Köpeklerde Gençlik Hastalığı (Distemper) Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Köpeklerde Gençlik Hastalığı
Gençlik Hastalığı bir diğer adıyla Distemper, kedilerde de görülmektedir ama bu hastalığın köpeklerde görülme oranı çok daha yüksektir. Köpekler arasında en yaygın görülen hastalık türlerinden biridir. Bu hastalığın köpeklerde ölümle sonuçlanma olasılığı maalesef yüksektir. Etkeni Canine Distemper virüsüdür. Canine Distemper virüs Paramyxoviridae ailesine bağlıdır. Bu virüsler önce hücrelere yerleşir ve daha sonrasında yayılır. Sinir sistemini, sindirim sistemini ve solunum sistemini etkileyen bir hastalık türüdür. Bu hastalık türüne ait olan virüs solunum yoluyla hastalık etkeninin bulaşmasını mama kaplarıyla, su kaplarıyla, salya, burun akıntısı, gözyaşı, idrar ya da gaita ile temas ve damlacık yoluyla bulaşmasını sağlamaktadır. Bu virus oral ve aoregen yola alınıp, Tonsilla ve Bronş epitellerinde çoğalmaktadır. Viremi safhası ile birlikte bütün organlara yayılır. Dalak, Timus, K.İliği, Lenf Bezleri, Karaciğer, Bağırsaklar ve Baş dokularında virüs tespit edilebilir. Virüsün beyne ulaşması ise ölümle sonuçlanabilir. Köpeklerde bu hastalık 3 – 12 aylık olan köpeklerde daha sık görülmektedir. Ama yaşlı olan köpeklerde de görülme ihtimali vardır.
Köpeklere bulaşabilecek en ciddi hastalıklar arasında Distemper (Köpek Gençlik Hastalığı olarak geçer) hastalığı bulunmaktadır. Distemper köpeklerin sağlığını olumsuz etkilemesinin yanı sıra, korkutucu bir hastalık türüdür. Köpeklerde olan distemper hastalığının erken dönemlerde fark edilmesi, tedavi açısından önem teşkil etmektedir. Distemper hastalığı köpekler için ciddi olsa da köpekleri bu hastalıktan korumanın yolları ve tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bugünkü blog yazımızda sizler için köpeklere bulaşan Distemper hastalığının ne olduğundan, belirtilerinden, hastalık hakkında bilmeniz gerekenlerden ve tedavi süreçlerinden bahsedeceğiz.
Distemper (Köpek Gençlik Hastalığı) Nedir?
Distemper hastalığı köpekler başta olmak üzere rakun, yaban gelinciği ve diğer birçok hayvana da bulaşabilen, viral hastalıklardan biridir. Distemper hastalığı köpekler ve diğer hayvanlar için ölümcül etkilere sahiptir. Distemper hastalığı temel olarak merkez sinir sistemini, gastrointestinal alanları, 1’den fazla organa etki eden ve solunum yollarını ciddi biçimde etkileyen bir hastalıktır. Distemper hastalığı hayvanlar için yüksek oranlarda ölümle sonuçlanmaktadır. Distemper olarak bilinen köpek gençlik hastalığı, Canine Distemper virüsünden kaynaklanan viral hastalıktır.
Distemper (Köpek Gençlik Hastalığı) Hastalığı Bulaşması Nasıl Olmaktadır?
Distemper hastalığının köpeklere bulaşmasının en temelde 3 farklı yolu bulunmaktadır. Distemper hastalığı köpeklerde
- Hava yoluyla maruz kalarak
- Enfekte olmuş olan hayvanlarla temas ile ve nesneler ile temas edilmesiyle
- Plasenta yolu ile
distemper hastalığı bulaşmaktadır. Köpeklere distemper hastalığı en çok diğer enfekte olan hayvanlar ile temasında buluşmaktadır. Ayrıca enfekte olan hayvanların, sağlıklı köpeklerin yanında hapşırmasından dolayı hava yolu ile ve etrafında mama, su kabı ve oyuncak varsa yüzeylere de bulaşmaktadır. Sağlıklı köpekler bu nesneler ile temas ettiği zaman ise distemper hastalığı bulaşmaktadır. Distemper hastalığı yüzeylerde az bir süre durmaktadır. Ama enfekte olan köpeklerde distemper hastalığı yaklaşık olarak birkaç ay bu hastalığı yaymaya devam etmektedir. Distemper hastalığı plasenta yoluyla da bulaşmaktadır. Eğer hamile olan dişi köpekler distemper hastalığına yakalanır ise plasenta yoluyla yavrularına geçer. Köpeklerin distemper hastalığına karşı korumak ve dirençli olabilmeleri için, yapılan aşıları oldukça önemlidir. Distemper yani gençlik hastalığı sadece köpek ırklarında görülmez. Distemper hastalığı kurt, yaban gelinciği, çakal, rakun ve kokarca gibi hayvanlarda da görülmektedir.
Köpeklerde Gençlik Hastalığının (Distemper) Belirtileri Nelerdir?
1 – 6 hafta aralığında bu hastalığın belirtileri kendini göstermeye başlamaktadır. Distemper hastalığı 5 farklı form halinde görülmektedir. Bunlar şunlardır;
- Göz
- Sinirsel
- Sinirim
- Solunum
- Deri
Distemper hastalığı bu 5 form halinde görülür ve belirtiler gösterir. İlk başlarda solunum halinde başlarken daha sonrasında gözde kızarıklık ve akıntı yüksek ateş, burunda akıntı ve oluşan çatlaklar ve öksürme şeklinde ilerlemektedir. Öksürüklerin şiddeti zaman içerisinde artmaktadır. Ve göz çevresinde ya da burunda oluşan akıntılar başlangıçta temiz görünseler de zamanla iltihaplı bir akıntıya dönmektedir. Deride kepeklenme yapabilmektedir. Patilerinde nekrozlaşma ve çatlama oluşmaktadır. Virüs göz formunda ortaya çıktığında ise ışıktan rahatsızlık duyma görülebilmektedir. Sindirim sistemi formunda ise kusma, ishal, kanlı ishal, vücutta su kaybı ve kilo kaybı olarak görülebilmektedir. Köpeklerin bacak ve yüz kaslarında bu hastalık yüzünden koordinasyon bozukluğu ve tikler görülmektedir. Bunun dışında kısmı felçler ya da körlük belirtileri de bunlar arasında yer alabilir. Bu distemper hastalığı son derece öldürücüdür ve bunun sebebi virüsün sinir sistemine bulaşmasından kaynaklanır. Distemper hastalığından enfekte olan köpeklerde hastalığın ilerlemesine göre farklı semptomlar ve belirtiler görülmektedir. Bundan dolayı da bu semptomları 2 farklı aşama olarak sınıflandırabiliriz.
Gençlik Hastalığının İlk Belirtileri ve Semptomları
- Kusma
- Göz akıntılarının meydana gelmesi
- Ateş (düşmeden devam etmesi)
- İshal durumları
- Burun akıntıları (berrak sıvı halinde)
- Devamli öksürme
- Gözlerde irin ve su benzeri akıntı oluşumu
- İştahın kesilmesi
Köpeklerin distemper hastalığına yakalandığı zaman gösterdikleri ilk belirtiler yukarıdaki gibidir. Köpeklerde distemper hastalığının belirtilerin hastalığın şiddetine ve ilerleme derecesine bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Gençlik Hastalığının İkinci Belirtileri ve Semptomları
Köpeklerde distemper hastalığının fark edilmemesi durumlarında, hastalığın ilerleyen aşamalarında yayılması gerçekleşir. Köpeklerde yayılan distemper hastalığının semptomları artık nörolojik olarak belirtiler göstermeye başlar.
- Kas seğirmeleri
- Başın eğilmesi
- Nöbet geçirme
- Etrafında daireler çizmek
- Tam ya da kısmı felç durumları
- Tükürük artması
- Tüm semptomlar sonrasında ölüm
Distemper hastalığından enfekte olmuş olan köpeklerde, hastalığın bulaşma durumuna ve ilerlemesine bağlı olarak yukarıda belirttiğimiz semptomların hepsi ya da bir kısmı görülmektedir. Distemper hastalığı köpeklerde merkezi sinir sistemini ciddi derecede etkileyen ve bozan bir hastalıktır. Distemper hastalığının ilerlemesi durumlarda, köpeklerin sağlığında ciddi kalıcı hasarlar bırakmasının yanı sıra ölümcül etkilere de sahiptir. Bundan dolayı köpeğinizde yukarıdaki belirtilerden herhangi birini görmeniz durumunda, vakit kaybetmeden veteriner hekim kontrolüne köpeğinizi götürün.
Köpeklerde Distemper (Gençlik Hastalığı) Teşhisi Nasıl Yapılmaktadır?
- Emar
- Biyokimyasal Kan Analizi
- Röntgen
- Hemogram Kan Analizi
- Tomografi
- İdrar tortusunun incelenmesi
- Kan bakımı
Bu testler sayesinde hastalığın teşhisi yapılabilmektedir. Ayrıca kart testler ve Florasan Antikor testleriyle de teşhis konulabilmektedir. Ama testlerin çoğu %100 güvenilir olmayabilir. O yüzden tahlil yapılması ve uzman veteriner hekimler tarafından diğer belirtilerin de kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu hastalıkta bazı hayvanlarda semptomların ve belirtilerin tamımı varken bazı hayvanlarda sadece birkaç semptom ve belirti görülmektedir. O yüzden klinik testler ve veteriner hekimler tarafından yapılan muayeneler oldukça önemlidir.
Köpeklerde Distemper (Gençlik Hastalığı) Tedavisi Nasıldır?
Köpeklere bulaşmış olan distemper yani gençlik hastalığının direk bir tedavisi bulunmamaktadır. Distemper hastalığının tedavisi ise köpekler için destekleyici ve 2. semptomların oluşmasını önleyici şekilde uygulanmaktadır. Bu hastalığın tedavisi ise şu şekildedir;
- Var olan semptomlara yönelik bir tedavi uygulanır ve immün sisteminin güçlendirilmesi için ilaçlarla takviye yapılır.
- Semptomatik tedaviler uygulanır ve tercih edilir.
- Köpeğe tedavi süresince iyi bir bakım sağlanır.
- Spektrumlu antibiyotik takviyeler yapılır.
- Elektrolitli çözelti takviyeleri
Bu tedavilerin hepsi ve uygulamaları veteriner hekimler tarafından belirlenmektedir. Distemper hastalığının tedavi süresi köpeğin durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Distemper yani Gençlik Hastalığı olarak bilinen bu hastalık ölümcül bir hastalık olsa da erken yapılan teşhislerde olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Ama maalesef ki yapılan tedaviler sonrasında kalıcı olan lezyonlar görülebilmektedir.
Köpekler Arasında Distemper Hastalığı Çok Sık Görülür Mü?
Distemper yani Gençlik Hastalığı köpeklerde dünya çapında görülen bir viral hastalık türüdür. Distemper hastalığı dünya geneline bakıldığı zaman, eski dönemlerde köpeklerde daha yüksek oranlarda görülmekteydi. Ama günümüze bakıldığı zaman distemper hastalığının köpekler arasında görülme oranı daha düşük bir hale gelmiştir. Köpeklere yapılan aşı uygulamaları sayesinde bu oranlar düşürülmektedir. Ama sokakta yaşamak zorunda olan köpeklere aşı uygulamaları arasında distemper için olan aşılar yapılmamaktadır. Bu durum üzücü olsa da bizim ülkemiz için de geçerlidir. Bu sebepten de sokakta yaşayan canlar arasında distemper hastalığı daha sık görülmektedir.
Köpeklerde Distemper Aşısı
Bilinen en iyi yöntem aşıdır. Karma aşılarda gençlik hastalığına karşı olan antikorlar oluşturulmaktadır. Bu aşı yavru olan köpeklerde 2 doz halinde alınır ve 15 – 21 gün arayla yapılmaktadır. Daha sonrasında bu aşının yıllık tekrarı yapılmaktadır. Köpeğinizin sağlıklı bir şekilde yaşaması ve hastalıklar karşı dirençli bir vücuda sahip olması için, aşı takvimleri takip edilmelidir. Köpeğinize yaptıracağınız aşıların ne olduğu hakkında, fiyatları ve aşı takvimleri hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için Köpek Aşı Fiyatları yazımıza bakabilirsiniz.
**Dikkat etmeniz gereken bir nokta ise distemperi hastalığına yakalanmış olan bir hayvanın aşılanması mümkün olarak görülmemektedir. Bu sebeple hastalıktan önce aşılarının yapılması ve önlem alınması gerekmektedir.**
Köpeklerde Distemper (Gençlik Hastalığı) Nasıl Önlenmektedir?
Başlıca olarak köpeklerde distemper hastalığının önlenmesi için aşılama yapılması gerekir. Daha sonra ise köpeğinizi distemper hastalığından korumak için bu uygulamaları yapmalısınız;
- Köpeklere yavruluk dönemlerinden itibaren düzenli olarak aşılama yapılmalıdır. Bu sayede güçlü bağışık sistemlerini oluştururlar.
- Köpeğinizi enfekte olan diğer köpeklerden ve canlılardan uzak tutmalısınız.
- Distemper aşısını köpeğinize yaşamı boyunca yaptırmalısınız. Distemper aşısı yapılan köpekler daha sağlıklı bir yaşam sürer.
- Köpeğinizde oluşabilecek semptomlar için tetikte olun ve köpeğinizin davranışlarını inceleyin.
- Yavruluk dönemlerinde olan köpekleri dışarı çıkarırken dikkatli olun. Çünkü yavru köpeklerin aşıları belli haftalara geldiğinde yapılmaktadır. Eğer yavru köpeğinizi aşısız bir şekilde dışarıya çıkardıysanız, diğer canlılarla temas etmesine engel olmalısınız. Ayrıca en kısa sürede veteriner hekiminiz ile aşı takvimini oluşturmalı ve yavru köpeğin aşılarını yaptırmalısınız.
Köpeklere vurulan aşılar oldukça önemlidir. Distemper hastalığı için köpeklere Karma Aşı uygulaması yapılmaktadır. Karma aşılar köpeklere 6 haftalık oldukları andan itibaren yapılmaya başlanmaktadır. Diğer dozları için ise veteriner hekiminiz tarihleri belirleyip sizlere söyleyecektir. Köpeğinizde herhangi bir semptom olması durumlarında veteriner hekime gidiniz.
Köpeklerde Gençlik Hastalığı (Distemper) Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları
Distemper İyileşir Mi?
Distemper halk arasında gençlik hastalığı olarak bilinen viral hastalığın net bir tedavisi bulunmamaktadır. Distemper bulaştığı hayvanlarda ise ölüm oranı yüksektir. Ama distemper hastalığının net bir tedavisi olmasa da hastalığın kontrol altına alınması ve iyileştirme yapılması mümkündür. Ancak distemper tedavisi gören köpeklerde kalıcı olan lezyonlar meydana gelir.
Köpeklerde Distemper Nasıl Bulaşmaktadır?
Köpeklere distemper hastalığı enfekte olan diğer hayvanlardan bulaşır. Enfekte hayvanın sağlıklı hayvanlar ile temas etmesinden sonra veya enfekte hayvanın hapşırması sonucu çevresinde olan sağlıklı köpekler enfekte olur. Ayrıca enfekte hayvanla aynı yerden mama yiyen ve su için sağlıklı köpeklere bu şekilde distemper bulaşır.
Distemper Belirtileri Nelerdir?
Gençlik hastalığı (distemper) yüksek derece ateş, iştahsızlık, ishal, devamlı kusma, ayak/burun tabanlarında sertleşme, gözlerde iltihap ve burun/göz akıntısı gibi belirtilere sahiptir. Distemper hastalığı köpeklerde vücudu ve merkezi mekanizmayı ciddi şekilde etkiler.
Distemper Virüsü Ne Kadar Süre Yaşamaktadır?
Distemper virüsünün yaşaması ortam sıcaklığına bağlı değişkenlik gösterir. Distemper virüsü 65 ̊C altında olan sıcaklıklarda en az 6 - 7 yıl kadar yaşamaktadır. 60 ̊C yüksek olan ısılarda ve ortamlarda ise yaklaşık 30 dakika içerisinde parçalanmaktadır. Distemper virüsü donmaya yakın olan ısı ortamlarında ise 0-4 ̊C aralığında haftalarca süre yaşamaktadır.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
İrem KAPLANER
İçerik Editörü