zor ve acı veren parazitlerdir. Bu yüzden veteriner hekimlere başvurmak hem kişinin kendi sağlığı için hem de kedinizin sağlığı için oldukça önemlidir. Veteriner hekimlerimizden profesyonel yardım istemeyi unutmayın böylesi daha sağlıklı olacaktır.
Kedi Piresi ve Tedavi Yöntemleri Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları
Kedilerde Pire Nasıl Yok Edilir?
Kedilerin pireden kurtulması için en etkili uygulama veteriner hekimler tarafından yapılan damladır. Kedilere pireler için uygulanan damla işleminden sonra, kedinizi pirelerden korumak için pire tasması kullanabilirsiniz.
Kedim Pirelendi Ne Yapmam Lazım?
Kedinizde pire çıkması durumunda yapmanız gereken ilk şey veteriner hekime gitmektedir. Veteriner hekimler kedilerin pirelerden kurtulması için ense kısımlarından damla uygulaması yapar. Eğer gün içerisinde veteriner kliniğine gitmek için uygun değilseniz, evde sirke ve su karışımı hazırlayıp kedinize sıkabilirsiniz. Bu tam kalıcı bir yöntem olmadığından en kısa sürede kediyi veteriner kliniğine götürmelisiniz.
Kedi Piresi İnsana Geçer Mi?
Kedilerde olan pireler insanlar geçemez. Kedilerde olan pire kum cinsi bir pire ise insanları ısırmaktadır. Ama kedilerde olan pireler insanların vücutlarında yaşayamaz.
Kedi Piresi Nasıl Anlaşılır?
Kedilere bulaşan pireler küçük canlılardır. Pireler ufak boyutlara koyu siyah/kahverengi tonlarına sahiptir. Kedinize bulaşması durumlarında eğer kedinizin tüy rengi açık ise daha kolay bir şekilde pireleri fark edersiniz. Pireler uçamaz ama zıplayabilirler.
Pire Damlası Fiyatları Nelerdir?
Pire damlası fiyatı günümüzde 30-75 TL aralığında bir fiyata satışa sunulmaktadır.
Pire İlacının Süresi Ne Kadar?
Pire ilacının etki süresi kedi damlasının markasına göre değişiklik göstermektedir. Bununla beraber ortalama bir süre vermek gerekirse yaklaşık 3 aydır. 3 ayda bir düzenli pire damlası yapılması önerilir ve gerekmektedir.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
İrem KAPLANER
İçerik Editörü