Ginepig ya da diğer adlarıyla Guinea Pig evcil olan bir kemirgen türüdür. Sıklıkla hamster ya da tavşan türleriyle ile karıştırılmaktadır. Ginepig kısa, tıknaz bir yapıya ve birden fazla renk tonuna sahiptir. Kemirgen grubunda olmalarına rağmen kemirme gibi alışkanlıkları yoktur. Evde beslenmeye ve bakılmaya oldukça uygun canlılardır. Görünüş olarak çok sevimlidirler. Yapısal olarak utangaç ve ürkek bir yapıya sahiplerdir. Son dönemlerde Avrupa ve Amerika’da evde beslenen hayvanlar arasında popüler olmuştur.
Ginepiglerin kökenleri yaklaşık olarak on bin yıl öncesine kadar dayanmaktadır. O zamanlarda Ginepigler halk arasında Hint domuzu ya da kobay olarak bilinirlerdi. Güney ve Orta Amerika’da kobaylar etleri için beslenmekteydi. Kısacası başka hayvanlara yem yapılmak için besleniyorlardı. İlerleyen dönemlerde İspanyolların Güney Amerika’yı keşfetmesi sayesinde Ginepigler Avrupa’ya doğru getirilmiştir. Zaman içerisinde Avrupa’da yayılmışlardır ve oradan da tüm dünya genelinde beslenen bir evcil hayvan haline gelmişlerdir.
Diğer kemirgen türlerinde farklı olarak Ginepigler ısırma ya da kemirme gibi huylara sahip değillerdir. Buldukları eşyaları ya da herhangi bir şeyi kemirme eğilimleri yoktur. Yapısal olarak oldukça utangaç ve ürkek canlılardır. Saldırgan bir yapıya sahip değillerdir ama erkek olanları dişilerine oranla bira daha hırçındır. Ev içerisinde ya da kafeslerinde saklanmaktan hoşlanırlar. Onları okşadığınız ve sevdiğiniz zaman bu çok hoşlarına gidecektir. Evde bakması ve beslemesi kolay canlılardır. Yüksek seslerden hoşlanmazlar. Ani çıkan yüksek seslerden olayı kalp krizi bile geçirebilme olasılıkları vardır. Bu sebeple etraflarında dikkatli olun. Size alıştıkları zaman ev içerisinde garip sesler çıkararak hem sizle iletişim kurmaya çalışırlar hem de size sevgilerini göstermeye çalışırlar.
Bir Ginepigin ömrü ortalama olarak 12 yıldır. İyi bakıldıkları zaman daha uzun süre de yaşayabilirler. Kemirgenler grubunun ortalama yaşam ömürlerine bakıldıkları zaman Ginepiglerin ömürleri daha uzundur. Yüksek seslerden korktuklarından dolayı onların etraflarında dikkatli olmanız gerekmektedir.
Ginepiglerin bakımı diğer kemirgen türlerine göre oldukça kolaydır. Bakımlarında onları diğer kemirgen türlerinden ayıran en belirgin özellik ise idrar ve dışkıları ev içerisinde koku yapmaz. Ürkek yapılarından dolayı pek fazla kafeslerinden dışarıya çıkmazlar. Isırma ya da kemirme huyları olmadığından dolayı zarar vermezler. Sadece onlara salatalık ya da yemesi için başka bir şey uzattığınız yemeği alırken istemeden ısırabilirler. Bu hareketlerinde sonra oldukça utanıp hatalarını telafi etmeye çalışacaklardır. Gienpigler onlara verdiğiniz çeşit çeşit sebzeleri yemeye bayılacaktır. Obur canlılar oldukları için verdikleriniz ayarına dikkat etmelisiniz. Ginepigler sosyal canlılar olduklarından dolayı yanına bir eş alarak bakmanız daha iyi bir seçenek olacaktır. Ginepiglerin aile üyeleri arasında oluşturdukları kuvvetli bağları vardır.
Ginepiglerin vücutları için C vitamini ihtiyaçları oldukça yüksektir. Bu yüzden beslenmelerinde mutlaka C vitamini içeren gıdalar verilmelidir. Ayrıca Ginepigler vejetaryen canlılardır. Meyve, ot, sebze, tohum ve dallarla beslenmeleri gerekmektedir. Lif ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için günlük olarak ot ya da saman tüketmeleri faydalı olacaktır. Salatalık ve havuç tüketmeye bayılırlar. Ama su oranı yüksek olan besinler onların devamlı olarak tuvalete çıkmasını sağlayacaktır. Bu sebeple fazla vermemeye dikkat edin. Ayrıca Ginepigler iştahlı canlılar olduklarından dolayı verdiğiniz besinlerin dengesini iyi ayarlamalısınız. Arada sırada vereceğiniz kuru mamalar onların metabolizmasına ve bünyesine iyi gelecektir. Kafeslerindeki suları günlük olarak tazelemeyi ihmal etmeyin.
Ginepigler geniş alanlara ihtiyaç duyduklarından dolayı alacağınız kafesin oldukça geniş olması gerekmektedir. Hava geçişlerinden etkilenen Ginepiglerin kafeslerini soğuk olan yerlerde ve direk güneş gören yerlerde bulundurmamaya dikkat edin. Kafeslerinin zeminlerini talaşlarla doldurmanız hareket etmeleri açısından daha iyi olacaktır. Ayrıca talaşlar gazetelere göre daha hijyeniktir. Gazete kullanmanız bakteri üremesine sebep olabilmektedir. Ürkek canlılar olduklarından dolayı kafes içerinde saklanma ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için yuva ya da bir ağaç kovuğu benzeri eşyalar koyabilirsiniz. Bu onların daha raht hissetmesini sağlayacaktır. Kafeslerinde temiz bir suluk, saman, ot ve yemleri her zaman için hazır bulundurulmalıdır. Suluklarını kafeslerinin alt kısımlarına koymanız daha iyi olacaktır. Böylece sularına daha kolay ulaşabilirler. Gün içerisinde kafeslerinden çıkardığınız zaman etrafta dolaşırlarken dikkat etmenizde fayda var.
Bir GinePig sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
İrem KAPLANER İçerik Editörü
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.