Evde hayvan besleyen insanlar için ya da hayvan severler için en keyifli ve güzel anlardan biri bakmış olduğunuz canlının doğum anıdır. Bu keyifli anlardan sonra aileye katılan sevimli yavruları görmek oldukça heyecan verici bir durumdur. Hamsterlerde hamilelik süresi ve çiftleşme dönemleri kedi ve köpeklerden biraz daha farklıdır. Bugünkü yazımızda sizlere hamsterlerin hamilelik süresi ve çiftleşme dönemleriyle ilgili bilgileri aktaracağız.
En kesin ve belirgin bir şekilde hamsterin hamile olduğunu karnına bakarak anlayabilirsiniz. Doğuma az bir süre kala vücutları büyümeye ve karın bölgelerini daha belirgin ve şiş bir hale gelecektir. Doğum zamanı hamsterlar huysuz ve huzursuz bir ruh halinde olabilirler. Yavruları için yuva yapmak isteyecektir ve onlara gereken malzemelerini kafesin içine bırakıp hamstere yardımcı olabilirsiniz ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlayabilirsiniz.
Hamsterlerın kızgınlık dönemi 4 günde bir olarak bilinmektedir. Bu yüzden hamsterlerin çiftleşme dönemleri ve kızgınlık dönemleri oldukça fazladır. Dişilerde kızışma döngüsü oldukça hızlı ilerlemektedir. Doğum yapan bir dişi hamster yaklaşık olarak 24 saat sonra tekrar hamile kalabilmektedir. Dişi hamsterler 4 günlük kızışma döneminde kendilerine ideal olan eşi bulurlar.
Hamsterlar oldukça fazla yavru doğurabilirler. İlk doğumlarında 2 – 15 arasında yavru dünyaya getirmektedirler. İlk doğumda genellikle yaklaşık olarak 8 tane yavru dünyaya getirebilirler. Yavrular anneden 5 haftaya kadar süt emmeye devam edebilirler. Yavrular tüysüz ve gözleri kapalı şekilde dünyaya gelirler. Yavruların gözleri 16. günde açılmaya başlar. Doğdukları zaman sadece ön dişleri vardır. Yavruların boylar yaklaşık olarak 2 ya da 2,5 cm bulmaktadır. Yavrular 10 günlük oldukları zaman kafes içinde dolaşmaya ve etrafı keşfetmeye başlarlar. Bu dönemde yumuşak olan yiyecekleri kemirebilirler.
Evet bazı durumlarda anne hamsterın yavrularını yediği görülmüştür. Bu durumun bir sebebi anne hamsterın yavruları emzirme süresinde yeteri kadar iyi beslenememesidir ve daha fazla beslenmesi için yavrularından zayıf olanı yiyebilir. Bir diğer nedeni ise doğumdan sonra zayıf ve güçsüz olan yavru anne hamster tarafından yaşama şansı olmadığı düşünülerek yenebilmektedir ya da öldürülebilmektedir.
Hamsterların hamilelik süresinin 16 gün sürdüğü bilinmektedir. Bu süre diğer canlıların hamilelik süresine göre en kısa süre olarak bilinmektedir. Dişi hamsterler 4 gün içerisinde çiftleşmeye hazırdır. Gündüzleri uyuyan canlılar oldukları için çiftleşmeleri gece vakti olacaktır. Çiftleştireceğiniz hamsterların en az 3 aylık olması gerekmektedir ki doğumda sağlıkla yavrular dünyaya gelsin. 6 aylık olan hamsterların çiftleşmesinde ise daha sağlıklı ve güçlü yavruların doğduğu gözlemlenmiştir. Eğer hamsterlarınızı çiftleştirmek istiyorsanız 6 aylık olana kadar beklemeniz hem onlar açısından hem de doğacak olan yavruların sağlığı açısından çok daha iyi olacaktır.
Anne ilk defa doğum yapmışsa yaklaşık olarak 7 gün boyunca onlara yemek ve sularını vermek dışında pek fazla rahatsız edilmemelidir. Doğumdan sonra sürekli kafese gidip gelmeniz anneyi huzursuz ve tedirgin edebilir. Doğum sonrası yavruları gözleri açılmadan ellememeniz gerekmektedir. Bunu sebebi ise anne hamster yavrularını kokularında tanır ve siz yavruları ellediğiniz zaman kokunuz yavrulara geçecektir ve anne hamster yavrusundan farklı bir koku aldığı zaman onu tanımayıp öldürebilmektedir. Yavrular gözlerini açıncaya kadar onlara mümkün olduğunca dokunmamaya çalışın ya da müdahale etmeniz gereken bir durum olursa eldiven kullanın.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
İrem KAPLANER İçerik Editörü
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.