Batikon çeşitli sağlık alanlarında kullanımı yapılan topikal solüsyondur. Topikal solüsyonlar cilt yüzeylerinde oluşan yaralar ve kesiklerin tedavisi amacı ile kullanılabilmektedir. Cilt yüzeylerimizde meydana gelen kesik, yara ve sıyrık gibi durumlarda evimizde bile batikon kullanımı yapmaktayız. Hem kolay kullanılabilir yapısı olmasından hem de yaralarda oluşan mikropları öldürmesinden dolayı tercih edilmektedir. Batikon veteriner kliniklerinde, hastanelerde, sağlık ocaklarında ve geri kalan sağlık alanlarında en çok kullanımı yapılan solüsyondur. Birden fazla alanda kullanımı yapıldığı için farklı çeşit ve yapılarda üretimleri yapılmaktadır. Batikon solüsyon, batikon sprey ve batikon krem en çok bilinen ve kullanılan çeşitleri arasında bulunmaktadır. Bugün sizlere bahsedeceğimiz batikon çeşidi ise Batikon Krem olan türüdür. Batikon krem nasıl kullanılır, neden kullanımı yapılır gibi aklınıza takılan soruları sizler için kısaca cevaplandıracağız. Hazırsak batikon krem hakkında sorularınızı cevaplamaya başlıyoruz.
Batikon krem sağlık alanlarında kullanımı yapılan bir batikon türüdür. Ayrıca bir yara bakım ürünü olarak da bilinmekte ve kullanımı yapılmaktadır. Batikon kremin ana etken maddesi, diğer batikon ürünlerinde olduğu gibi povidon, poli iyot ve iyodun maddelerinden oluşmaktadır. İçeriğinde bulunan yardımcı maddeleri ve ana maddelerinden dolayı mikropları yok etmek ve öldürmek için 1 numaralı solüsyon olduğunu söyleyebiliriz. Kısacası batikon krem ve çeşitleri sağlık alanı bölgelerinde kesinlikle bulundurulması gerekmektedir. Çünkü temel olarak hem sağlık için hem de gerekli yara bakımları için kullanımı yapılmaktadır. Bu sebeple de oldukça önemli olan yara bakım ürünüdür. Batikon krem yapısal olarak, diğer batikon çeşitlerinden biraz daha farklı olmaktadır. Şimdi batikon kremin nasıl kullanıldığına ve yapısını sizlere aktaralım.
Batikon krem adından da belli olduğu üzere kremsi bir yapıya sahip üründür. Diğer batikon çeşitlerine oranla bir tık daha yoğun bir kıvama sahiptir. Yani batikon solüsyon oldukça sıvı bir halde iken, batikon krem daha katı bir halde bulunmaktadır. Bu sayede de yapılacak olan pansuman veya kapalı yara bakımlarında kullanımı kolay bir şekilde yapılmaktadır. Batikon solüsyon kullanımı yapılırken etrafa veya hastanın üstüne fazla dökülmesi gibi durumlarda yaşanabilmektedir. Ama batikon krem kullanımlarında böyle bir sorun yaşanmamaktadır. Batikon krem kullanımı genel olarak pansumanlarda ve kapalı yaralarda tercih edilmektedir. Yoğun bir kıvama sahip olan batikon krem sarılı pansumanlarda kullanımı yapıldığı zaman yaranın hava ile temas etmesini engellemektedir. Açık olan yaranın hava almaması gereken durumlarda ise batikon krem kullanımı yapılır. Batikon krem yoğun kıvama ve yapıya sahip olmasından dolayı, yara üzerine sürüldüğü zaman adete bir koruyucu tabaka ve bariyer görevi görmektedir. Açık yaralarda ve kapalı olan yaraların tedavisi için batikon krem kullanımı rahat bir şekilde yapılabilmektedir. Batikon krem kullanımı ise yaranın büyüklüğüne uygun olacak miktarda olmalıdır. Yaranın pansumanı ve temizliği yapıldıktan sonra, sargı işleminde hemen önce eldivenli olan eller ile yara üstüne batikon krem uygun miktarda sürülerek kullanılmaktadır. Daha sonrasında pansuman ve bandajlar yardımı ile kapatılarak işlem tamamlanmaktadır. Batikon krem sizlere kolay bir kullanım sunmasının yanı sıra, diğer batikon çeşitleri gibi yara yüzeyinde antiseptik davranışlar da sergileyerek yaranın iyileşmesine olanak sağlamaktadır.
Batikon krem kullanımı medikal alanların çoğu bölgesinde yaygındır. Veteriner kliniklerinde hayvanların yaralarının gerekli tedavileri ve işlemlerinin yapılabilmesi için, veteriner hekimlerimiz tarafından kullanımı yapılmaktadır. Batikon krem ve diğer batikon çeşitleri veteriner kliniklerinde her daim hazır bulundurulmaktadır. Sizin de veteriner kliniğiniz var ve veteriner malzemeleri ihtiyaçlarınız oluyorsa web sitemizde ki ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.
Kaynak
https://www.veterinermalzeme.com/aqua-batikon-antiseptik-solusyon-sprey-100-cc
https://www.veterinermalzeme.com/blog/icerik/hayvanlarda-batikon-kullanimi-nasil-olmalidir
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
İrem KAPLANER İçerik Editörü
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.