Hint Bülbülü Estrildidae famailyasına dahil olan ve ağaçlarda doğal ortamlarda yaşayabilen bir kuş türü olarak bilinmektedir. Bu kuş türünün ana vatanı Avusturalya’dır. Ülkemizde Hint Bülbülü adıyla bilinen bu kuş türünün bir diğer adı ise Zebra İspinozu olarak bilinir. Avusturalya ve Orta Asya bölgelerinde bu kuş türlerinin sürü olarak doğal ortamlarında hayatlarına devam ettikleri görülmüştür. Doğal ortamlarında genelde suya yakın olan ormanlık alanlarda yaşadıkları görülmüştür. Sürüyle uyum içinde yaşarlar. Hint Bülbülleri son dönemlerde evde beslenen evcil hayvanlar arasında yerini almıştır. Bunun sebeplerinin sosyal canlılar olmalarına, güzel/tatlı seslerine, sevimli olmalarına ve renkli güzellikteki tüy yapılarına bağlayabiliriz. Minik bir boyuta sahip ama bir o kadarda tatlı olan Hint Bülbülleri hakkında genel bilgiler aktarıp, bu canlıları tanıtmaya çalışacağız.
Hint Bülbülleri yapısal olarak küçük türlerdir. Boyları 10 – 11cm arasında değişiklik göstermektedir. Ağırlıkları ise 12 gram kadar olmaktadır. Fiziksel olarak en bilinen ve ayırt edici özellikleri göz altı kısımlarında bulunan tıpkı bir gözyaşına benzetilen siyah desendir. Bir diğer ayırt edici özelliği ise kuyruk kısımlarından ya da sırt bölgesindeki kısımlarda zebra deseni gibi siyah/beyaz desenlerin bulunması onların en dikkat çekici fiziksel özelliklerinden bir tanesidir. Bu desenlerinde dolayı Zebra Finch olarak da bilinmektedir. Hint bülbüllerinin ayak renkleri turuncu ya da sarı tonda olmaktadır. Göz renkleri ise kırmızı tondadır.
Uysal, sakin ve sevecen bir yapıya sahip bir kuş türüdür. Evde geçirirken onla konuşmanız ve sohbet etmeniz hoşlarına gidecektir ve oldukça mutlu olacaktır. Sosyal bir yapıya ve karaktere sahiplerdir. Hint bülbülü cinsi kuş beslemek istiyorsanız iki tane aynı anda almanız daha iyi olacaktır. Hem kafeste tek başlarına olmazlar hem de siz evde olmadığınız zaman sıkılmazlar. Evden çıkarken radyo ve televizyon gibi ses veren cihazları açık bırakmanız onların hoşuna gidecek bir durumdur. Çünkü bu kuşlar ses duymayı oldukça severler. Ürkek bir yapıya sahiplerdir. Ev içinde kuşunuzun kendisini daha rahat hissettiği bir yere kafesini koymanız onun için daha iyi olacaktır.
Hint bülbülünde cinsiyet ayrımı yaparken fazla zorlanmazsınız. Dişi ve erkek arasında birden fazla farklılık bulunmaktadır. Dişi hint bülbülünün gaga rengi turuncuya yakın bir renkte olurken, erkek hint bülbüllerinin gaga renkleri kırmızı renktedir. Dişi hint bülbülleri basit ciklemeler şeklinde ses çıkarırken erkek hin kuşlarında ise bu sesler daha gırtlaktan çıkmaktadır. Tüy yapılarındaki farklılıklar ise erkek hint bülbüllerinin yanak kısımların turuncudan sarı renge kadar tonlar ve yuvarlak şekiller görülebilir, boğaz kısımlarında enine olacak şekilde zebra benzeri desenleri görülür ve kanat kısımlarında ise turuncu ton üzerinde beyaz renk benekli tüyler görülmektedir. Dişi hint bülbüllerinde bu şekilde tüy yapıları görülmemektedir. Dişiler genelde gri tonlarında olmaktadır.
Hint bülbüllerinin bakımları kolay olduğundan ve sevecen bir yapıda olduklarından dolayı evde bakım için sahiplenilen kuşlardandır. Bir Hint bülbülüne bakmak istiyorsanız çift olarak almanız daha iyi olacaktır. Bunun sebebi ise sosyal canlılar olduklarından dolayı kafeste tek başlarına pek rahat olmayacaklardır. Çift olarak oldukları zaman hem doğal ortamlarında gibi hissederler hem de siz evde olmadığınız zaman sıkılmazlar ya da fazla ilgi beklemezler. Ürkek yapıya sahip olduklarından kafeslerini evin sakin ve güvenli bir yerinde olmasın kuşlarınızın daha rahat hissetmesini sağlayacaktır. Ayrıca kafeslerini ne direk güneş gören bir yere ne de soğuk olan bir yere koymamalısınız. Ev içerisinde kafes için en ideal yeri belirlemeniz önemlidir. Kafes tercihi olarak yatay ve geniş kafesler tercih edilmektedir. Kafes tercihinin geniş ve büyük olmasının sebebi ise bu kuş türünün hareket etmeyi sevmesini gösterebiliriz. Çok geniş bir kafes aldıysanız Hint bülbüllerinize kendilerine yuva yapmaları için gerekli malzemeleri onlara sunabilirsiniz. Hint bülbüllerinin yuvalarını yapmaları içi gerekli olan malzemeler şunlardır;
Bu malzemeleri kuşunuza vermeniz yeterli olacaktır ve kendisi yuvasını yapacaktır. Kuşunuzun kafesini düzenli aralıkla temizlemeyi ihmal etmeyin. Kuşunuzda herhangi bir sorun ya da halsiz olduğunu görürseniz kısa süre içerisinde veteriner hekiminize kontrole götürün.
Hint bülbülleri yapıları gereği ürkek canlılardır. Genellikle ele alınmaktan ya da ele gelmekten hoşlanmazlardır. Bir şey yapmaları için onları zorlamanız durumda strese girecekler ve korkacaklardır. Kafesinden çıkardığını zaman elinize gelmese bile evin içerisinde mutlu bir şekilde uçacaklardır.
Bu güzel ve sevimli kuş türünün ömrü diğer türlere oranla maalesef daha azdır. Hint bülbüllerinin yaşam ömürleri 3 – 5 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Bu süresinin uzaması ya da kısalması size bağlı olmaktadır. Kuşunuzun bakımını/beslenmesini doğru yapmalı ve ona gerekli sevgiyi vermelisiniz.
Hint bülbüllerine muhabbet kuşu ve kanarya yemi verilebilmektedir. Hint bülbüllerinin yemleri küçük tohumlar şeklindedir. Ağırlıklı olarak ak darı, kırmızı darı, tohumlu olan bitkilerle ve Nijerya tohumu beslenirler. Yeşillik ve meyvelerle de takviye yapılabilmektedir. Vermemeniz gereken meyve avokadodur. Avokado kuşları zehirleyebilmektedir. Hint bülbüllerinin kalsiyum ihtiyacını ise kalamar kemiği ve mürekkep balığı kemiği vererek karşılayabilirsiniz. Kafeslerinde bulunan içme sularını ise her gün düzenli olarak tazelemeniz gerekmektedir.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
İrem KAPLANER İçerik Editörü
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.