Bugünkü yazımızda sizlere kedilerin çok sevdiği ve yemek için adeta çıldırdıkları bir üründen bahsedeceğiz. Bugünkü yazımızda sizlere Kedi Nanesini anlatacağız. Kedilerin bu kadar severek yediği ve yedikten sonra biraz çıldırdıkları kedi nanesinin ne olduğunu ve nasıl kullanılması gerektiğini anlatmaya başlayalım.
Kedi nanesinin kökenleri Akdeniz ve Kuzey Amerika’ya dayanmaktadır. Popüler olmasıyla birlikte Avrupa ve Kuzey Amerika’da da yetiştirilmeye başlanmıştır. Nane familyasına dahil olan ve mevsimlik yetiştirilen bir bitki olarak bilinmektedir. Ballıbabagiller (lamiaceae) familyasına dahil bir bitkidir. Kedi nanesinin yabancı olarak bilinen adı ise Capnip’tir. Kedi nanesi adını almasının sebebi ise kedilerin bu bitkiyi yemeyi çok seviyor oluşundan kaynaklanmaktadır. Kedi nanesi bitkisinin ana maddesi ve bileşeni nepatalakton’dur Nepatalakton ise kedi nanesinin gövdelerinin, yapraklarının ve çiçeklerinin üretilmiş olduğu koku ve yağ aromasına denmektedir. Kedilerin sevmesini ve ilgisini çekmesine yarayan şey ise bu aroma olarak bilinmektedir. Bilinene göre nepatalakton kedilerde çiftleşmeyle bağlantılı olan feromonun etkisine oldukça benzer bir etkiyi taşımaktadır. Bu sebeple de kedilerin oldukça ilgisini çekmektedir.
Kedi nanesinin ne olduğundan bahsettiğimize göre birazda kediniz üzerindeki etkilerinden ve kediniz için nasıl kullanmanız gerektiği hakkında bilgi verelim ve devam edelim.
Kediler genel olarak bakıldığı zaman kedi nanesini yedikten sonra olduklarından daha farklı hallerde ve tavırlarda oldukları gözlemlenmiştir. Bunun sebeplerinden bir tanesi ise nepatalakton maddesinden yayılan kokuların kedileri kendine çekmesinden kaynaklanmaktadır. Kedilerin hal ve hareketleri kediler arasında değişiklik göstermektedir. Ama kedi nanesini yedikten ya da kokladıktan sonra normal halinden çok daha farklı olacağına hiç şüpheniz olmasın. Bazı kedilerin kedi nanesinden sonra daha sevecen bir yapıda, uysal, kendini sevdiren ve oradan oraya yuvarlanıp oyun oynamak gibi sevecen ve tatlı bir hale gelebilmektedir. Bazı kedilerde ise gevşeme hali, hayatı sorgular gibi bir yere odaklanabilirler, olduğundan daha hırçın olabilir ve oldukça bol miktarda miyavlaya biliriler. Kedi nanesini kediler üzerinde bir diğer etkileri ise evin içerisinde sürekli bir yere sıçrayabilirler ve evin içerisinde olmayan ya da bizim göremediğimiz avlarının peşinden koşup sizi hayrete düşürebilirler.
Korkmanızı gerektirecek bir durum yoktur çünkü kedinizin bu çılgın davranışları 10 – 15 dakika gibi bir süre sonra son bulacaktır. Kedi nanesinin etkisi fazla uzun sürmez kısa süreli bir etkidir. Nanenin içerisinde var olan ve kedilerin reaksiyonunu tetikleyen maddeye kediler alıştıktan sonra etkisi bitmektedir. Etkisi geçtikten sonra kediniz normal haline dönecektir. 1 saat bir süreden kediniz tamamen normal davranışlarına döner ve tekrardan kedi nanesi yemek isteyebilir.
Kedi nanesinin kedilere bir zararlı etkisi, yan etkisi ya da bağımlılık yapıcı bir etkisi bulunmamaktadır. O yüzden güvenli ve rahat bir şekilde kedinize verebilirsiniz. Kedi naneli oyuncaklar, taze kedi nanesi ve kedi nanesi spreyleri bulunmaktadır.
Bazı kediler gözlemlendiği üzere kedi nanesine karşı bir tepki vermemektedir. Bu durumun kalıtsal olduğu düşünülmektedir. Yaklaşık olarak kedilerin %30’luk bir kısmının kedi nanesine tepki vermediği gözlemlenmiştir. Bazı kedilerde kedi nanesinden etkilenmelerini sağlayacak olan koku reseptörleri bulunmamaktadır. Bu yüzden kedi nanesine bir tepki vermezler. Yavru kediler ise 6 aylıktan sonra kedi nanesine tepki vermeye başlamaktadır.
Kedi nanesinin birçok çeşidi satılmaktadır. Sprey olarak alıp sevdiği bir oyuncağa ya da tırmanma direğine sıkarak egzersiz yapmasına ve rahatça oynamışına yardımcı olabilirsiniz. İçerisinde kedi nanesi bulunan oyuncaklardan da alabilirsiniz. Ama burada dikkat etmeniz gereken durum kedinizin kedi nanesine ulaşmak için oyuncağı ısırıp patlatmaması gerekmektedir. Kedi nanesi toz, damla ve yağ halinde de satılmaktadır. Kullanım açısından sizin için en iyisi hangisi olacaksa onu kolaylıkla alabilirsiniz.
Kedi nanelerini birçok yerden kolaylıkla alabilirsiniz. Veteriner kliniklerin, petshoplardan ve internet üzerinden kolayca alımını yapabilirsiniz.
Evet kedi nanesini kendi evinizde yetiştirebilirsiniz. Yetiştirmesi kolay ve sorunsuz bir bitkidir. Kışın çok sert ve soğuk olan zamanlar haricinde geri kalan mevsimlerde kolayca yetiştirebilirsiniz. Kedi nanesi otunun fidesini ya da tohumunu alabilirsiniz. Tohumu büyük ve geniş olan bir saksıya ekmeniz gerekmektedir. Saksının altının delikli olması daha iyi olacaktır. Tohumları toprağa ekerken çok bastırmamaya özen gösterin. Ektikten sonra sulama işlemini toprak nemli kalacak şekilde yapabilirsiniz. Fazla sulu olmamasına dikkat edin. Saksınızı çok fazla güneş görmeyen bir yerde tutmanız daha iyi olacaktır. (Yarı gölge olan bir yer idealdir.) Çiçek açması gereken bahar aylarında ise gündüz vakitlerinde güneş göreceği yerlere bırakabilirsiniz. Kedi nanesinin yaprakları olgunlaştığı zaman çeşitli şekillerde kedinize verebilirsiniz. İsterseniz kopardıktan sonra kurutup verebilirsiniz isterseniz de yaprakları kopardıktan sonra direk verebilirsiniz ya da saksınızı kedinizin ulaşabileceği ve yiyebileceği bir yere de koyabilirsiniz.
Kedi nanesinin etkileri aslında birden fazladır. Kediniz o anda bir enerji patlaması yaşarken ve etrafta çılgınca dolaşırken hem farkında olmadan egzersiz yaparlar hem de bu durum onları mutlu etmektedir. Çoğu kişi kedilerin bu durumda kafalarının iyi olduğunu düşünmektedir ama kedi nanesi öyle bir bitki değildir. Kediniz o an sadece mutludur. Kedi nanesini eğitim sırasında bir ödül olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca kedi nanesi kedinizin gevşemesini, rahatlamasını sağlar ve bazen de psikolojisine iyi gelmektedir.
Yazımızın bitirmeden önce size küçük bir uyarıda bulunalım. Kedi nanesi kullanırken dikkat etmeniz gereken tek durum fazla miktarda vermemenizdir. Bu durum kedinizin midesinin ağrımasına ve hazımsızlık durumu oluşmasına yol açacaktır. Onun dışında herhangi bir sorun yaşamazsınız. Size ve kedi nanesini verdiğiniz kedinize bol eğlenceli bir gün dileriz.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
İrem KAPLANER İçerik Editörü
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.